TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AFAD'ın yağış öncesinde uyarıda bulunduğu sarı kodlu uyarı nedir ? Kırmızı kod ne anlama gelir?

Acil Durum ve Afet Yönetimi (AFAD) ülke genelinde  yaşanması beklenen hava olayları öncesi sarı, kırmızı ve turuncu kodlarda uyarılar yapıyor. Vatandaşlar ise bu uyarıların ne anlama geldiğini merak ediyor. Buna göre sarı kod nedir? Kırmızı kod ne anlama gelir? Turuncu kod neden verilir? Detaylar haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2023 06:54
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
AFAD'ın yağış öncesinde uyarıda bulunduğu sarı kodlu uyarı nedir ? Kırmızı kod ne anlama gelir?

AFAD, ülke genelinde aşırı hava olayları öncesi ‘kırmızı’, 'sarı' ve 'turuncu' kodlu uyarılar yaparak vatandaşın mağduriyet yaşamamasını istiyor. Bu uyarılar kapsamında vatandaşlar AFAD’ın bilgilendirmesiyle olası hava koşullarıyla ilgili geniş çaplı önlemler alıyor. AFAD tarafından verilen bu kodlar ne anlama geliyor? Kırmızı kod, sarı kod ve turuncu kodlu uyarıları sizler için derledik. İşte detaylar..

34 Avrupa ülkesi tarafından kabul görmüş renkler ve sınıflandırılmalar Meteoroloji uyarı (MeteoUYARI) sistemine göre uyarlanıyor.

Sarı kodlu uyarı nedir?

AFAD’ın uyarısına göre sarı kodlu uyarı, hava durumunun tehlikede olduğunu gösterir. Buna göre olası su baskını gibi meteorolojik durumdan etkilenebilecek faaliyetler konusunda vatandaş önlem alınmalıdır.

Turuncu kodlu uyarı nedir?

AFAD’ın uyarısına göre turuncu kodlu uyarı, sarı kod gibi hava durumunun tehlikede olduğunu gösterir. Tahmini yapılan uyarı sıklıkla görülmemekte olup bu tür uyarılarda hasar ve kayıpların oluşması olasıdır. Vatandaş bu konuda ciddi önlem almalıdır. Uyarının verildiği dönemde güncel hava durumu sıklıkla kontrol edilmelidir.

Kırmızı kodlu uyarı nedir?

AFAD’ın uyarısına göre kırmızı kodlu uyarı, hava durumunun çok tehlikede olduğu anlamına gelir. Aşırı derecede kuvvetli bir meteorolojik durum tahmin edilmektedir. Kırmızı kodlu verilen uyarıda, turuncu kodlu uyarı da olduğu gibi büyük hasar ve kayıpların oluşma imkanı bulunmakla birlikte hayati tehdit söz konusudur. Vatandaş çok sıkı önlemler alıp güncel hava durumunu takip etmelidir ve meteorolojik olayın görüleceği saatler içerisinde dışarıya çıkılmaması gerektiğiyle ilgili verilen uyarılar dikkate alınmalıdır.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - İsmail Balaban kimdir? Nerelidir? İsmail Balaban’ın eşi İlayda Şeker kimdir?

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.