TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Uraloğlu haberi verdi: Saatte 225 km hıza ulaşacak yerli ve milli hızlı tren geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen "Boji Üretim Fabrikası" açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti Projesi'nde saatte 225 km hıza ulaşabilen trenlerin tasarım çalışmaları son aşamaya geldi" şeklinde konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2024 20:31
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2024 20:31
Kaynak: İHA
Bakan Uraloğlu haberi verdi: Saatte 225 km hıza ulaşacak yerli ve milli hızlı tren geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğü "Boji Üretim Fabrikası" açılış töreninde bir konuşma yaptı. Bakan Uraloğlu, konuşmasında şunları dile getirdi: "Son 22 yılda demiryolu altyapısına 57 milyar doların üzerinde yatırım yaptık. Demiryolu ağımızı tamamen yeniledik ve modernize ettik. Tarihi İpek Yolu'nun canlandırılmasını hedefleyen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nı inşa ettik. İstanbul Boğazı'nın altından geçen MARMARAY projesiyle Asya ile Avrupa kıtaları arasında kesintisiz, en güvenli, kısa ve ekonomik uluslararası demiryolu bağlantısını sağladık. 2002 yılında 10 bin 948 kilometre olan demiryolu hat uzunluğumuzu 13 bin 919 kilometreye çıkardık. Ayrıca, 2 bin 252 kilometrelik hızlı tren hatları inşa ettik. Sinyalli hat uzunluğumuzu 2 bin 505 kilometreden 8 bin 46 kilometreye, elektrikli hat uzunluğumuzu ise 2 bin 122 kilometreden 7 bin 142 kilometreye yükselttik."

"885 bin yolcu taşındı"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Ankara-Sivas hızlı tren hattının açıldığı günden bu yana 885 bin yolcu taşındığını ifade ederek, "Ülkemizi, yarım asırlık hayalimiz olan Yüksek Hızlı Tren işletmeciliği ile tanıştırdık ve Avrupa’da 6., dünyada 8. Hızlı tren işletmecisi olduk. Geçen yıl hizmete aldığımız Ankara-Sivas hızlı tren hattımızla da açıldığı günden bu yana 885 bin yolcu taşıdık" dedi.

“Türksat 6A’yı Haziran ayında uzaya fırlatacağız”

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A’yı Haziran ayında uzaya fırlatacaklarını belirterek, “Dünyanın ilk SİHA Gemisi TCG Anadolu’yu kendi tersanelerimizde ürettik. İlk yerli ve milli gözetleme uydumuz İMECE, küp uydularımız ve yakın yörünge takım uydularıyla kendi yerli gözlem ve haberleşme uydularımızı üretmeye başladık. İlk milli ve yerli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A ile de uzay ve uydu teknolojileri alanında teknik bir devrim gerçekleştirdik. İnşallah, Bakanlığımızın en önemli iletişim yatırımları arasında yer alan Türksat 6A’yı Haziran ayında uzaya fırlatacağız” dedi.

Milli elektrikli hızlı tren geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, konuşmasında yerli ve milli hızlı tren projesine değinerek, “Saatte 225 km hıza sahip Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti Projesinde de tasarım çalışmalarında son aşamaya geldik. 2024 yılında prototip üretiminin tamamlanmasını planlıyoruz. Eskişehir 5000 Milli Elektrikli Anahat Lokomotifi Projesi’nde de prototip imalatını tamamlayarak raylara indirdik. Milli Banliyö Tren Seti Prototip araç üretimi çalışmalarımız devam ediyor. Milli tren vizyonu ile milli banliyö ve hızlı tren projesinde cer motoru, cer konvertörü ve tren kontrol yazılımını da geliştiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.