TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yargıya taşınmıştı: ‘Dikili’ planlarında belediyeden bakanlığa talep

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın İzmir’in tatil beldelerinden olan Dikili’de hayata geçireceği “Dikili Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” için hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Planı da askıya çıkarılırken plan raporunda Dikili Belediyesi’nin bakanlıktan talebi dikkat çekti

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2023 12:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yargıya taşınmıştı: ‘Dikili’ planlarında belediyeden bakanlığa talep

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın İzmir’in tatil beldelerinden olan Dikili’de hayata geçireceği ve geçtiğimiz yıllarda “Organize sanayi” planlarıyla gündeme gelip yargıya taşınan “Dikili Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” için hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Plan Notu Değişikliği onaylanarak askıya çıkarıldı.

Geçtiğimiz Mayıs ayında 1/25.000 Ölçekli Nazım İmar Planı askıya çıkarılan bölgedeki plan amacının turizm koruma bölgesinde, koruma kullanma dengesi içinde termal turizmin planlı gelişiminin sağlanması olduğu belirtildi.

KENTSEL GELİŞME ALANI KULLANIMINDA

Hazırlanan plan raporunda plan amacı ayrıca Dikili Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırları içerisinde kalan planlama alanının potansiyellerinin bütünlükle ele alınarak alanın korunarak gelişmesi ve planlı sürdürülebilmesi olarak ifade edildi.

Planlama alanı 2014 yılında onaylanan İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” kullanımında kalıyor.

Yapılan değişiklikle birlikte; 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliğinde Kıratlı güneyinde bulunan planlamam alanı, “Kentsel Gelişme Alanı” kullanımında yer alıyor.

Planlama alanı 1/25.000 Ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliğinde ise “Düşük Yoğunluklu Gelişme Konut Alanı” kullanımında kalırken alandaki yapılaşma koşulları ise minimum parsel büyüklüğü 300 metrekare ve 2 kat şeklinde belirlendi. Alanda maksimum inşaat alanı ise 250 metrekare olarak belirlendi.

İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜNDEN YENİ PLAN TALEBİ

Bölgedeki planlama çalışmalarına yönelik kurumlardan alınan görüşlerde İş Tarım ve Orman Müdürlüğü, alanın “Kuru Marjinal Tarım” alanında kaldığını belirterek ilave imar planı yapılmasının uygun olduğu görüşünü verdi.

BELEDİYEDEN DİKKAT ÇEKEN BAŞVURU

Kurum görüşlerinde dikkat çeken hususlardan biri ise Dikili Belediyesi’nin kurum görüşü oldu.

Kurum, planlama yetkisi talep ederken görüşünde şu ifadelere yer verildi; “… bölgede plan bütünlüğü olmadığından mevcut yerleşim ve gelişme alanlarına ilişkin plan çalışmalarının belediye bünyesinde yürütülmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuru yapılacağı iletilmiştir.”

‘Dikili’ planlarında belediyeden bakanlığa talep

YARGIYA TAŞINMIŞTI

Öte yandan; 2020 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan ve askıya çıkartılan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında organize sanayi bölgesi olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ilan edilen yerin planlarda “Dikili Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” sınırları içinde kaldığını belirtilerek bakanlığın konuyu düzeltilmesi istenmişti. Yapılan başvurular sonucunda bakanlık, Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nün talebini yerinde buldu. Bakanlık düzenleme yapmıştı.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bakanlıktan onay geldi: RES için ağaçlar mı kesilecek?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.