Eğitim-Sen: Okul çağında olmasına rağmen yüz binlerce çocuk okula devam etmedi

Çocuk yaşta zorla evlendirmelerin, çocuklara yönelik istismar vakalarının artarak devam ettiğini söyleyen Eğitim-Sen, “Okul çağında olmasına rağmen yüz binlerce çocuk okula devam etmedi” dedi

Haber Giriş Tarihi: 04.01.2025 13:39
Haber Güncellenme Tarihi: 04.01.2025 13:40
Muhabir: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Eğitim-Sen: Okul çağında olmasına rağmen yüz binlerce çocuk okula devam etmedi

Çocuklara ve haklarına yönelik tehditlerin arttığını vurgulayan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Türkiye’de yaşayan çocukların, ağır ekonomik sorunların da etkisiyle sağlıklı gıdaya, suya, eğitime erişmekte ciddi engellerle karşılaştığını aktardı.

Çocuk yaşta zorla evlendirmelerin, çocuklara yönelik istismar vakalarının artarak devam ettiğini söyleyen Eğitim-Sen, “Türkiye’de eğitim alanında yaşanan laiklik ve bilim karşıtı değişiklikler doğrudan çocukları hedef alan içerikte gerçekleşti. Çok sayıda çocuk ekonomik nedenlerle okulu terk etmek zorunda kalırken, çocuk işçiliği ve suça sürüklenen çocukların sayısı artmaya devam etti” dedi.

TARIM SEKTÖRÜNDE UCUZ İŞ GÜCÜ

Açıklamanın devamında, “Okul çağında olmasına rağmen yüz binlerce çocuk okula devam etmedi. 4+4+4 sistemine geçildikten sonra 12 yıl eğitim zorunlu olmasına rağmen çocukların büyük bir kısmı ortaokuldan itibaren okulu bırakmaya başladı. MEB’in son yayınladığı örgün eğitim istatistiklerine göre 2022-2023’te ortaokulu bitiren öğrenci sayısı 1 milyon 293 bin 22 iken geçen yıl bu çocukların 1 milyon 29 bin 423’ü liseye başladı. Geçen yıl liseye hiç başlamadan eğitimi bırakan öğrenci sayısı 263 bin 599 oldu. Eğitimde 4+4+4 düzenlemesi sonrasında artan çıraklık ve stajyerlik uygulamaları gibi çok sayıda düzenleme, çocukların eğitimden uzaklaşmasına ve işçi olarak çalışma yaşamına sürüklenmesine neden oldu. Eğitimin bütün kademelerine damgasını vuran ve temel amacı yoksul ailelerin çocuklarını sermayeye ucuz iş gücü kaynağı olarak sunmak olan acımasız bir eğitim politikası izlendi. Çocukları örgün eğitim dışına iten politikalar ve devletin patronlara yönelik çırak ve stajyer çalıştırmayı kolaylaştıran düzenlemeler yaşanan sorunları daha da derinleştirdi” denildi.

Çalışan çocukların bir bölümünün tarım sektöründe ucuz iş gücü, bir bölümünün de ücretsiz aile işçisi olarak çalıştırıldığını ifade eden sendika, “Ayrıca anadilinde eğitim alamayan öğrencilerin okulda başarısız olarak eğitim dışına itilmeleri de okulu erken yaşta terk etmelerine neden oldu. Artan yoksulluk ve işsizlik nedeniyle aileleriyle birlikte göç etmek zorunda kalan çocuklar göç ettikleri şehirlerde çocuk işçi olarak çalışmak zorunda bırakıldı” bilgisini paylaştı.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.