TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Srebrenitsa’yı andılar

Bosna Hersek’te 23 yıl önce yaşanan Srebrenitsa Katliamı’nda hayatını kaybedenler Buca’da anıldı. Buca Belediyesi Başkanı Piriştina, bir daha Srebrenitsa gibi katliamların yaşanmaması için mücadele edeceklerini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2018 13:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Srebrenitsa’yı andılar
YUSUF ÇAĞIRTEKİN
Bosna Hersek’te 1995 yılında yaşanan ve Avrupa’nın ortasında yaşanmış en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa Katliamı’nda hayatını kaybeden 8 bin 372 Boşnak vatandaş için dün Buca’da bir anma töreni gerçekleştirildi. Buca Belediyesinin ev sahipliğinde Srebrenitsa Anıtı’nın önünde gerçekleştirilen organizasyonda bir araya gelen yüzlerce vatandaş Srebrenitsa’da yaşanan katliama karşı tek yürek oldu. Srebrenitsa’da gerçekleşen soykırımı asla unutmayacaklarını ifade eden Buca Belediyesi Başkanı Levent Piriştina, “Bir daha böyle insanlık suçlarının, soykırımların yaşanmaması için elimizden gelen hiçbir fedakarlıktan kaçmayacağız” dedi.
“MÜCADELE EDECEĞİZ”
Avrupa’da yaşanan bu trajediye karşı tüm dünyanı sessiz kaldığının altını çizen Levent Piriştina, “Srebrenitsa’da insanlar, çocuklar katledilirken, tüm dünya burada böyle bir şey var mıydı, bilmiyorduk yalanlarıyla bizleri kandırmaya çalışsalar da Buca, İzmir, Türkiye soydaşlarının, Müslüman kardeşlerinin orada Türk diyerek aşağılanan, küfredilen insanların acısını unutmadı. Bundan sonra onların geride kalanlarının böyle şeyleri yaşanmaması için bizler var oldukça, bu meydanda sizler var oldukça, bu kentte, bu ilçede, bu ülkede asla bu ve buna benzer soykırımların yaşanmaması için hiçbir fedakarlıktan kaçmamak için mücadele etmeye devam edeceğiz. Geçmiş dönemin izlerindense bu yaşananlara karşı dimdik durmak için göstereceğimiz kararlılığımızdan bahsetmek istedim. Biz acıyı yaşamış bir toplumuz. Balkanlardan buraya göç edenler olarak bizim en büyük geliş sebebimiz bu ve buna benzer katliamlar olmuştur. Benim de dedelerim 1939 yılında buna benzer bir faşist saldırının ardından soluğu vatan topraklarında aldılar. O yüzden bu acıları kendi ailelerimizde yaşadığımız için öyle içselleştirdik ki, bu da bizim kararlılığımızı arttırdı. Bugün bu meydanda, bu anıtta bu kararlılığımızı sergiliyoruz” diye konuştu

SOYKIRIMIN ACI SEMBOLÜ
Anma törenine katılarak bir konuşma yapan Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak, Türk’ün Türk’ten başka dostu olmadığını söyledi. Kemal Baysak, “Avrupa’da yaşanan bu insanlık dramının izleri halen sürüyor. Levent Piriştina başkanımız bir bayrak yarışı gibi görevi devraldıktan sonra Balkan dünyasını, Türk dünyasını yalnız bırakmayarak Balkan dünyasının yaralarının sarılması için bizlerle beraber bayrağı taşımayı devam ediyor” dedi. Baysak, dünyanın dört bir tarafında Serebrenitsa anısına törenler düzenlendiğini dile getirerek, “11 Temmuz 1993 bizim için soykırımın bir sembolü oldu. Bosna’da hala birçok kısımda toplu mezarlar bulunuyor. 23 yıldan beri yapılan kazılar sonucunda bulunan soydaşlarımızın hiç birinin iskeleti tam olarak bulunmuş değil, cesetler dahi parçalanmış. Böyle bir katliam yaşanmasını 21. Yüzyılda bütün dünya sadece izledi” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

23 YILLIK ACI
Törende konuşan Balkan Göçmenleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan, her yıl Srebrenitsa katliamını anma töreni düzenleyerek acılarına ortak olan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina’ya teşekkür ederken, “23 sene önce yaşanan bu acı hepimizin yüreğini derinden yaralamıştır. Bu Avrupa’nın ortasında cereyan etmiş bir katliam, bir soykırımdır. Dünya devletleri seyirci kalmıştır. Üzerinden yıllar geçse de soykırımı unutmadık, unutturmayacağız” dedi. Törenin ardından tüm davetliler anıta kırmızı karanfil bırakarak insanlık tarihinin en büyük soykırımlarından Srebrenitsa’yı ve yitip giden binlerce Boşnak Müslümanı selamladı.
SREBRENİTSA KATLİAMI
Srebrenitsa Katliamı ya da Srebrenitsa Soykırımı 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı’nda (Hırvatistan Savaşı ve Bosna Savaşı) Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa’ya karşı giriştiği Krivaya ‘95 Harekâtı esnasında Temmuz 1995’te yaşanan ve en az 8 bin 372 Boşnak’ın Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde general Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından öldürülmesine verilen addır. Katliamda bir kısım kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlanmıştır. Bosna Sırp ordusunun dışında katliama “Akrepler” olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır. Birleşmiş Milletler Srebrenitsa’yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önlememiştir.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.