TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yetersiz organizasyon hekim açığı yaratıyor

Yaşanan hekim açıklığı sebebi ile Sağlık Bakanlığı ilan açtı. Bakanlık, 65-72 yaş arasındaki hekimler için de yeniden atama kurası çekileceğini açıklarken durum tepkilere neden oldu

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2023 05:54
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yetersiz organizasyon hekim açığı yaratıyor

Türkiye’de yaşanan sorunlardan kaynaklı olarak sağlık sektörü açısından beyin göçünde artış yaşanmakta. Sağlıkta şiddet, beş dakikada muayene, yetersiz maaş ve ağır çalışma şartları doktorları göçe zorluyor. Son dönemlerde yurtdışına giden doktorlar, kamu kurumlarından ayrılıp özel muayene açan hekimler açısından artış söz konusu olunca Sağlık Bakanlığı, kamu hastanelerindeki hekim açığını kapatmak için internet sitesinde ilan açtı. İlanda 65-72 yaş arasındaki hekimler için de yeniden atama kurası çekileceği belirlendi. Bakanlığın açtığı ilanda 18 Ekim gününe kadar talep toplandı. Hekimlerin ekonomik nedenlerden dolayı bu ilanlara müracaat ettiğini belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, konuya ilişkin görüşlerini bildirdi Prof.Dr. Kaynak, “Türkiye’de hekim açığının olmasının nedeni organizasyonun yetersizliğidir. Türkiye’de çok büyük bir hekim açığı yok. Kamu kurumları ellerinde hekimleri tutamıyorlar. Çünkü köle gibi çalıştırıp karşılığını vermeden hasta baktırmaya çalışıyorlar” dedi.

ARALIKLARLA ATAMA ÇAĞRISI YAPILIYOR

Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerdeki açık kadroları doldurmaya çalıştığı için 65-72 yaş arası hekimlere ilan açtığını belirten Prof.Dr. Kaynak, “Sağlık Bakanlığı zaman zaman kadrolara atama çağrısı yapıyor fakat o atama çağrılarına rağmen çok az başvuru olması nedeniyle açılan veya ilan edilen kadroların birçoğu yine boş kalmakta. Durum böyle olunca bu kadrolara mümkün olduğu kadar hekim bulabilmek maksadıyla emekli olmuş 65 yaşının üzerinde hekimlere de yeni bir çağrı çıkardılar. Bazı ufak tefek avantalar sağlamak suretiyle bu kadrolarda bir süre çalışmalarını kolaylaştıracaklarını belirten bir çağrıda bulundular. Talep toplama gibi bir isim takılmış. Talep toplama dediğimiz şey hekimler hangi şehirde, hangi hastanede, hangi branşta veya hangi kurumda çalışmak istiyorlarsa buna göre açılmış ve ifade edilmiş olan kadroların arasında seçimler yapıyorlar. Sağlık Bakanlığı bunlara bakarak atamalarını yapacaktır. Dolayısıyla hekim açığını kapatmak için tekrar emekli hekimleri göreve çağırma gibi bir süreçten bahsedebiliriz” dedi.

EKONOMİK NEDENLERLE MÜRACAAT

Prof.Dr. Kaynak, hekimlerin bir kısmının BAĞ-KUR veya Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK) tarafından emekli olmuş olduğu için o hekimlere bir süre devlet kadrolarında çalıştıkları takdirde emekli sandığından emekli olmuş gibi bazı avantajlar sağlanması vaat edildiğinden bahsederek “BAĞ-KUR’dan ve eski SSK’dan emekli olmuş olan hekimlerin emekli maaşları, emekli sandığından emekli olmuş olan hekimlerin emekli maaşlarına göre çok daha düşük. Dolayısıyla emekli olmuş olmakla birlikte maaşı düşük olan bu hekimlerin maaşlarında bir miktar düzelme sağlayabilecekleri düşüncesiyle bu kadrolara müracaat edebileceklerini ve bir süre çalışabileceklerini tahmin ediyoruz. Yani emekli olmasına rağmen bu kadrolara başvuran meslektaşlarım oluyor ve temel amaçları aslında bu şekilde. Emekli maaşlarında da bir miktar düzelme olsun diye. Ekonomik nedenlerle bu müracaatların yapıldığını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Prof.Dr. Kaynak, emekli olmuş ama bu çağrıya müracaat eden hekimlerden kendini iyi hisseden hala çalışabilecek durumda olan hekimlerin başvurduğunu kaydetti.

EN AZ 20 DAKİKA OLMALI

Sağlık Bakanlığı’nın sağlık hizmetinin kalitesi ile pek ilgilenmediğini sadece sayısal verilere önem verdiği konusunda şikayet eden Prof. Dr. Kaynak, “Sağlık Bakanlığı sayılarla ilgileniyor. Bir hekim sabahtan akşama kaç tane hasta bakmış ona bakıyor. O hastanın gerçekten sağlık ihtiyacı karşılanıp karşılanmadığı ile çok ilgilenmiyor. Bunu nereden bildiğimiz ise özellikle seçim öncesinde çok yoğun olan randevu sıralarının hekimlere iletilmesi için özellikle kamu kurumunda çalışmakta olan hekimlere çok fazla baskı yapıldı. ‘5 dakika da bir hasta bakacaksınız, bekleme sıralarını tüketeceksiniz seçime böyle hazırlanacağız’ imasında bulunuldu. Aslında bu seçim öncesinde olan bir şey değil devamlı olan bir şey. Buna karşılık sosyal güvenlik kurumu üzerinden ne kadar bir bütçe döndü bunlarla ilgileniyor. Yoksa sağlığın kalitesi ile ilgilenmedikleri yapılan uygulamalarla gözüküyor. Bu nedenle de emekli olmuş hekimlerin böyle yoğun bir çalışma ortamına tekrar davet edilmeye çalışılması bu anlamda yine sayısal bazlı değerler üzerinden yapılan bir planlama olduğunu düşündürüyor. Sağlıkta dönüşüm programı insanlara sağlık hizmetinin kaliteli verilmesi ile ilgili bir program değil sayı ile ilgili bir program. Dakikada bir hasta bakılamaz bunu Sağlık Bakanlığı da biliyor ama ısrarla daha çok insanın sağlık sistemine girmesini sağlamak amacıyla bu tür programlar yapılıyor. Hasta ile konuşulması gerekiyor. Daha önce tedavi görüp görmediği net bir şekilde öğrenilmeli hasta ile böyle ilgilenildiğinde en az 20 dakika geçer. Bir hastaya ayrılması gereken süre en az 20 dakika olmalıdır” diye konuştu.

HEKİM YETERSİZ DEĞİL

Son olarak konuya ilişkin örnek veren Prof. Dr. Süleyman Kaynak, hizmete çılan İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi ile ilgili konuştu. Prof. Dr. Kaynak, “Şehir Hastanesi 2 bin 60 yataklı, oranın tam tamına çalışabilmesi için en az 2 bin 500 hekime, 3 bin 500 tane hemşireye ihtiyacı var. Bu hekim açığını nasıl karşılayacakları sorusunun cevabı ise İzmir Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi’nden şimdi iltica arası görevlendirmeyle birçok hekimi Şehir Hastanesi’ne görevlendirdiler. Geride kalan hekimler açısından olaya baktığımızda Tepecik’te çalışmaya devam eden hekimler, giden hekimlerin yerine de çalışmaya devam edecekler dolayısıyla hasta sayıları birdenbire artmış olacak. Şehir Hastanesi’ne gidenler de şehir hastanesinde ne kadar hasta var, çalışma organizasyonu nasıl olduğunu bilmediği için onlarda orada mağdur olacak. Yani bir hastanenin kadrosunu ikiye bölüp yarınız burada kalacaksınız, yarınız gideceksiniz derseniz bu yetersiz bir organizasyon olur. Bu hekimlerin mutlu olarak çalıştıklarını nasıl söylenebilir. Hekimlerin çalışma koşulları giderek ağırlaştırılmakta, hekimler hızla tüketilmekte ve kamu idaresi hekimleri elinde tutamamaktadır. Yoksa Türkiye’de hekim yetersiz değil” ifadelerini kullandı.

Bu haber de ilginizi çekebilir: İzmir Tabip Odası sordu: Şehir hastanesinin yapısal sorunları giderildi mi?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.