TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

1 Mayıs’a doğru kadınlar… Patronun ucuz iş gücü, ailenin kölesi olmayacağız!

Evde ‘ek gelir getiren’ olarak görülen kadınlar iş hayatında da patronların ilk gözden çıkardıkları oluyor. Bu nedenle kadınlar 1 Mayıs için de ses yükseltti

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2024 14:51
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2024 14:51
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
1 Mayıs’a doğru kadınlar… Patronun ucuz iş gücü, ailenin kölesi olmayacağız!

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri, 1 Mayıs’ta Türkiye’nin birçok ilinde meydanlarda olacak! “Patronun ucuz iş gücü, ailenin kölesi olmayacağız” başlıklı bir açıklama yayımlayan platform, ‘Evde ‘ek gelir getiren’ olarak görülen kadınlar iş hayatında da patronların ilk gözden çıkardıkları oluyor. Ya işten çıkartılan ya da ucuz iş gücü olarak çalıştırılan oluyor. Çalışmayan kadınlar ise ‘ev hanımı’ denilerek işsizlik verilerine bile dahil edilmiyor” dedi.

Açıklamada, “1 Mayıs’a açlık sınırında yaşamak zorunda kalan milyonlara verilen ‘asgari ücrete ikinci bir zam yok’ haberiyle gidiyoruz. Emekçiler hakkı olanı almak bir yana, bir de sefalete mahkum ediliyor. Bir yanda ıstakoz yiyenler, bir yanda üç kuruşla geçinmeye çalışan emekçiler… Bu kriz ortamından her krizde olduğu gibi en çok kadınlar ve çocuklar etkileniyor. Her ay verisini yayınladığımız kadın cinayetleri artıyor” sözleri yer aldı.

İŞÇİ KADINLAR DİRENİŞLERDE EN ÖNDE YER ALIYOR

“Kadınlar aile içinde öldürülüyor, ekonomik özgürlüğünü elde edemeyen kadınlar aile içine hapsoluyor” diyen platform, “Geçinme derdi arttıkça boşanmak her zamankinden de zorlaşıyor. Kadınlar geçinemediği için şiddet gördüğü eve geri dönmek zorunda kalıyor. Evde ‘ek gelir getiren’ olarak görülen kadınlar iş hayatında da patronların ilk gözden çıkardıkları oluyor. Ya işten çıkartılan ya da ucuz iş gücü olarak çalıştırılan oluyor. Çalışmayan kadınlar ise ‘ev hanımı’ denilerek işsizlik verilerine bile dahil edilmiyor. İşsizlik verilerini gizlemek isteyenler, bunu kadınları yok sayarak yapıyor. Biz söyleyelim: Ev hanımı değil, işsiziz. Tüm bunlara karşı kadınlar direniyor. Ölüm pahasına boşanmayı göze alan kadınlar gibi, iş alanında da kadınlar haklarını almak için direniyor. İşçi kadınlar direnişlerde en önde yer alıyor” sözlerine dikkat çekti.

PATRONUN UCUZ İŞ GÜCÜ, AİLENİN KÖLESİ OLMAYACAĞIZ

Ekonomik krizin, uzun iş saatlerinin, haksız işten çıkarmaların, açlık sınırında yaşamaya mahkum edilmenin cevabını emekçilerin, emeklilerin ve kadınların 31 Mart yerel seçimlerinde verdiğini kaydeden platform, “Eşitlikçi kadın başkanların sayısı arttı, halk rantçılara değil de ‘Kent Lokantaları’na, kamu gücünün toplum için kullanılmasına oy verdi. İşte asıl umudumuz budur. Bu umudu büyütmek için Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri olarak 1 Mayıs’ta Türkiye’nin birçok ilinde meydanlarda olacağız. Eşitlikçi feministler olarak bizler, patriyarkal kapitalizme karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Patronların, eşlerin, babaların tahakkümünde değil özgür yaşayacağız. Patronun ucuz iş gücü, ailenin kölesi olmayacağız” mesajını verdi.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.