Depremin eğitim alanındaki enkazı… Sorunlar çözüm bekliyor!

Deprem bölgesinde eğitim ve barınma sorunlarının acilen çözülmesi gerektiğini vurgulayan Eğitim-Sen, uyarı ve taleplerini sıraladı

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2024 12:21
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2024 12:22
Muhabir: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Depremin eğitim alanındaki enkazı… Sorunlar çözüm bekliyor!

Deprem bölgesinde eğitimde yaşanan sorunların çözüm beklediğini kaydeden Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), taleplerini sıraladı.

Sendika tarafından yapılan açıklamada, “Deprem kuşağında yer alan ülkemiz sık sık deprem ve diğer doğal afetlerle karşı karşıya kalmaktadır. Doğal afetler artık bir gerçeklik olarak hayatımızda yer almasına rağmen gerekli tedbirler alınmadığı için her doğal afet bir felakete dönüşmektedir. Öyle ki 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve 11 ili doğrudan etkileyen depremler büyük bir yıkıma sebep olmuş, deprem bölgesinde yaşayanlar en temel haklarını bile kullanamaz duruma gelmiştir. Deprem Eğitim sistemini de derinden etkilemiş ve eğitimde birçok yeni sorunu beraberinde getirirken var olan sorunları derinleştirmiştir” denildi.

BARINMA VE ULAŞIM GİBİ EN TEMEL İHTİYAÇLAR…

Açıklamanın devamında, “Eğitim sisteminde yaşanan sorunlar devam etmekle beraber acil çözüm beklemektedir. Depremlerin, 11 ilde okul çağındaki 4 milyon çocuk ve 220 binin üzerinde eğitim emekçisini etkilediği bilinmektedir. Bu çocukların 350 binini göçmen-sığınmacı çocuklar oluşturmaktadır. 2024-2025 eğitim öğretim yılının başladığı ilk günlerde MYK üyelerimiz ve şube yöneticilerimiz deprem bölgesinde bulunan Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya illerine ziyaretler yaparak okullarda ve konteyner kentlerde eğitim emekçileri ve kentlerdeki eğitimin bileşenleri ile bir araya gelerek, eğitimde yaşanan sorunlara yönelik gözlem ve incelemelerde bulunmuştur. Deprem bölgelerinde yaşanan yıkımın üzerinden 20 ay geçmesine rağmen, okullarda başta bina ve fiziksel altyapı eksiklikleri olmak üzere, temizlik, içilebilir suya erişim hem eğitim emekçileri hem de öğrenciler için başlıca sorunu oluşturmaktadır. Ayrıca barınma ve ulaşım gibi en temel ihtiyaçlar hala en önemli sorun alanlarından olmaya devam etmektedir” bilgisi paylaşıldı.

ÇALIŞMA KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLMELİ

Son olarak ise şu ifadelere yer verildi:

“Deprem bölgesinde eğitim ve barınma sorunlarının acilen çözülmesi gerekmektedir. Özellikle kalıcı konut inşaatlarının hızlandırılması ve okulların tamamlanarak öğrencilerin güvenli eğitim alabileceği binalara kavuşması önemlidir. Okullardaki altyapı sorunlarının çözülmesi ve hijyen koşullarının iyileştirilmesi, eğitim emekçilerinin ve öğrencilerin sağlığını korumak adına öncelik olmalıdır. Deprem bölgelerinde öğrencilere yönelik psikososyal destek programları yaygınlaştırılmalı ve uzman psikologlar okullarda sürekli hizmet vermelidir. Psikolojik danışman ve Rehberlik öğretmenlerinin sayısı artırılmalı, sınıf içi destekleyici programlar hayata geçirilmelidir. Eğitime eşit erişim sağlanması için bölgesel farklılıklar gözetilerek özel projeler geliştirilmelidir. İhtiyaç sahibi öğrencilere tablet, bilgisayar ve internet erişimi gibi kaynaklar sağlanmalıdır. Tüm okullarda en az bir öğün sıcak yemek ve içilebilir temiz su verilmelidir.  Deprem bölgelerinde görev yapan eğitim emekçilerine yönelik maddi ve manevi destek artırılmalıdır. Psikososyal destek programları, öğretmenler için de uygulanmalı, çalışma koşulları iyileştirilmelidir.”

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.