TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

32 yıldır dinmeyen acı 'Hocalı Katliamı'! Hocalı katliamı nedir? Hocalı katliamı ne zaman oldu?

Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ bölgesinde gerçekleşen ve 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere toplamda 613 Azerbaycan Türkü'nün hayatını kaybettiği Hocalı katliamı ne zaman oldu? Hocalı katliamı nedir?

Haber Giriş Tarihi: 26.02.2024 11:36
Haber Güncellenme Tarihi: 26.02.2024 11:36
Kaynak: HABER MERKEZİ
32 yıldır dinmeyen acı 'Hocalı Katliamı'! Hocalı katliamı nedir? Hocalı katliamı ne zaman oldu?

32 yıl önce, tarih 26 Şubat 1992'ydi. Dünya, insanlık tarihinin en dehşet verici katliamlarından biriyle sarsıldığında, Hocalı kasabasında Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde kara bir leke bırakan bu olay meydana geldi. Ermeni kuvvetleri, kadın, erkek, çocuk ayrımı yapmaksızın masum insanları acımasızca katletti. Peki, Hocalı katliamı nedir? Hocalı katliamı ne zaman oldu?

HOCALI KATLİAMI

HOCALI KATLİAMI NEDİR?

Hocalı katliamı, "Memorial" İnsan Hakları Savunma Merkezi, İnsan Hakları İzleme Örgütü, The New York Times gazetesive Time dergisigibi kaynaklara göre, Ermenistanve 366. Motorize Piyade Alayı'nındesteklediği Ermeni güçleri tarafından gerçekleştirildi. Ayrıca, Karabağ Savaşı'nda Ermeni kuvvetlerine komutanlık yapmış olan eski Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Markar Melkonyan'ın kardeşi Monte Melkonyan tarafından aktarıldığı üzere, katliamın Ermeni güçler tarafından bir intikam eylemi olarak gerçekleştirildiğini açıklamıştır.

HOCALI KATLİAMI

Ermeni güçleri, 1992 yılının 25 Şubat'ını 26 Şubat'a bağlayan gece, bölgedeki 366. Alay'ın da katılımıyla Hocalı kasabasının giriş ve çıkışını kapatarak harekete geçti. Azerbaycan resmi kaynaklarına göre, 83 çocuk, 106 kadın ve 70'ten fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 sivil öldürüldü, 487 kişi ağır yaralandı. 1275 kişi rehin alındı ve 150 kişi kayboldu. Yapılan incelemelerde, cesetlerin birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, başlarının kesildiği belirlendi. Hamile kadınlar ve çocuklar da saldırının hedefi oldu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hocalı Katliamı'nı Dağlık Karabağ'ın işgalinden bu yana gerçekleşen en kapsamlı sivil katliamı olarak tanımladı.

HOCALI KATLİAMI

HOCALI KATLİAMI NE ZAMAN OLDU?

Hocalı Katliamı, Karabağ Savaşı sırasında, 26 Şubat 1992'de Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde bulunan Hocalı kasabasında meydana geldi ve Ermenistan'a bağlı kuvvetler tarafından gerçekleştirildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.