TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sokak hayvanlarının kabusu: Jiletli ve dikenli teller!

Arazileri korumak için kullanılan ihata malzemelerin sokak hayvanları için endişe verici olduğunu vurgulayan Sözcü Aydın, “Jiletli tel ve benzeri ürünler hem etik gelmiyor, hem de ilkel” dedi

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2023 11:56
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Sokak hayvanlarının kabusu: Jiletli ve dikenli teller!

Sitelerin etrafını çevreleyen jiletli ya da dikenli teller, sokak hayvanlarının yaralanmalarına ve hatta ölümlerine yol açarken, Mülkiyeliler Birliği İzmir Şube Hayvan Hakları Grup Sözcüsü Mustafa Aydın, konuyu yeniden gündeme getirdi. Çok eskiden beri kullanılan bu tellerin etik olmadığını ve ilkel bulduğunu kaydeden Aydın, ilçe belediyelerinin müdahil olması gerektiğini savundu. Durumun, hukuki zemine oturtulduğu takdirde sorunun çözülebileceğini belirten Aydın, yasaları işaret etti.

sokak-hayvanlarinin-kabusu-jiletli-ve-dikenli-teller (6)

Öte yandan, giderek artan sokak hayvanı popülasyonuna da değinen Aydın, “Belediyelerin en temel görevi olan kısırlaştırma-aşılama–tedavi-kayıt altına alma görevi tam olarak yapılmadığı için üremenin önüne geçilememekte ve sokak hayvanlarının sayısı sürekli artmaktadır… Ülkemizde ne yazık ki bu bir türlü ve inatla yapılmıyor. ‘Mış’ gibi yapılan işler arasında. Sorunlar ise böyle uzayıp uzayıp gidiyor” dedi.

sokak-hayvanlarinin-kabusu-jiletli-ve-dikenli-teller (1)

ÖZELLİKLE KEDİLERE ZARAR VERMEKTE

Sitelerin arazilerini korumak için kullandıkları ihata malzemelerin endişe verici olduğunu vurgulayan Aydın, “İlçemiz Mavişehir Albatros Konutlarının ihatasında ‘jiletli tel’ kullanılması bir sorun olarak devam etmekte ve sokak hayvanlarına özellikle kedilere zarar vermektedir. Bu uygulamanın önlenmesi gerekir. Bu konuda görev Karşıyaka Belediyesi’ne aittir. Bu çerçevede ya başkanlık emri / yazısı ile bu sorun çözülmeli veya daha güçlü hukuki zemin aranacaksa belediye meclis kararı alınmalıdır. 5199 Sayılı Kanunda açıkça ‘jiletli tel kullanılması yasaktır’ şeklinde hüküm bulunmamakta, ancak jiletli tel vb. ürünlerin kullanılmasının canlılara zarar verdiği gerekçesiyle işlem yapmak mümkündür. Yasanın 1. Maddesi der ki; ‘Bu kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamlarını, hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.’ 14/a madde ve bendi ise ‘Hayvanlara kısıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak yasaktır’ hükmünü düzenlemiştir. Yasakların karşılığında da 28. Madde cezai hükümleri düzenlemiştir” bilgisini paylaştı.

sokak-hayvanlarinin-kabusu-jiletli-ve-dikenli-teller (2)

ORTADA BİR SORUN VAR

“Jiletli tel ve benzeri ürünler günümüz koşullarında hem etik gelmiyor bana hem de ilkel” diyen Aydın, “Zamanında yapılmış ama bu geleneğin bir son bulması lazım. Muhtelif yerlerde sıklıkla görebilirsiniz. İlçe belediyelerinin müdahil olması gerekiyor. Hukuki zemine oturtulduğu takdirde vatandaşların bir daha yapacağını sanmıyorum. Sadece hayvanlar özelinde düşünmeyelim, çocuklar için de tehlikeli. Takıldıkları takdirde sağlığa zarar birçok sorunu beraberinde getirebilir. Ve bu teller paslanıyor, tetanoz riski söz konusu. Pazartesi günü Karşıyaka Belediyesi’ne de WEB siteleri üzerinden şikayet ve müracaat hakkımı kullandım… Özetlemek gerekirse, binaların ihata-çit-duvar vb. yapılarında jiletli tel vb. uygulamaları yasaklanmalı ve yapımı önlenmelidir. Ortada bir sorun vardır ve çözümü basit bir idari işlemle ilgilidir. Bu konuda belediyemizce konunun değerlendirilerek gerekli işlemlerin yapılmasını istiyorum” talebinde bulundu.

sokak-hayvanlarinin-kabusu-jiletli-ve-dikenli-teller (3)

SOKAK HAYVANI POPÜLASYONU ARTIYOR

Giderek artan sokak hayvanı popülasyonuna da değinen Aydın, “5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ülkemizde ve ilimizde etkin bir şekilde uygulanmadığı için bilinen sorunlar yaşamaya devam etmektedir.  Bu çerçevede sokak hayvanları çözülemeyen bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. İzmir ve ilçelerinde bu konuda diğer yerlere kıyasen daha çok çalışıldığını söylemek mümkün olabilir. Karşıyaka Belediyesi de bu anlamda mutlaka çalışıyordur. Ancak belediyelerin en temel görevi olan kısırlaştırma- aşılama –tedavi-kayıt altına alma görevi tam olarak yapılmadığı için üremenin önüne geçilememekte ve sokak hayvanlarının sayısı sürekli artmaktadır. Çözüm ise ifade ettiğim görevin tam olarak yapılmasıdır” ifadelerini kullandı.

sokak-hayvanlarinin-kabusu-jiletli-ve-dikenli-teller (4)

‘MIŞ’ GİBİ YAPILAN İŞLER ARASINDA

Belediyelerin sokak hayvanları konusunda yapmaları gereken en önemli işlerin başında kısırlaştırma, aşılama ve kayıt altına alınma eylemlerini geldiğini savunan Aydın, “Her ne kadar İzmir diğer illere göre daha hassas ve duyarlı görünse de burada da ciddi problemler yaşanıyor. Belediyeler kısırlaştırma işlemini gerçekleştirirse üreme kontrolü ile popülasyon belli bir zaman içerisinde azalacak ve sokak hayvanlarına ilişkin sorunlar ciddi manada kalmayacak. Ülkemizde ne yazık ki bu bir türlü ve inatla yapılmıyor. ‘Mış’ gibi yapılan işler arasında. Sorunlar ise böyle uzayıp uzayıp gidiyor. 5199 Sayılı Kanun, hayvanın refahını, sağlıklı bir ortamda yaşamalarını, onların da diğer canlılar gibi güvenli bir biçimde hayat sürdürmelerini savunuyor. Kanun emrine uygun davranmak lazım, en başta da belediyeler. Bu konunun takipçisi olmak gerekir. Fakat yetkililer ucundan tutuyor” dedi.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Çiğli’de Hayvan Dostu Eğitim Protokolü ile hayvan sevgisi pekiştirilecek

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.