TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’de utandıran tablo: MESEM’de çocuk işçi cinayeti

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSİG) Meclisi, Ocak ayı işçi ölümleri raporunu yayımladı. Rapora göre; Ocak ayında 17 yaş altı 7 çocuk, işçi cinayetine kurban giderken MESEM uygulamasında da 2 çocuğun hayatını kaybettiğine dikkat çekildi

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2024 11:41
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2024 11:41
Kaynak: TENZİLE AŞÇI
Türkiye’de utandıran tablo: MESEM’de çocuk işçi cinayeti

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSİG) Meclisi, Ocak ayı işçi ölümleri raporunu yayımladı. Rapora göre; Ocak ayında en az 158 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 
Raporda yer alan bilgilere göre; işçi ölümünün en çok olduğu iş kolu 45 işçiyle inşaat ve yol işkolunda oldu.
Raporda, işçi cinayetlerindeki işkolu dağılımına ilişkin “Taşımacılık işkolunda 22 işçi; Tarım, Orman işkolunda 16 emekçi (10 işçi ve 6 çiftçi); Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 11 işçi; Metal işkolunda 9 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 9 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 9 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 6 işçi; Madencilik işkolunda 5 işçi; Ağaç, Kağıt işkolunda 5 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 5 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 4 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 2 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 2 işçi; Enerji işkolunda 2 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 1 işçi; elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 5 işçi hayatını kaybetti” denildi.
Ocak ayındaki iş cinayetlerine sektörel açıdan bakıldığında ise 59 sanayi sektörü işçisi, 45 inşaat sektörü işçisi, 38 hizmet sektörü işçisi ve 16 tarım sektörü işçisi ocak ayında hayatını kaybetti.

İZMİR YİNE İLK SIRALARDA
İşçi ölümlerinin en çok yaşandığı şehir 24 ölüm İstanbul olurken işçi cinayetlerinde her zaman ilk sıralarda olan İzmir’de ise Ocak ayında 17 işçi ölümü yaşandı. İzmir’i 11 ölümle Şanlıurfa ve 10 ölüm Gaziantep’te meydana geldi. 
İzmir’deki ölümlerde sanayi, hizmet sektörü ve ek olarak Aliağa bölgesi ve yine tarımsal üretimin yoğunluğunun göze çarptığı belirtildi.
İSİG raporunda en çok dikkat çeken hususlardan biri ise çocuk işçi cinayetleri oldu.
Rapora göre; Ocak ayında 14 yaş ve altı 3 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 4 çocuk/genç işçi hayatını kaybetti.
Çocuk ölümlerine ilişkin Mesleki Eğitim Merkezi uygulamasına dikkat çekilerek “Çocuk işçi ölümleri her ay farklı işkollarında meydana gelmektedir. MESEM’i ise bu kadar ön plana çıkaran çocuk işçiliğini mesleki eğitim adıyla pazarlayarak ‘bir gün okulda dört gün işyerinde’ diyerek “öğrenci” adıyla kitleselleştirmesi, eğitim ile sanayiyi içiçe geçirmesi (her işkoluna dönük MESEM faaliyetleri ve OSB’lerin içine taşınan meslek liseleri) ve böylece çocukların devlet eliyle ucuz işgücü olarak işgücü pazarına fırlatılmasıdır” denildi.
Raporda, Ocak ayında MESEM uygulamasında  çocuğun hayatını kaybettiği belirtildi.
 

Kaynak: TENZİLE AŞÇI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.