TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnşaat Mühendisleri Odası’ndan şiddete karşı açıklama

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, gerçekleştirdiği basın açıklaması ile son zamanlarda şantiyelerde inşaat mühendislerine fiziksel saldırı olaylarının sıkça yaşanmasına karşı tepki gösterdi. Başkan Ayatar, şantiyelerde yapı denetimi hizmeti veren inşaat mühendislerinin kamu hizmeti verdiğini belirterek mühendisleri koruyan yasal düzenlemelerin yapılması için çağrıda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2024 12:54
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2024 12:58
Kaynak: HABER MERKEZİ
İnşaat Mühendisleri Odası’ndan şiddete karşı açıklama

TUNAY AFYON / İnşaat Mühendisleri Odası, şantiyelerde yaşanan inşaat mühendislerine fiziksel saldırı olaylarına tepki göstermek için İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar öncülüğünde başın açıklamasında bulundu. Türkiye topraklarının büyük ölçüde deprem tehlikesi altında bulunduğuna dikkat çekerek konuşmasına başlayan Ayatar, “Bu gerçekten hareketle, sağlıklı ve güvenli yapıların üretilmesi, yurttaşlarımızın can ve mal güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır. Başta deprem olmak üzere doğa olaylarının afete dönüşmesini önlemek bilimsel yöntemlerle, mühendislik hizmetlerinin doğru bir şekilde uygulanmasıyla mümkündür” dedi. Ayatar, 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen tarihin en büyük depremlerinin ardından, yapı üretimi ve denetimi süreçlerindeki sorunların bir kez daha gün yüzüne çıktığını söyledi.

YAPI DENETİM, REKABETÇİ PİYASAYA TERK EDİLİYOR

Ayatar, yapı denetim sisteminde hem mevzuattan hem de uygulamadan kaynaklı sorunların devam ettiğini söyledi. 4708 sayılı yapı denetimi hakkında kanununun öngördüğü sistemin, denetim hizmetinin “kamusal” niteliğini görmezden geldiğini ve denetim hizmetini ticari bir hizmet olarak kurguladığı dile getiren Ayatar, “Halkın can ve mal güvenliğini yakından ilgilendiren yapı denetim hizmeti serbest piyasanın rekabetçi koşullarına terk edilmektedir. Yapı denetim sisteminde yapılan düzenlemelerle; 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle yapı denetiminde, dağıtım sistemine geçilerek, hangi yapıda, hangi yapı denetim kuruluşunun görev alacağının, elektronik ortamda bakanlık tarafından belirleneceği bir değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklikle, yapı denetim kuruluşunun müteahhit ile olan ilişkisinin kesilmesi amaçlanmıştır. Düzenleme ile birlikte denetim faaliyetinin müteahhitle parasal ilişkisinin kesilmesi, denetimlerin daha da artmasına önayak olan olumlu bir gelişme sağlamıştır” dedi. Denetimi bağımsızlaştırılarak yapı kalitesinin artırılması amacı ile yapılan düzenlemenin yeni sorunları da beraberinde getirdiğini kaydeden Ayatar, “Yapı denetiminin kamusal bir hizmet olduğu, bu hizmeti veren meslektaşlarımızın da kamu hizmeti verdiği gerçeğinden hareketle meslektaşlarımızı koruyan yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği açıktır. Özellikle bu düzenlemeden sonra şantiye sahalarında yapı denetimi görevini icra eden mühendislere yönelik şiddet olayları artmış, mühendislere yönelik sözlü ve fiziki şiddet olayları, son dönemlerde ise tırmanışa geçmiştir” ifadelerini kullandı.

ŞİDDETE ÖNLEM ALINMAMASI KABUL EDİLEMEZ

Ayatar, 2023 yılında inşaat mühendislerinin Uşak, Aydın ve Denizli’de bulunan inşaatlarda görevlerini yapmaları nedeni ile şantiye çalışanları tarafından sözlü ve fiziki saldırıyı uğradığını belirtti. Söz konusu olaylarda, inşaat mühendislerince ‘betona su katılmasına itiraz edilmesi, şantiyelerdeki eksiklerin giderilmesi gerektiğinin söylenmesine karşılık olarak inşaat mühendislerine saldırı gerçekleştiğini aktaran Ayatar, “Resmî rakamlara göre 50 binden fazla canımızı yitirdiğimiz, 11 ilimizde büyük yıkımlara yol açan 6 Şubat depremlerinin ardından inşaatların yapım süreçlerinde denetim ve kontrollerin önemi net bir şekilde görülmüş olmasına rağmen meslektaşlarımızın görevlerini doğru ve sağlıklı bir şekilde yerine getirmesinin engellenmesi ve şantiyelerde şiddete uğramasına karşı önlem alınmaması kabul edilemez. Deprem gerçeğiyle karşı karşıya bulunan ülkemizde yapı üretimi ve denetimi süreçleri toplumun can ve mal güvenliğini yakından ilgilendiren süreçlerdir. Dolayısıyla meslektaşlarımızın şantiye sahalarında verdiği hizmet de kamusal niteliktedir. Bu yanıyla meslektaşlarımıza yönelik şiddet, kamu güvenliğini ve sağlığını tehdit etmektedir” diye konuştu. Şantiyelerde denetim ve yönetim görevini yürüten meslektaşlarının kamu görevlisi niteliğinde sayılması gerektiğini vurgulayan Ayatar, “Can güvenliklerinin sağlanması da bizzat kamu gücünün sorumluluğunda olmalıdır. Önemle vurgulamak isteriz ki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere şantiyelerdeki şiddete karşı ilgili kurum ve kuruluşlar gerekli tedbirleri almalı, meslektaşlarımıza yönelik şiddet son bulmalıdır” açıklamasında bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.