TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Abdurrahman Elvan: Esnafın yarası çok, merhemi az

İLKSES TV’ye konuk olan İzmir Elbiseciler ve Benzerleri Esnaf Odası Başkanı Elvan “Esnafın yarası çok, merhemi az ama biz merhemi çoğaltacağız. Üyelerimize diyorum ki odanıza sahip çıkın” dedi

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2024 09:17
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2024 09:28
Kaynak: GURBET YAVUKLU
Abdurrahman Elvan: Esnafın yarası çok, merhemi az

İzmir Elbiseciler ve Benzerleri Esnaf Odası Başkanı Abdurrahman Elvan İLKSES TV ekranlarında yayınlanan Yaren Elmas Güzelkan ile Birinci Sayfa programının konuğu oldu. Elvan, 14 Mayıs Salı günü yapılacak olağanüstü seçimde oda başkanlığına tekrar aday olduğunu dile getirerek; esnafın sorunlarına yönelik geliştirdiği projelerini anlattı. Üyelere dijital eğitimden hukuki alanda birçok destek sağlanacağını ifade eden Elvan, bin 200 üyenin olduğu odada seçimde sadece 78 üyenin oy kullandığını belirterek esnafı odaya sahip çıkmaya davet etti.

ABDURRAHMAN ELVAN: ATA MESLEĞİ

Esnaflığın ata mesleği olduğunu söyleyen Elvan, “Konya Beyşehir’de 1988 yılında doğdum. Herkese kucağını açan İzmir beni de 5 yaşında İzmirli yaptı. Gültepe Toros’ta büyüdüm, Karataş Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde okudum. Dükkanlarda düşe kalka büyüdüm, dükkanlarda dersime çalıştım. Okulu ve esnaflığı birlikte yürüttük. Esnaflık bizde ata mesleği, aile kültürü. Hem giyim sektöründe hem de çok severek yaptığım kitap sektöründe ticari faaliyetlerime devam ediyorum.  Şimdi de İzmir Elbiseciler ve Benzerleri Esnaf Odası Başkanlığı görevini yürütüyorum. Aynı zamanda tekrardan adayım” diye konuştu.

ELVAN: ALDIĞIM GÜVEN İLE YOLA ÇIKTIM

Oda başkanlarının hiçbir üyenin kapısını çalmadığı eleştirisinde bulunan Elvan, odanın kendinden önceki dönemine ait bizzat kendisinin soruşturma açtırdığının altını çizdi. Elvan, “Odamız 1958’de kurulmuş ama üyelerin şimdiye kadar bir çayı dahi içilmemiş. Ben 8 aydır özel bir süreçten dolayı başkanlığa geldim. Üyeleri ziyarete gittiğimde esnafın gözleri doldu ‘Bir oda başkanı bize geldi’ dediler. Benim için ‘içimizden biri esnaf çocuğu’ dediler. Bu destek benim için çok önemliydi. Hiçbir beklentileri yok, kapıdan içeri girip ‘Hayırlı işler abla, abi’ demek esnafımız için büyük bir mutluluk oldu. Temas çok önemli bin 200 üyenin hiçbirisinin kapısı çalınmamış. Kurduğum bu temaslarla tüm üyelerimiz çok mutlu oldu. Gittiğim her yere ‘Bu yarım tanışma, siz de odaya gelip benim çayımı içeceksiniz’ dedim. İnsanlar odaya sadece evrak almak için ya da başkana işi düştüğü zaman gelmeyecek.   8 ayda hayalet bir odayı gerçek bir odaya çevirmeye çalıştım. Odamızın özel durumları var, yasal süreçler devam ediyor. Bir önceki dönemle ilgili bizzat ben soruşturma başlattım. Odayı seçime kadar götürmem için başkanlık görevini bana verdiler. Ben de o arkadaşlarımdan aldığım güvenle yola çıkmıştım” değerlendirmesinde bulundu. 

KİMSEDEN DESTEK BEKLEMİYORUM

Kendisine sorulan ‘Diğer başkan adaylarından farkınız nedir’ sorusuna cevap veren Elvan, “Bir aday zaten önceki başkan, eski başkan. Çok bir şey söylemeye gerek yok, aday ile ilgili birtakım sıkıtınlar oldu, onunla ilgili yasal süreçler devam ediyor. Adalete güveniyoruz. Bir arkadaşımız da başkan olmak istemediğini, birileri tarafından yönlendirildiğini söyledi. Benim kimseden destek beklentim yok, üyelerim zaten her şeyin farkında. Üyelerden başka kimseden destek beklemiyorum. Esnaf odaya sadece evrak almaya değil derdini söylemeye gelecek. Esnafımız bir problem yaşadığı zaman hemen ilgili kurumdan randevu alacağız sorunu ya beraber çözeceğiz ya da beraber çözemeyeceğiz. İnsanlar odalara zorla para veriyor ama karşılığında hizmet yok. Gerçekten kapıdan giren üyem ‘Oda ne işe yarıyor?’ diyor. Ben bu sorunun karşılığını vereceğim. Ben üyelerime sahip çıktım, yaşadıkları sorunlarda yanlarında oldum.  Örneğin geçtiğimiz günlerde Alsancak’ta sel baskını oldu hemen esnafımızın yanına gittik derdine ortak olduk. Kemeraltı Çarşısında ortaya çıkan sıkıntılarda yanlarında olduk. İzmir Büyükşehir’in ‘İzmirim Kart’ diye bir projesi var. Ben bunun üyelerime faydalı olacağını düşündüm. Arkadaşlarımdan rica ettim üyeler ile tek tek iletişime geçilsin diye. Çünkü odadan gelen mesaj ya aidat ya aidat mesajıdır. Üçüncü bir seçenek yok. Üyeler gelen mesajları okumuyor. Genel sekreterimi görevlendirdim, ‘Bütün üyelere ulaşabildiğin kadar ulaş bilgi ver dedim’ Ve birçok esnafımızı üye yaptık bu projeye. Geri dönüşler çok olumlu oldu. Esnafın yarası çok, merhemi az ama biz merhemi çoğaltacağız. Üyelerimize diyorum ki ‘odanıza sahip çıkın.’ Herkes gelir geçer biz burada öyle bir sistem kuralım ki dünyanın en tembel insanı dahi buraya gelse çalışmak zorunda kalsın.” şeklinde konuştu.

EĞİTİM DESTEĞİ

Projeleri hakkında konuşan Elvan, gerekli çalışmaları yaptıklarını belirtirken eğitim, hukuki danışma gibi birçok alanda üyelere destek sağlanacağını söyledi. “Bir tane derdim vardı şimdi bin 200 esnafın derdi benim derdim. Yeter ki istesinler, ben dertlerine merhem bulmaya çalışayım. Çalışmalarımıza başladık, bölgedeki toplantılarımız olacak. Dosyalarımızı hazırlayacağız ve her şeyi yapacağız.  Bizim dijitalleşme alanında olmamız lazım. Ben pandemide internet ile ayakta kaldım. Bunlarla alakalı çalışılmış projeleri inceledik ve dijitalleşme alanında üyelerimizi bilgilendireceğiz. Web alanı ile ilgilenecek bir arkadaşımız olacak. Esnafın on çalışanı da olabiliyor, sadece kendisi de çalışabiliyor. Eğitimler düzenleyeceğiz. AB’de geçerli üniversite onaylı büyük bir eğitim kurumu ile anlaştık. İster kendisi ister personeli gelebilir. Bir avukat bürosu ile anlaştık, odanın hukuki sorunlarını çözerken üyelerimize de ücretsiz danışmanlık verecekler. Odada hiç eğitim yapılmamış ama odalar eğitim yapmak zorunda. 1958’de kurulan bir odanın bin 200 üyesi varken seçime maksimum katılım 68 kişi. İnsanlara haber verilmemiş. Şu anda bizim üyelerimizi arayan arkadaşlar var. 14’ünde seçimimiz olduğunu tüm üyelerimize duyurup ‘Bize destek vermeyecekseniz bile oy kullanmaya gelin’ diyoruz. Pandemi gibi bir dönem tekrardan gelmesin ama biz o günler gelecekmiş gibi çalışmak zorundayız. Biz dijital dünyaya taşınacağız, her türlü desteği de vereceğim. Kemeraltı’nda bir dükkânın arkasında fabrika var ama kimse farkında değil. Markalaşmamış, bizim bununla ilgili projelerimiz de var. Kemeraltı, İzmir’in marka ve yerel değerleriyle dolu bir yeri. Biz bu kıymeti, kıymeti bilenlerle buluşturacağız. İzmir’in esnafı da insanı da çok bambaşka.” İfadelerini kullandı

14 MAYIS’TA SEÇİM

14 Mayıs’ta olağanüstü seçime gideceklerini belirten Elvan, üyelere oy kullanma çağrısında bulunarak, “Esnaf odaları, kimsenin menfaat ya da geçim yeri değil. Abilerim, ablalarım, kardeşlerim odamıza sahip çıkalım. Gidin odanıza sahip çıkın, hesap sorun. 14 Mayıs’ta seçim başlayacak, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde olacağız. Tarihi bir kalabalık olacak ve desteğin çoğunluğu bana olacak.” diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: GURBET YAVUKLU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.