TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Virolog Tareen: Virüs daima bizimle… Salgınlar yine olacak!

Eris’in paniğe kapılacak bir varyant olmadığını belirten Virolog Tareen, salgınların ise hayatın bir gerçeği olduğuna dikkat çekti. Tareen, “İlerde yine salgınlar olacak ama ne zaman bilemeyiz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2023 03:54
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Virolog Tareen: Virüs daima bizimle… Salgınlar yine olacak!

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan ‘Kovid-19’ ile mücadele yaklaşık 4 yıldır sürerken, virüs yeni varyantlarla karşımıza çıkmaya devam ediyor. Son olarak İngiltere’de görülen Eris varyantının hızla yayılması paniğe neden oldu. Eris varyantının Türkiye’de görülüp görülmediğine dair herhangi bir resmi açıklama yapılmazken, bu virüsün yeni bir pandemi yaratıp yaratmayacağı merak ediliyor. ABD Washington’da bir biyoteknoloji şirketi yöneticisi olan Virolog Semih Tareen, paniğe kapılacak bir durum olmadığı görüşünde. Pandeminin bitmediğini ve koronavirüsün yeni varyantlarla yaşamaya devam ettiğini belirten Tareen, toplumsal bağışıklık arttığı için hastalığı ağır geçirme riskinin düştüğünü söyledi. Risk grubunda yer alan kişilerin ise koruyucu önlemler almaya devam etmesi gerektiğini açıklayan Tareen, salgınların ise hayatın bir gerçeği olduğuna dikkat çekerek “Salgınlar hep oldu ve olacak. Bu hayatın bir gerçeği. İlerde yine salgınlar olacak ama ne zaman bilemeyiz” değerlendirmesini yaptı.

semih tareen_ilkses

KURTULDUK DİYEMİYORUZ AMA…

Virüslerin sürekli evrimleşerek farklı varyantlarla karşımıza çıktığını vurgulayan Tareen, “Pandemiyle iç içe olan hayat değişti. Çünkü salgının ilk yılında olduğu gibi hastaneler, yoğun bakım üniteleri, morglar dolup taşmıyor. Virüs zayıflamadı ama toplumsal bağışıklık değişti. Bu yüzden ciddi hastalanma riski toplumsal seviyede azaldı. Peki ciddi Kovid-19 geçirenler hala var mı? Elbette var. Fakat bu rakam her seneki grip rakamlarına dönüştü. Her sene grip virüsünden 200 ila 500 bin insan ölüyor. Bu normalde kimsenin aklına gelmez ama bu rakamlarla sağlık sistemi başa çıkabiliyor. Dolayısıyla biz de o tür rakamlara düştük Kovid-19 ile alakalı olarak. Bu yüzden pandemi hayatı bitti ama virüs bitmedi. Kovid-19 kapmadıysak bir gün mutlaka kapacağız, kaptıysak bir gün tekrar kapacağız. Ama çoğumuz aşılı ya da bağışıklığımız olduğu için ciddi bir şekilde geçirmeyecek. Toplumsal bağışıklık sayesinde normal hayata döndük. Kimisi bazı yerlerde hala maske kullanmayı tercih ediyor. Bağışıklığı düşük olan insanların, örneğin kanser hastalarının hala dikkat etmesi gerekiyor. Onlar için risk azalmadı maalesef. O yüzden tamamen bundan kurtulduk diyemiyoruz ama bu virüsle yaşamayı öğrendik ve öğrenmeye devam ediyoruz” dedi.

PANDEMİ ETKİSİ YARATIR MI?

İngiltere’de görülen Eris varyantının kamuoyuna yansıtıldığı gibi endişe verici bir durum olmadığını vurgulayan Tareen, “Varyantlar her zaman olur ve her zaman olacaktır. Bu normal hayatın bir gerçeği. Bütün virüslerde her zaman varyantlar olur. Çünkü virüs her bölünmesinde mutasyon geçirir, bu mutasyonların bazıları virüsün evrimini sağlar ve evrim bu şekilde devam ettiği için yeni varyantlar oluşur. Bu yeni varyantları sürekli yakından takip ediyoruz çünkü bir gün virüse çok farklı bir avantaj sağlayıp çok daha bulaşıcı olma ihtimali olan varyantlar olabilir. Çok daha ölümcül olabilecek varyantlar olabilir. Bu yüzden bütün varyantları yakından takip ediyoruz. Maalesef bazı medya kuruluşları ve sosyal medya hesapları, tık alabilmek için bu durumu biraz abartıyorlar. Halbuki endişe edilmesi gereken bir durum olursa zaten bizler durumu bildiririz. Şimdilik böyle bir durum yok” ifadelerini kullandı. 

ASLA KAYBOLMAYACAK

Virüsün asla kaybolmayacağını ve her sene Kovid-19 vakaları ile karşılaşılacağını dile getiren Tareeen, “Koronavirüs yanlış anlaşılıyor. Koronavirüsler zaten vardı, insanların arasında zaten bundan önce var olan 4 tane koronavirüs vardı. Bir de onların üzerine 2002’de SARS koronavirüsü geldi. 2012’de ise MERS koronavirüsü geldi. Ve 2019’da Kovid-19 koronavirüsü geldi. Bunlar yeni değil, bunlar doğada vardı zaten ve insanlara bulaştılar. İnsanlar zaten her sene koronavirüs ile hastalanıyorlardı. Bu virüs artık daimi bizimle. Bu virüs yok olmayacak ve her sene Kovid-19 vakaları olacak. Bizler de eğer henüz kapmadıysak bir gün mutlaka Kovid-19 kapacağız. Bu normal, önemli olan risk durumumuza göre veya aşılı isek ona göre bu virüsle yaşamayı öğrenmek” diye konuştu.

SALGINLAR HAYATIN GERÇEĞİ

Salgınların hayatın bir gerçeği olduğuna dikkat çeken Tareen, şunları söyledi: “Salgınlar hep oldu ve olacak. Bu hayatın bir gerçeği. İlerde yine salgınlar olacak ama ne zaman olacağını bilemeyiz. Belki pat diye seneye yeni bir salgın çıkabilir. Veya 100 yıl boyunca hiçbir salgın olmayabilir. Bunu bilemeyiz ama virologlar, bulaşıcı hastalıkları araştıran bilim insanları, zoologlar mesela… Mağaralardaki yarasalardan sürekli numune alan ve o numunelerdeki virüsleri çalışan bilim insanları var. ABD’de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) gibi bulaşıcı hastalıkları yakından takip eden merkezler var. Her sene yeni olası salgınları önlemek için önlemler alan bilim insanları var. Bu tür önlemler zaten vardı, her sene var. Olmaya da devam edecek. Önceden Kovid-19 ile beraber toplam en az 7 tane koronavirüs salgını oldu. Bunların bazıları daimi aramızda kaldı, bazıları ise pandemi boyutuna ulaşmadan söndürüldü. Dolayısıyla salgınlar her zaman olabilir. Bu salgınları önlemek için bilim insanlarının tavsiyelerini dinlemeliler. Salgın taramalarında numunelerin ülkeler arası paylaşılması için hükümetler iş birliği yapmalı. Olası bir tehdit altında hükümetlerin acil durum planları yerinde olmalı.”

Salgın_ilkses2

3 DOZ BİONTECH YETERLİ

Aşılama konusunda da tavsiyelerde bulunan Tareen, “CDC tavsiyesi sağlık durumu iyi olan yetişkinlerde 3 doz Biontech aşısının yeterli olduğu şeklinde. Çin aşısı maalesef hem çok etkin bir aşı değil hem de üzerinde iyi çalışılmış bir aşı değil. O yüzden söylemek zor. Ama genellikle iki doz Çin aşısını bir doz Biontech diye düşünüyoruz. Kısacası 3 doz Biontech olduysanız yeterli. Bir de ABD’de yeni varyantlara karşı güncellenmiş mRNA aşıları çıktı. CDC’nin tavsiyesi onu da olmak oldu. Fakat bilim insanları bu konuda biraz farklı fikirlere sahipler. Güncellenmiş aşıların da olunması gerektiğini söyleyenler var, gerek olmadığını söyleyen de. Bu biraz kişisel tercihe kalmış durumda. Özetle 3 doz Biontech olduysanız yeterli, başka bir aşılamaya şu anda gerek yok” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.