TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sulama yapılmadan yıkım: “İnsanlarımızı yok ederiz” 

ASUD Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, güvenlik ve çevre koruma tedbirleri alınmadan, insan sağlığı hiçe sayılarak yapılan yıkım çalışmalarına tepki gösterdi

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2023 10:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sulama yapılmadan yıkım: “İnsanlarımızı yok ederiz” 

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Kahramanmaraş merkezli 6 ve 20 Şubat depremlerinin büyük yıkıma yol açtığı Hatay'da enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Ancak süreç, hem çalışanlar hem de depremzedeler için ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek şekilde ilerliyor. Kentte yıkımın en çok yaşandığı ikinci ilçe olan Defne'ye bağlı Harbiye'de çekilen görüntülerde, ağır hasarlı bir binanın yıkım çalışmaları halk sağlığına dair soru işaretleri oluşturdu. Güvenlik ile çevre koruma tedbirlerinin alınmadığı görülen yıkım kapsamında, bir ekskavatör, ağır hasarlı altı katlı binayı kepçesiyle iterek yıkıyor. Görüntülerde ayrıca, yıkım sırasında alanda sulama aracının olmadığı ve binanın yıkılıp ortalığın toz içinde kalmasıyla birlikte çevredeki yurttaşların alandan uzaklaştığı da görülüyor. 

YÖNETMELİĞE AYKIRI 

Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, İmar Kanunu kapsamında idarelerce yapılacaklar ile tescilli yapıların yıkımları hariç, afetler sonrası acil yıkımların 1 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe giren ‘Binaların Yıkılması Hakkındaki Yönetmelik’e göre yapıldığını belirtti. Yönetmeliğin amacının, ‘binaların yıkım faaliyetlerinin çevre ve insan sağlığı ile güvenliğine zarar vermeyecek şekilde gerçekleştirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemek’ olduğunu vurgulayan Ensari, söz konusu yönetmeliğe aykırı davranıldığını kaydetti. 

YAŞAMLARINI YOK EDERİZ 

Malozlardan fırlayacak parçaların çevrede bulunanların ölümüne kadar götürecek bir risk olduğuna değinen Ensari, “Yapının yıkımından çıkan tüm molozlar bizim için tehlikeli atıktır, zira artık tehlikeli maddeler barındırmakta ya da tehlikeli maddelerle kontamine olmuştur. Yani bu molozlara hafriyat toprağı gibi yaklaşım tamamen yanlıştır. Son olarak ülkeme olan sosyal sorumluluğum gereği şunu söylemeliyim: Yıkımlar ve moloz döküm yerleri bu şekilde devam ederse hiç şüphesiz burada çalışan işçilerin tamamını, bölgede yaşayan insanlarımızı ve hatta bölgenin tarım ürünlerinden kaynaklı riskler nedeniyle yaşamlarını yok ederiz” bilgisini paylaştı. 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.