TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sarıcalar GES projesi ihalesi: Yeşil Enerji mi, yeşil alan mı?

Sarıcalar Köyü’nde yapılması planlanan GES projesi için ağaç kesim ihalesi dün gerçekleşti. Çevreciler, ormanın katledileceğini ve ihalenin bir an önce durdurulması gerektiğini savundu

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2023 11:48
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sarıcalar GES projesi ihalesi: Yeşil Enerji mi, yeşil alan mı?

İzmir’in Bergama ilçesinde bulunan Sarıcalar Köyü’ndeki ormanlık alana yapılması planlanan GES projesinin ihalesi tamamlandı. Daha önceden bin 300 dönümlük parselin 150 dönümü Bergama Belediyesi’ne ayrıldı ve tapulandı. Bu alanın 15 bin dönümüne geçtiğimiz yıllarda bir GES tesisi yapıldı. Geriye kalan 135 bin dönümlük alanın 45 bin dönümü ise dün yapılan ihaleyle 210 bin TL bedelle Şahin Enerji isimli firmaya verildi. Köylülerin ve çevrecilerin karşı çıktığı bu proje kapsamında 283 adet çam ve meşe ağacı kesilecek. Vatandaşa açık yapılan ihalenin komisyon başkanlığını Bergama Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Ferah yaptı. İhaleye İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Avukat Olgu Altuğ Kemaller ve Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel katılım gösterdi. Ferah, ihale başlamadan önce Sarıcalar Köyü için çıkan söylemlerin abartıldığını ve yanlış yönlendirme olduğunu ifade eden Ferah, “150 bin dönümlük arazini tamamında kesinlikle bir kesim yok yok. 45 bin metrekarelik alan haricinde bir tane fazla ağaç kesilirse ihaleyi kim alırsa alsın biz savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Amacımız kamu yararına bir şeyler yapabilmek” dedi. Ferah’ın bu iddiası üzerine söz alan Kemaller ise GES projesine karşı olmadıklarını fakat bunun ağaç kesilerek yapılmaması gerektiğini savunundu. İhalede söz alan bir diğer isim olan Engel, “Biz GES’i termik santrallerine karşı yıllarca savunduk ama doğru yerlere yapılması gerekiyor. O kadar boş yer varken bu ağaçları keserek GES yapılmaz” ifadelerini kullandı.

Sarıcalar Köyü2_ilkses

GİZLİ SAKLI BİR ŞEY YAPMADIK

Sarıcalar GES projesinin önceki dönem belediye başkanlığı tarafından başlatıldığını, Sarıcalar ve Bergama’ya ciddi katkıları olacağını belirten Ferah, “Biz yeni dönemde göreve geldiğimizde karar alınmış ama hiçbir çalışma yapılmamıştı. Bin 300 dönümlük bir parsel var. Biz parseli 150 dönüm olarak ayırdık ve Bergama Belediyesi’ne ayrı bir tapu yaptık. GES yapabilmek için imar planı ve izni gerekli. Biz imar planı için bütün kurumlardan izin aldık, ardından meclise sunduk ve oy birliğiyle meclisinden geçti. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu kararı onayladı. İmar planı kesinleştikten sonra biz de 1 megavatın altında lisanssız GES kurma kararı aldık ve 15 dönümlük bir alanda kurduk. Bu proje Bergama Belediyesi’ne yıllık 6 milyon TL gelir sağlıyor. Halihazırda elimizde 150 dönümlük imarlı boş bir alan kaldı. Kalan parçalardan sit sınırlarını dikkate alarak belediyemize de iki parça ayırdık ve geri kalan 45 bin metrekarelik alanı belediyemize gelir gelsin diye ihaleye çıkarttık. Bu ihalede meclisimize geldi ve CHP’li meclis üyeleri de takdir ederek evet oyu kullandı. Madem bu projede anormallik, kamu yararı yoktu neden bu proje oralardan geçti ve buralara geldi? Biz gizli saklı bir şey yapmadık. Üçüncü kişilere peşkeş çekmiyoruz” diye konuştu.

Cemil Ferah_ilkses

TAMAMEN KÖYLÜNÜN YARARINA OLACAK

Planlanan GES projenin tamamen köylünün ve Bergama’nın yararına olduğunu söyleyerek belirledikleri 45 bin metrekarelik alan dışında tek bir ağaç kesimi olursa bizzat savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını ifade eden Ferah, “Bu projeden gelecek gelir 3 milyon TL. Ayrıca ağaç kesimini de ihaleye verdiğimiz firmaya bırakmadık. Yerini ve ağaçlarını biz belirledik. İhaleden gelen parayı da yine Sarıcalar Köyü için kullanacağız. Burada kâr paylı bir ortaklık var. Yapılacak GES tesisinde sadece Sarıcalar Köyü vatandaşları çalışacak şartı koyduk. Tesis yapıldıktan sonra alan firmayla protokol yapılacak köylünün elektrik faturaları mahsuplaşacak. Hep köylünün yararına yapıyoruz biz bunları. Orada şu an mera olarak kullanılacak bir alan yok. Projeye dahil olan firmalar kooperatif ve seracılık yapan çiftçiyi düşünen, destek veren firmalardır. Anıt ağaçların kesilmesine ilişkin bir bilgi kirliliği var etrafta. Biz muhtar ve köylülerle alanı gezdik. Zeminde gösterilen ağaçların hiçbiri kesilmiyor. Köylünün mesire alanı olarak kullandığı alana dokunulmuyor. 283 tane ağaç kesildiyse bin tane ağaç köylünün istediği yere dikilecek. Amacımız kamu yararına bir şeyler yapabilmek. Yazık değil mi 150 dönümlük imarlı arsanın boş durması. Bu projeye karşı çıkıyorsanız bana 2 ay içerisinde imarlı, GES planlı, 45 bin dönümlük boş arazi bulun bu projeden vazgeçelim” sözlerini kullandı.

GES PROJESİNE KARŞI DEĞİLİZ AMA…

Ferah’ın konuşması üzerine söz alarak GES projesine kesinlikle karşı olmadıklarını fakat bunun herhangi bir ağaç kesilerek olmaması gerektiğini söyleyen Avukat Kemaller, “Karar meclisten geçti evet ama siz bize bu kadar ağaç kesilecek diyerek detaylı bir açıklama yapmadınız. Siz sadece GES projesini sundunuz bize. Yapılacak olan projede tek bir ağacın bile kesilmesine kesinlikle karşıyız. Dolayısıyla davamız bu çerçevede açtık. İhaleye katılacak olan arkadaşlar dava açıldığını bilsin. İleride yaşayabilecek olumsuzluklardan da biz mesul değiliz” dedi.

Olgu Altuğ Kemaller_ilkses

SİZ ORMANI YOK EDECEKSİNİZ

Köylülerle gerçekleştirdikleri toplantılarda köylülerin bu projeyi kesinlikle istemediğini dile getiren Engel, “Ben bu kesim ihalesine katılacak firmaları da uyarıyorum. Oraya gelip ağaç kesmeye kalktığınız zaman karşılaşacaklarız zorlukları bitsinler. Siz bir ormanı yok edeceksiniz. 283 tane ağaç söz konusu. Bunların içinde anıt ağacı olabilecek 200 yıllık ağaçlar var. O ağaçlar orada Soma termik santralinden çıkan karbon için çok önemli yutak alandır. Biz GES’i termik santrallere karşı yıllarca savunduk ama doğru yerlere yapılması gerekiyor. O kadar boş yer varken bu ağaçları keserek GES yapılmaz. Biz bir dava açtık. Bu dava gereğince bugün bu ihalenin iptal edilmesini istiyoruz” diye belirtti.

Erol Engel_ilkses-1

ÇEVRECİLER EYLEME GEÇTİ

Tüm engellemelere rağmen Şahin Enerji isimli firmaya verilen kesim ihalesinin ardından, ihalenin yapıldığı Haluk Elbe Toplantı Salonu önünde Bergama Çevre Platformu tarafından eylem gerçekleştirildi. Eylemde konuşan Kemaller, bu konunun açıkça orman kanununa aykırı olduğunu, Akbelen örneğinin bir benzerinin de ilçe sınırlarında yaşanacağı uyarısında bulunduklarını fakat dikkate alınmayarak ihalenin gerçekleştirildiğini belirterek bundan sonraki hukuki süreci takip etmeye devam edeceklerini söyledi. Öte yandan, eylemde konuşma yapan platform sözcüsü Engel, “Seçimle iş başına gelmiş olan bir belediye başkanı 283 tane anıt ağaç denilebilecek ağaçları firma yerine kendini koyarak kesim ihalesi yaptı. Bergama Belediye başkanlığına yakışmayan bir sıfatla karşı karşıyayız. Eğer bu ihaleyi gerçekleştirmeye kalkarlarsa bilsin ki belediye başkanı aynı zaman 283 ağacın katili bir başkan olarak anılacak” ifadelerini kullandı. 

KEMAL ÖZKURT

Bu haber de dikkatinizi çekebilir... Menderes’te katı atık bilmecesi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.