TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Özhaseki Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunu vurguladı: Şu anda bile hareketli 500’e yakın fay hattı var

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunu vurgulayarak, "Şu anda bile yaklaşık 500 aktif fay hattı bulunuyor. Hangisinin ne zaman nerede kırılacağını önceden tahmin etme şansımız yok" açıklamasını yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2024 20:17
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2024 20:17
Kaynak: İHA
Bakan Özhaseki Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunu vurguladı: Şu anda bile hareketli 500’e yakın fay hattı var

Karabük'e bir dizi ziyaret ve program için gelen Bakan Özhaseki, AK Parti İl Başkanlığını ziyaret etti. Partililere seslenen Özhaseki, Bakanlık olarak yoğun bir iş yükü altında olduklarını ve özellikle son dönemlerde küresel iklim değişikliği ve küresel ısınmanın yanı sıra diğer birkaç önemli hedefle ilgilendiklerini belirtti.

Ayrıca, 6 Şubat depreminin neden olduğu hasarlar ve olası depremlere karşı ülkeyi hazırlama çabalarıyla ilgili olarak da çaba harcadıklarını vurgulayan Özhaseki, "Türkiye bir deprem ülkesidir" dedi. Şu anda bile yaklaşık 500 aktif fay hattı olduğunu belirterek, "Hangi fayın ne zaman nerede kırılacağını bilemiyoruz. Bilim insanları, Himalayalar'dan Alpler'e uzanan bu çizgide 5 riskli ülke olduğunu söylüyorlar ve Türkiye bunlardan biri. Son 100 yılda denizlerimizde ve karalarımızda 6 ve üzerinde şiddetli yıkıcı deprem meydana geldi ve bunların sayısı tam 230 bin. Bu depremlerde hayatını kaybeden insan sayısı 130 bin civarında. Zararlarımız milyarlarca dolara ulaşıyor, hatta yüz milyarlarca dolara" şeklinde konuştu.

"Yaklaşık 300 bin binanın yapımı devam ediyor" diyen Özhaseki, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremin büyük hasarlara neden olduğunu belirtti. "680 bin konutun yıkıldığını ve 170 bin iş yerinin yerle bir olduğunu" ifade eden Özhaseki, "Tek katlı müştemilatlar da dahil olmak üzere toplamda 850 bin bağımsız birim etkilendi. Deprem, 18 ilimizi etkiledi ve 14 milyon insan zarar gördü. Maddi hasarın tutarı 104 milyar doları buluyor" dedi.

Özhaseki, Sayın Cumhurbaşkanı ve bakanlarının talimatlarıyla deprem bölgelerine yardım etmek için yoğun bir çaba gösterildiğini ve valiler, kaymakamlar ve AFAD görevlilerinin enkaz kaldırma ve arama kurtarma çalışmaları yürüttüğünü belirtti. Ayrıca, deprem sonrasında geçici barınma alanları kurulduğunu ve 300 bin civarında binanın inşaatının devam ettiğini dile getirdi.

Özhaseki, "Deprem bölgesine yardım etme çağrısı yaptığımızda, 810 belediyemizden gelen ekiplerin acil işleri halletmesi ve deprem bölgesine gitmeleri gerektiği talimatını verdik. Bu süreç, büyük bir dayanışma örneği sergiledi. Şu anda 433 köyde çelik konutlar inşa ediyoruz ve 110 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Şu ana kadar 46 bin konut teslim ettik ve 19'unda 30 bin daha dağıtacağız. İlerleyen aylarda her ay 10 ila 15 bin konutun hak sahiplerine teslim edilmesini planlıyoruz" şeklinde konuştu.

"Evlerimizi depreme karşı dayanıklı hale getirmek zorundayız" diyen Bakan Özhaseki, ülkenin üç ana deprem hattına sahip olduğunu ve bilim adamlarının binlerce yıldır aynı hatların kırıldığını ifade etti. "Bunlardan biri Van Gölü civarından başlayıp Marmara'ya doğru uzanan Kuzey Anadolu Fay Hattıdır" diye açıklamalarda bulundu. "İkincisi, Akdeniz'e doğru inen ve Doğu Anadolu bölgesini içeren Doğu Anadolu Fay Hattıdır. Üçüncüsü ise İzmir bölgesidir" şeklinde devam etti.

Özhaseki, her an risk altında olan bu bölgelerde emin bir yer olmadığını belirterek, "Türkiye'de hiçbir bölge 'bize bir şey olmaz' diyemez. Yapılaşmış, kadim şehirlerimiz var. Birçoğu eski ve depreme dayanıksız. Tek çözüm, kentsel dönüşümdür. Evlerimizi güçlendirip depreme karşı dirençli hale getirmeliyiz" dedi.

Özhaseki, 2012 yılında çıkarılan bir yasayla 2 milyon 250 bin konutun dönüştürüldüğünü, ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Son olarak Meclis'e bir yasa getirdiklerini ve kentsel dönüşüm için bir başkanlık kurduklarını ifade etti. Ayrıca, işlerin daha hızlı yapılması gerektiğini ve engellemeleri bertaraf etmek için çaba harcadıklarını belirtti.

"Bakanlık tarafında bizler hazırız. Kapıyı açtık"

Kentsel dönüşümün doğru yapılabilmesi, hızlı yapılabilmesi, bir an önce sonuca ulaşılabilmesi için üç tane ayağı olduğunu anlatan Özhaseki, "Birincisi bakanlık, ikincisi belediye başkanlığı, üçüncü vatandaş tarafı. Eğer bu üç temel ayak bu konuda anlaşır, doğru adım atarsa emin olun önümüzde dağlar durmaz. Çok hızlı bir şekilde biz kentsel dönüşüm yaparız. Ama bunlardan birisi eksik olursa doğrusu yapacak hiçbir şeyimiz kalmıyor. Bakanlık tarafında bizler hazırız. Kapıyı açtık, hangi partili gelirse gelsin yeter ki, kentsel dönüşüm yapsın. Başımızın üstünde yeri var. Para vermeye hazırız. Hazine arazisi vermeye hazırız. TOKİ’miz emrinde. ’Sonuna kadar beraber çalışalım’ diye de ilan ediyoruz. Buna mani olan insanlar zamanında çok oldu. Ben bazen anlatıyorum Hatay’a bir evvelki bakanlık döneminde gittim kentsel dönüşüm yapmaya. Şimdi oradaki CHP’li belediye buna mani oldu ve yaptırmadılar. Üstelik de Hatay’a kadar gidip işi başlatmak üzere çok da emek vermiştim. Çok kısa bir süre sonra deprem oldu. Emek Aksaray Mahallesi’nde bir tek kardeşimiz dahi yaşamıyor şimdi. Mani olanlar mı bilmiyorum ki vicdanı var mı? Özellikle bunu vurgulamak istiyorum. Biz bu konuda üstümüze düşeni yapacağız. Bakanlık olarak hazırız arkadaşlar" değerlendirmesinde bulundu.

İkinci ayağın belediye ayağı olduğunu aktaran Özhaseki, "Belediye olmazsa olmaz. Belediye kendi mahallelerini daha iyi bilir. Hangi mahallede kentsel dönüşüm yapılması icap ediyor? Onu daha iyi bilir. Bunu belediyelerimizin hazırlaması lazım. Oradaki hazırlıkları yaptıktan sonra bakanlığa gelip müracaat edip ‘gelin beraberce bu işi yapalım demesi lazım’ Ama bizim tembel belediye başkanları suçu atmak için şöyle yapıyorlar. ‘Efendim bakanlık gelsin bu işleri yapsın’ Tamam zaten onun için oradayız da 252 kişilik kadromuz var. On binden fazla mahalle var diyoruz ki, ‘250 kişiye şu on bin tane mahalleye gelin dönüştürün hadi’ Sizin binlerce elemanınız var. Kendi mahallenizi daha iyi biliyorsunuz. Oy istemeye gelince istiyorsunuz insanlardan. Büyük vaatlerde bulunmaya uydurmaya gelince uyduruyorsunuz bir sürü lafları. Arka arkasından sıralıyorsunuz. Gidin o mahallelerde bir çalışın insanlarla bir görüşün. Alanı bir hazırlayın. Bizim istediğimiz hale getirin. Biz para vermeye de hazırız. Arazi vermeye de hazırız. TOKİ’yi de gelip yapmaya da hazırız" diye konuştu.

"Engel çıkarıyorlar"

Bakan Özhaseki, şunları kaydetti:

"Özellikle bizim CHP’li belediyeler. İzmir’deydim geçen gün. ‘25 senedir buradasınız, 25 tane binayı dönüştürdünüz mü?’ Cevap yok. Soru var da cevap yok. İstanbul’da Fikirtepe’de kentsel dönüşüm işi ortada kalmış. Bir evvelki bakanlık döneminde gittim çözmeye. Sadece kocaman bir alanda vatandaş çıkmış kiralarda bekliyor yüzlerce emekli vatandaş ama iki odalı briket içinde kimsenin oturmadığı yeri bir hukuk savaşına dönüştürdüler. İdeolojik kafası saplantılı avukat tipler ve senelerce yine kentsel dönüşüme mani oldular. Bir taraftan davalar açıyorlar. Dün Eskişehir’in yüzlerine söyledim onu da. TOKİ olarak konutlara başlayacağız. Dava açıyorlar, okula başlayacağız. Dava açıyorlar. Yerin bırakılması lazım. Engel çıkarıyorlar. Sonra da dönüp devlet neredesin falan filan diyorlar. Peki ben de soruyorum. Belediyeler siz neredesiniz? Binlerce elemanı alıyorsunuz. Orada kendi mahallenizden oy istemeye gelince istiyorsunuz. Ama çöküntü alanlarında niye çalışmıyorsunuz? Değerli arkadaşlar bu işin ikinci ayağında eksiklik olduğu zaman her iş kalır. Üçüncüsü de tabii ki vatandaş. Vatandaş da kentsel dönüşümü isteyecek. Belediye başkanlarını zorlayacak ve orada bir hesap için oturacak görüşecekler. Neticesinde o hesabı bize getirecekler. Biz de gidip orada yardımcı olacağız. Elimizde ne imkan varsa sonuna kadar seferber edeceğiz. Deprem, siyaset üstü bir meseledir. A partisi, B partisi, C partisi olmaz. Yani şimdi AK Parti iktidarda ve ben bakanlığı temsil ediyorum. Sonuna kadar kapının açık olduğunu ifade ediyorum. A’dan Z’ye hangi partili belediye başkanı varsa lütfen mahallelerini çalışsın. Çöküntü alanları belirlesin. Depremde ilk yıkılacak yerleri ortaya koysun. Vatandaşlar görüşsün. Sonra gelsin bize desin ki burada gelin beraber bir çalışma yapalım. Elimizde imkan neyse sonuna kadar seferber etmeye de biz hazırız arkadaşlar. Vatandaşın da anlayışa yaklaşmaz tabii ki esas. Bu üç grup bir araya geldiğinde Allah’ın izniyle önünde kimseler duramaz ve gerekenler yapılır."

Bakan Özhaseki, Karabük’teki çalışmalarına da değindiği açıklamasında, AK Parti Karabük Belediye Başkan Adayı Özkan Çetinkaya’ya destek olacaklarını, herkesin de destek olmasını istedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.