TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

SMA ilacında çile bitmiyor: Bir tedarik krizi daha!

SMA tedavisinde kullanılan ve Türkiye’de SGK tarafından karşılanan tek ilaç olan Spinraza’da tedarik krizi yeniden patlak verdi. Hastalar tedavi sürecinde elde ettikleri kazanımları kaybetme riskiyle karşı karşıya

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2023 08:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
SMA ilacında çile bitmiyor: Bir tedarik krizi daha!

ÇAĞLA GENİŞ

Nadir görülen bir hastalık olan Spinal Müsküler Atrofi (SMA) tedavisinde kullanılan ve Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanan tek ilaç olan Spinraza’da tedarik krizi yeniden patlak verdi. Geçtiğimiz aylarda SMA hastaları 4 aylık periyotlarla düzenli olarak uygulanması gereken ilaca aylarca erişememişti. İlaç yokluğu nedeniyle tedavi sürecinde elde ettikleri kazanımları kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan hastalar, ruhsat onayı alan ilaç için gerekli olan Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) uzun süre yayımlanmaması nedeniyle mağduriyet yaşamıştı. Aradan geçen süreçte hem tedarik sorunu çözülmüş hem de ruhsat alan ilaç için beklenen SUT yayınlanmıştı. Fakat bu ekz de SUT düzenlemesine rağmen hala hastanelere ilaç ulaştırılamadığı ortaya çıktı. 1 yıl içerisinde 3. kez tedarik sıkıntısı yaşandığını belirten SMA Benim Yürü Derneği, sorunun bir an önce ve kalıcı olarak çözülmesini talep etti. Yenidoğan taramasında teşhis konan bebeklerin ilaca başlayamadıkları için geri dönülmez kayıplar yaşadığına dikkat çeken dernek, “Bu nedenle yeni doğan SMA taraması yapılmasının da bir önemi kalmamaktadır” vurgusu yaptı.

sma

1 YILDA 3. MAĞDURİYET

Hastaların tedavilerinin aksamamasının hayati önem taşıdığına vurgu yapan SMA Benim Yürü Derneği tarafından yapılan açıklamada, “Zamanla yarışan SMA hastaları, halen ülkemizdeki tek onaylı tedavi olan Spinraza (Nusinersen) ilacına erişim konusunda bu sene 3. kez tedarik sıkıntısı yaşamaktadır. Geçtiğimiz ayki SUT düzenlemesi ile ilaç yurtiçi ilaç kapsamına alınmasına rağmen hala hastanelere ilaç ulaştırılmamaktadır. SMA hastalarının tedavilerinin aksamamasının hayati önem taşıdığı herkesçe bilinmektedir. Buna karşın yenidoğan taramasında teşhis konan bebekler ilaca başlayamadıkları için geri dönülemez kayıplar yaşamakta ve bu nedenle yenidoğan SMA taraması yapılmasının da bir önemi kalmamaktadır” denildi.

sma1

HİÇBİR İLERLEME OLMADI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın SMA tedavisinde kullanılan diğer ilaçların yakın zamanda Türkiye’de de kullanılacağı yönünde sözlerini de hatırlatan dernek, “Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçmişte SMA tedavileriyle ilgili olarak ‘SMA Bilim Kurulumuz oral kullanımı olan, etkisini göstermiş ikinci bir ilacın daha kullanımını önerdi. Bu ilaç için de kullanıma alınmak üzere işlemleri başlattık’ ve ‘Gen terapisini SMA Bilim Kurulu kimlere uygulanabileceğini belirledi, hangi hasta grubunda kullanılabileceğini tespit etti. Uygulanmak üzere planımızı yaptık. Yakında uygulamaya geçecek’ ifadelerini kullanmıştı. Bu demeçlerinde şurup formundaki Evrysdi (Risdiplam) adlı ilaç ile Zolgensma (Onasemnogene abeparvovec) adlı gen tedavisini kastetmesine ve yakında ülkemizde kullanılabileceklerini ifade etmesine rağmen hiçbir ilerleme olmamıştır” açıklamasını yaptı.

KALICI ÇÖZÜM ÇAĞRISI

Tedarik sorunun biran evvel kalıcı şekilde çözülmesi için yetkililere çağrıda yapılan açıklamada, “Hastaların ilacı alarak elde ettikleri kazanımlarını kaybetmemeleri, geri dönülmez kayıpların yaşanmaması, yenidoğan SMA taramasının önemini yitirmemesi için yetkililerden tedarik sorununun bir an önce ve kalıcı olarak çözülmesini talep ediyoruz. Uygun hastaya uygun tedavinin uygulanabilmesi içinde bahsi geçen diğer iki tedavinin de ülkemizde kullanımı için gerekli yasal prosedürlerin işletilmesini talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.