TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vergi yükü altında eziliyoruz!

ASM çalışanlarına uygulanan yüksek vergi kesintisine tepki gösteren TTB Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Sibel Uyan, “Geçen sene itibariyle bir aile hekimi arkadaşımız devlete toplamda 150 ila 200 bin TL vergi öderken bu sene çok daha fazla ödeyecek” dedi

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2024 08:43
Haber Güncellenme Tarihi: 28.02.2024 08:43
Kaynak: HABER MERKEZİ
Vergi yükü altında eziliyoruz!

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER - Aile sağlık merkezi (ASM) çalışanları maaşlarına uygulanan vergi kesintileri sebebiyle isyan etti. Vergilerin her ay artarak devam ettiğini ve yıl sonuna gelindiğinde aldıkları maaşın, yılın başında aldıkları maaşa oranla çok daha düşük olduğunu belirten ASM çalışanları, alınan verginin yüzde 15’i aşmaması gerektiğini belirterek bu şartlar sağlanana kadar her çarşamba eylem yapacaklarını da duyurdu. Konu hakkında konuşan İzmir Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu Üyesi Doktor Nuri Seha Yüksel, Türkiye’de sağlık çalışanları için her geçen günün daha karanlık bir duruma geldiğini söyleyerek “Bizim maaşlarımızın vergi kesintileri çok yüksek. Çok ciddi bir vergi yükü altında eziliyoruz. Maaşımızda yüzde 15’den başlayan vergi kesintileri aylar içinde yüzde 35-40’lara kadar varıyor. Yılın başında aldığımız maaştan, yılın sonunda aldığımız maaş daha düşük oluyor. Ayrıca bu temmuzda yapılan ara zamma rağmen böyle. Bu enflasyonda yılın sonuna kadar yarı yarıya fakirleşmiş olacağız. Biz vergi kesintisinin yüzde 15’i aşmamasını istiyoruz” diye konuştu. TTB Aile Hekimliği Kolu (AHEK) Sekreteri Sibel Uyan ise “Bizim, geçen sene son 3 ay aldığımız maaşın tamamı vergiye gitti çünkü son üç ay yüzde 35’lik bir vergi dilimine girdik. Bu sene ise durum daha kötü. Bunun nedeni ise bu sefer yüzde 35’lik vergi dilimine mayıstan sonra denk geleceğiz. Dolayısıyla bu sene daha erken yüzde 35 vergi ödemiş olacağız” ifadelerini kullandı.

HER GEÇEN GÜN DAHA KARANLIK

Sıkı bir eğitimden geçen ve son derece zorlu çalışma şartlarına maruz kalan bir meslek dalının yoksullukla mücadele etmek zorunda bırakılmasının kabul edilemez bir durum olduğunu söyleyen Yüksel, ASM çalışanlarına uygulanan vergi kesintisinin yüzde 15’i aşmaması gerektiğini vurguladı. Yüksel, her geçen gün daha da fazla yoksullaştıklarını belirterek “Bizim maaşlarımızın vergi kesintileri çok yüksek. Çok ciddi bir vergi yükü altında eziliyoruz. Maaşımızda yüzde 15’den başlayan vergi kesintileri aylar içinde yüzde 35-40’lara kadar varıyor. Yılın başında aldığımız maaştan, yılın sonunda aldığımız maaş daha düşük oluyor. Ayrıca bu temmuzda yapılan ara zamma rağmen böyle. Bu enflasyonda yılın sonuna kadar yarı yarıya fakirleşmiş olacağız. Çünkü maaşımıza yapılan zam oranına göre, alınan vergi çok daha fazla oluyor. Biz buna itiraz ediyoruz. Biz vergi kesintisinin yüzde 15’i aşmamasını istiyoruz. Bizler sağlık çalışanıyız, verdiğimiz hizmeti zihnimizle, bilgimizle yüreğimizle veriyoruz. Ancak ekonomik sıkıntı çeken bir insanın bu hizmeti sürdürebilmesi mümkün değil. Çünkü zihninde geçim sıkıntısı olan bir sağlık çalışanı vatandaşa nasıl sağlık hizmeti verebilir? Ya da bu ne kadar faydalı olur? Zaten Türkiye’de hayat pahalılığı artmaya devam ederken, bizim gelirimizim azalıyor olması trajikomik bir durum. Öte yandan emekliliğe yansımayan bir ücretlendirme sistemi içerisinde çalışmaya mecbur ediliyoruz. Ek ödeme, prim, teşvik gibi ufak tefek destek anlamı taşıyan ücretler veriyor ama bunlar yıl sonunda eriyen ücretler zaten. Üstelik emekliliğe yansımıyor. Ülkemizde her geçen gün bizim için daha karanlık bir hal aldı. Kendimizin geleceğe umutla bakması mümkün değilken, hasatlarımıza nasıl şifa ve umut vereceğiz bunu bilmiyorum” açıklamasında bulundu.

ALDIĞIMIZ MAAŞIN TAMAMI VERGİYE GİTTİ

Alınan vergilerin çok yüksek olduğuna ve 2023’te bir ASM memurunun devlete toplamda 150 ila 200 bin TL vergi ödediğine vurgu yapan Sibel Uyan ise “ASM’de çalışan sağlık memuru arkadaşların aldıkları ücretlerin hepsi vergi matrahına tabi. Neden ASM çalışanları canı çekişiyor derseniz; çünkü bizim bu maaşla birlikte teşvik, destek ve diğer kalemler de vergi aralığına tabi olduğu için biz ASM dışında çalışan arkadaşlarımıza göre, vergi aralıklarına çabuk geçiyoruz. Hatta o yüzden bizim, geçen sene son 3 ay aldığımız maaşın tamamı vergiye gitti çünkü son üç ay yüzde 35’lik bir vergi dilimine girdik. Bu sene ise durum daha kötü. Bunun nedeni ise bu sefer yüzde 35’lik vergi dilimine mayıstan sonra denk geleceğiz. Dolayısıyla bu sene daha erken yüzde 35 vergi ödemiş olacağız. Geçen sene itibariyle bir aile hekimi arkadaşımız devlete toplamda 150 ila 200 bin TL vergi öderken bu sene çok daha fazla ödeyecek. Diğer memurlar için de bu durum söz konusu ama biz çok daha erken bu vergi dilimine giriyoruz. Sonuç olarak bütün emekçilerin böyle bir problemi var” dedi.

HER ÇARŞAMBA VERGİDE ADALET EYLEMİ

İyi yönetilen ve ekonomisi iyi olan ülkelerin hiçbirinde, dolaylı vergi oranının yüzde 30’u geçmeyeceğine dikkat çeken Sibel Uyan, bu durumun Türkiye’de böyle olamadığını söyleyerek “Bizde bu tam tersi çünkü yüzde 70 ve üstünde. Dolayısıyla biz zaten yüzde 35’lik vergi kesintisiyle aldığımız bu paralardan bir de yüzde 70 civarında da dolaylı vergi ödüyoruz. Tam bir vergi cenderesi içerisindeyiz. Maden ve inşaat patronlarının ya da bir iş adamının vergi borçları silinir ve ötelenirken, devletin bizden daha para kazanmadan vergi kesiyor. Üstelik bizler emekli olurken de emekli maaşımız, çalışırken aldığımız ana maaş üzerinden hesaplanıyor. Bunların hepsi emekçinin emeğinin yoka sayılması oluyor. O yüzden biz ASM çalışanlarından alınan vergiye itiraz ediyor ve bu durum düzelene kadar her çarşamba ‘Vergide Adalet İstiyoruz’ eylemleri başlattık. Bu duruma devletin bir el atması gerek” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.