TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Elektronik sigarada yeni tehlike: Uranyum ve kurşun saçıyor

Elektronik sigara, gençler arasında yaygınlaşan bir alışkanlık haline geldi. Ancak, yapılan bir araştırma, elektronik sigara kullanan gençlerin vücutlarını potansiyel olarak toksik metallere maruz bıraktığını ortaya koydu.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2024 12:05
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2024 12:05
Kaynak: HABER MERKEZİ
Elektronik sigarada yeni tehlike: Uranyum ve kurşun saçıyor

Nebraska Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, gençlerin elektronik sigara kullanımının etkilerini araştıran bir çalışma gerçekleştirdi.

Araştırmada, 13 ila 17 yaş arasındaki gençlerin günde en az sekiz kez elektronik sigara kullandığı belirtildi.

Sonuçlar, düzenli olarak elektronik sigara kullanan gençlerin idrarında, ara sıra kullananlara kıyasla yüzde 30 daha fazla kurşun ve iki kat daha fazla uranyum bulunduğunu gösterdi.

elektronik sigara

Kontrol grubu olarak hiç elektronik sigara kullanmayan gençlerin olmaması, araştırmacıların endişelerini artırdı. Ancak, ABD'deki 200 e-sigara kullanıcısından oluşan örneklemde, sigaradan uzak duran gençler arasında belirgin bir model ortaya çıktı.

Mentol veya nane yerine tatlı elektronik sigara aromalarını tercih eden gençler arasında uranyum biyobelirteçlerinin özellikle yüksek olduğu belirlendi.

Araştırmacılar, kamu sağlığı açısından elektronik sigaraların potansiyel toksisitesini daha fazla araştırmanın gerekliliğini vurguluyorlar.

elektrik sigara

 ELEKTRONİK SİGARA NEDİR?

Elektronik sigara veya bilinen adıyla e-sigara, sigara içimini taklit eden bir elektronik cihazdır. "Sigara bırakma aracı" olarak patentlenen bu cihaz, sigara kullanımını azaltmaya veya bırakmaya yönelik popüler bir yöntemdir. Basit bir mekanizmaya sahip olan e-sigara, atomizer, güç kaynağı ve likit doldurma haznesinden oluşur. Atomizer, güç kaynağından aldığı enerjiyle likiti ısıtarak buhar haline getirir. Kullanıcı bu buharı içerken bu işleme "vaping" adı verilir.

E-sigaranın sigaradan daha az zararlı olup olmadığı konusundaki tartışmalar devam etmekle birlikte, Dünya Sağlık Örgütü tarafından "tütün ürünü" olarak kabul edilir ve kullanımı önerilmez. E-sigaraların dumanı, geleneksel sigaralardan daha az toksin içerse de yine de zararlı maddeler barındırır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.