TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

81 ilin topraklarıyla oluştu... Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye edildi

Cumhuriyet'in 100. yılı için 81 ilin topraklarının bir araya getirilmesiyle oluşturulan 3 ton ağırlığındaki "Cumhuriyet’e Yolculuk, Asırlık Portre" adlı Türkiye Haritası, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne vinç yardımıyla taşındı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye edildi.

Haber Giriş Tarihi: 10.03.2024 10:53
Haber Güncellenme Tarihi: 10.03.2024 10:53
Kaynak: İHA
81 ilin topraklarıyla oluştu... Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye edildi

Yönetmen Cankut Kaan Bolat ve Görüntü Yönetmeni Emre Görücü, Cumhuriyet'in 100. yılı için özel bir projeye imza attılar. Bir ay içinde 36 bin kilometre yol kat eden Bolat ve Görücü, Türkiye'nin her bir ilinden toprak temin ederek, 3 ton ağırlığında "Cumhuriyet’e Yolculuk, Asırlık Portre" adlı Türkiye Haritası'nı oluşturdu. Bu büyük emeği gece gündüz demeden iki ay boyunca sürdüren ekip, eseri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye etti. Dünyada eşi benzeri olmayan bu eser, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin protokol girişine yerleştirildi.

Projenin detaylarını paylaşan Bolat, toprakları özellikle Kurtuluş Savaşı'nda şehit kanı dökülen yerlerden toplamak istediklerini belirtti. Sınırların olduğu yerleri görmek amacıyla yola çıktıklarını ve bu proje için manevi bir emek verdiklerini dile getirdi. Bolat, projede kendisi ve bir görüntü yönetmeninin yanı sıra bir proje koordinatörü ve mimarın da yer aldığını ifade etti. Ekip, belirli bir ağırlığı aşmayacak şekilde toprak toplamak için 30 gün boyunca 36 bin kilometrelik bir yolculuk yaptı. Bu süreçte Türkiye'nin sınırlarını aşmak için ekstra kilometreler kat etmek zorunda kaldıklarını ve projenin büyük bir özveri gerektirdiğini vurguladı.

"Bunun bir yol hikâyesini yaptığımız belgesel var"

Zorlu bir yolculuk sürecinden geçtiklerini ifade eden Bolat, şunları söyledi:

"Gezdiğiniz yerlerde dönem olarak da biraz farklı streslerin olduğu dönemlerde gelmek zorunda kaldık. Sınır ötesi harekatlarımız hala sürüyor ve bu bölgelere gidip ’sınırdan dağdan bir kaya alacağız’ diyorsunuz. İnsanlar da anlamıyor. ’Ne yapacaksınız’ diyor. Diyoruz ki tablo yapacağız. ’Tabloysa bunu niye bu kadar taşıyorsunuz’ diyor. Böyle bir süreçte bizim için keyifli bir yolculuk oldu. Aynı zamanda bunun bir yol hikâyesini yaptığımız belgesel var. İnanıyorum ki bir gün vatandaşlarımızla buluşacak. Bunu özellikle çok istiyorum. Cumhuriyet, Türk kültürünün, Osmanlı’nın artık son dönemlerinin geldiği bir dönemde ve yurdun dört yanı işgal altındayken Türk bayrağını dalgalandırabilmek adına yeni bir kurtuluş hikayesidir bu."

"Bu siyaset üstü bir iş"

"Bu tabloyu yaptık, belgeseli yapıyoruz ama bu masayı ne yapacağız? Ofiste koyabileceğimiz bir yer yok" diye konuşan Yönetmen Bolat, "Dedim ki onu Cumhurbaşkanlığı makamına, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a hediye edeceğiz. Görüntü Yönetmenim Emre Görücü ’Sen yıllardır muhalif bir insansın, Cumhurbaşkanı’na nasıl böyle bir hediye vereceksin?’ Dedim ki ya bu siyaset üstü bir iş. 100’üncü yıl ve Cumhuriyet’e dayalı bir iş. Görüşümüz ne kadar farklı olursa olsun Cumhurbaşkanı’nın milli duruşta çok net bir tavrı olduğunu biliyorum. Kim olduğuma bakmayacak. Ben bu ülkenin sinemacısıyım. Bu hediyeyi kabul edeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

"Bir gün portrenin başında hep beraber buluşmak hayalimiz"

Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürlüğünün hediyenin verilmesi konusunda kendileriyle çok ilgilendiklerini söyleyen Bolat, "Bizi aradılar, teşekkür ettiler, makamlarına davet ettiler. Şansımıza ana protokol girişine indirildi bu vinç. İndirilirken gidemedik ama daha sonrasında sağ olsun Cumhurbaşkanımızın başdanışmanlarından birisi destek oldu. Portreyi onun sayesinde görebildik, yanına gittik. Orada hemen ekiple fotoğrafımızı çekindik. Şimdi ana protokol girişinde gelen ziyaretçileri ağırlayan bir sergileme duruşu oldu. Nasip olursa bir gün portrenin başında hep beraber buluşmak hayalimiz" dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.