TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hayvanlarda şap hastalığı alarmı 

Havyan hastalığı olarak bilinen şap hastalığının, sağlığımıza ve soframıza yansıyıp yansımayacağı tartışılırken, yetkili isimlerden açıklama geldi

Haber Giriş Tarihi: 10.03.2023 11:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Hayvanlarda şap hastalığı alarmı 

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER 
Türkiye’de tedirginliğe yol açan şap hastalığı İzmir’in Ödemiş ilçesine de sıçradı! Havyan hastalığı olarak bilinen şap hastalığının vatandaşlar için tehlike oluşturup oluşturmayacağı merak edilirken, et fiyatlarına ve sonrasında sofralarımıza yansıması da endişe yaratıyor. Konuya dair görüşlerine yer verdiğimiz İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, “Tedirginlik yaratacak bir ortam yok. Lütfen algı yaratıp bu durumu daha da vahim bir tabloya dönüştürmeyelim… Ete yönelik halkımızı heyecanlandırmayı, korkutmayı bırakalım. Normal akışımız devam ediyor. Hem esnafımızın işini daha iyi yapabilmesi adına hem de halkımızın tedirgin olmaması adına lütfen sağduyulu davranalım” derken, İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Genel Müdürü Suat Sönmez ise “Önlemlerimizi aldığımız sürece bir tehdit değil. Aşılarımız da geliştirildi. İl ve ilçe tarım müdürlüklerimiz de aktif bir şekilde sahada aşılama çalışmalarını sürdürüyor” ifadelerini kullandı. Şap hastalığının görüldüğü Ödemiş’e dair de konuşan her iki isim geçici süreliğine hayvan giriş çıkışlarının yasaklandığını, aşıların hızlı bir şekilde sahaya yayıldığını kaydetti.  

Öte yandan, sofralarımızda artık çok nadir gördüğümüz etin raflardaki durumunu da değerlendiren Başkan Şenkara, “Ete yüzde 50 oranında bir zam yapıldı. Fakat unutmayalım ki bu zam bir tek ete gelmedi. Aldığınız ekmekten, ayağımıza giydiğimiz çoraba, sırtımıza taktığımız çantaya kadar her şey aynı enflasyon değerinde arttı. Her şeyin ucu yine maliyetlere dayanıyor” çıkışında bulundu. 

“ALGI YARATILIYOR”
“Türkiye genelinde ciddi bir tehlike yok” diyerek sözlerine başlayan İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, şunları aktardı: “Ülkemizdeki 81 ilin kendi içinde bir sürü ilçesi bulunuyor. Şap hastalığı da zaten ara ara görülen hayvan hastalığı. İnsanlarda görülen grip gibi. Şap hastalığı yaşanabiliyor, doğrudur. Ve bu yaşandığında ilçe tarımlarımız, veteriner hekimlerimiz bölgedeki pazarları karantinaya alıyor. Belirli bir süre geçtikten sonra da yani hastalık riski ortadan kalktıktan sonra karantina da biter. Bunu genele yaymak çok yanlış bir eylem. Mesela Yozgat’ın bir ilçesinde şap hastalığı görüldü diyelim, o ilçe ve çevresindeki diğer ilçeler de karantinaya alınır, hastalık durdurulur. İlçeye hayvan giriş, çıkışları yasaklanır. Bu şekilde hastalığın yayılmasının önüne geçilir. Genelde biz yakın illerimizden alışveriş yaparız. Bunun yayılmasını durdurmak için de karantina ön plana çıkar. Çok fazla büyütülecek, hayvan kıtlığını öne sürecek bir durum söz konusu değildir. Son zamanlarda özellikle sosyal medyada et çok fazla göz önünde bulunduruldu. Keza zam konusu da öyle. Aynı şeyi hastalık üzerinden yürütmeye çalışıyorlar. Bu durumu ajite bir hale getiriyoruz. Bir algı yaratılıyor. Bunu da ilerleyen günler için oldukça yanlış buluyorum.” 

HAYVAN ALIŞVERİŞİ DURDURULDU
Başkan Şenkara, “İzmir özelinde konuşacak olursak, Ödemiş’teki bir hayvan pazarında şap hastalığı görülüyor. Hayvan pazarı kapatılmadı ya da mühürlenmedi. Sadece karantina altına alındı. Oradaki hayvan pazarına belirli bir süre giriş, çıkışlar kapatıldı. Alışveriş yasaklandı. O bölgede, o ilçede hayvanlar kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Herkes şu an üzerine düşen görevi yapmaya çalışıyor. Şap hastalığı tüm Türkiye genelinde hız kesmeden yaşanıyor olsaydı, et fiyatlarında fahiş bir artış görecektik. Fakat şu an ülkede böylesine ciddi bir tehdit yaşanmıyor. Bizler, Manisa’nın Kula ya da Turgutlu ilçesinden, İzmir Kemalpaşa’dan mal kesiyoruz. O yüzden Ödemiş’te yaşanan karantina durumu bu bölgelerden alışveriş yapmayan bizleri etkilemiyor. Oradan alışveriş yapan esnaf arkadaşımız var ama haberi duyduktan sonra belli bir süre gitmeyi bırakacaklar. Tedirginlik yaratacak bir ortam yok. Lütfen algı yaratıp bu durumu daha da vahim bir tabloya dönüştürmeyelim. Ete yüzde 50 oranında bir zam yapıldı. Fakat unutmayalım ki bu zam bir tek ete gelmedi. Aldığınız ekmekten, ayağımıza giydiğimiz çoraba, sırtımıza taktığımız çantaya kadar her şey aynı enflasyon değerinde arttı. Her şeyin ucu yine maliyetlere dayanıyor” eleştirisinde bulundu.  
Şenkara, son olarak, “Ete yönelik halkımızı heyecanlandırmayı, korkutmayı bırakalım. Normal akışımız devam ediyor. Hem esnafımızın işini daha iyi yapabilmesi adına hem de halkımızın tedirgin olmaması adına lütfen sağduyulu davranalım” çağrısında bulundu.  

TEHDİT OLARAK GÖRMÜYORUM      
İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Genel Müdürü Suat Sönmez ise şu bilgileri gazetemiz ile paylaştı: “Şap hastalığını şu an bir tehdit olarak görmüyorum. Aşılarımız da geliştirildi. İl ve ilçe tarım müdürlüklerimiz de aktif bir şekilde sahada aşılama çalışmalarını sürdürüyor. Bizler de araç ve personel katkısında bulunuyoruz. Önlemlerimizi aldığımız sürece bir tehdit değil. Ödemiş özelinde konuşacak olursam yönetmelik gereği karantina altına alındı. Hayvan giriş çıkışları yasak zaten. Aşılarımız da hızlı bir şekilde sahaya yayıldı.”  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.