TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eğitimin yetersizliği kanlı para oyununu yaygınlaştırıyor

Sosyal medyanın etkisiyle son dönemlerde okullarda yaygınlaşan kanlı para oyunu, velileri ve eğitimcileri tedirgin etti. Uzmanlar ise eğitim sisteminin yetersizliğini eleştirdi

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2023 05:45
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Eğitimin yetersizliği kanlı para oyununu yaygınlaştırıyor

Kanlı para oyunu, sosyal medyanın etkisiyle Türkiye genelinde okullarda yaygınlaşmaya başladı. Oyun, veliler ve eğitimcilerde de endişe yarattı. İzmir’de de birçok okulda oynanan kanlı para oyunu, çocukların ellerinde ciddi yaralanmalara sebebiyet veriyor. Öğretmenler, aileleri çocuklarının oyunu oynamaması adına uyarırken Veli-Der İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat ise eğitim sisteminin yetersizliğini eleştirdi. Kalafat, kaliteli eğitim olmadığı için çocukların bu tür oyunlara yöneldiğini söyleyerek okullardaki rehberlik öğretmen sayısının artırılması gerektiğine dikkat çekti.

necati kalafat2

PROBLEMLER ÇÖZÜLMÜYOR

Necati Kalafat, mili eğitim sistemimin tamamen iflas ettiğinden yakınarak çocukların okullarda eğitim almaktan ziyade bakım aldığını söyleyerek “Eğitim eğer bir umut ışığı değilse, gençler eğitimle bir yerlere gelemeyeceğini düşünüyor ise kanlı para gibi oyunlar tarzında marjinal sapmalar yaşanabilir.  Bugün bu olay kanlı para olur sonra başka bir oyuna dönüşür, yarında bu olay uyuşturucu madde kullanımına gider. Pedagojik anlamda bu bir sıkıntı. Kanlı para bir oyunu internette Tiktok adlı bir uygulama üzerinden yayılıyor. Gençlerde bu uygulamayı çok kullandıkları için öğreniyor. Birkaç gün içerisinde çocuklar farklı bir şey görüp ona da yönelip oynayabilirler.  Kanlı para oyunun bitmesi eğitim sistemindeki problemleri çözmüyor. Çocukların gelecekten bir umudu yok. Eğitim sistemi tamamen ezbere dayalı yürüyor” dedi.

kp1

REHBER ÖĞRETMEN SAYISI ARTMALI

Okullardaki rehber öğretmen sayısının artırılması gerektiğine dikkat çeken Kalafat, “Bu kadar ciddi problemlerimiz varken ÇEDES gibi uygulamalarla milli eğitim sistemi okullara imamları göndermeyi hedefliyor. Örnek veriyorum kanlı para oyununu imamların mı keseceğini düşünüyorlar. Bilimsel eğitimin ışığında ve istihdama yönelik bir eğitim yaparsak gençlerimiz bu ve benzeri işlerden uzak kalacaktır” diye konuştu.

kp2

EĞİTİM EĞLENCELİ HALE GELMELİ

Velililere de büyük sorumluluk düştüğüne değinen Kalafat, “Aileler çocuklarını sosyal medyadan uzak tutabildikleri kadar uzak tutsunlar. Veliler, çocuklarına günde belirli saatler arasında kendi gözetimleri dahilinde tablet, bilgisayar kullanımına izin vermeliler. Sosyal medyanın etkisine baktığımızda kanlı para oyunu tacizler, istismarların yanında en masumu kalabilir. Bu durum tabi ki yasaklarla da çözülmez. Velilerin, öğretmenlerin ve aslında eğitim uzmanlarının yapması gereken eğitim sistemini daha eğlenceli, eğlenirken öğreten aynı zamanda istihdama yönelik bir sisteme getirmek. Bu yapılırsa çocuk kanlı para gibi oyunları oynamaya gerek duymayacaktır. Çocuk akademik derslerden oyun ihtiyacını alamayınca bu tür olaylara kayıyor. Bu düpedüz sistemin suçudur” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARIMIZI UYARIYORUZ

Kanlı para ile ilgili konuşan öğrenci velisi Sevim Çataltaş, “Kızım ortaokulu ikinci sınıf öğrencisi. Kanlı para olayı ile ilgili kızımın öğretmeni mesaj attı. Paranın çocukların ellerini kestiğini söyledi. Çocuklar 1 TL’nin kenarlarını makasla keskinleştirip öyle oynuyorlarmış. Öğretmenimizde çocukların ellerinin kesildiğine dair bizleri uyardı. Okul genelinde oyun oynanıyormuş fakat bizim sınıftaki öğrencilerin oynadığını duymadık. Ben kızımla konuşup onu uyardım oynamadığını söyledi. Umarım başımıza gelmez” şeklinde konuştu.

meryem erşahin1

Bir diğer öğrenci velisi olan Meryem Erşahin ise “Son zamanlarda okullarda yaygın olan kanlı para oyunu 12 yaşındaki oğlumun okulunda da oynanmaya başlamış. Hatta sınıfında 2-3 öğrenci oynadığı için öğretmene yakalanmış ve uyarı almış. Oynayan çocuklardan sonra öğretmenimiz biz velilere duyuru yaptı. Sizde çocuklarınızla gerekeni konuşun, ellerine mutlaka bakın dedi. Umarım bir çözüm bulunur bu oyun daha fazla sürmez” dedi.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR-Eğitim-Sen: İlköğretimin zorunluluğu ihlal edildi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.