TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Oy ve Ötesi’nden o iddialara yanıt

‘Bakanlık, Oy ve Ötesi'ni sandıktan uzak tutmak için emniyet müdürlerini görevlendirdi’ iddialarını yanıt: “Hukuken uygulanabilmesi mümkün değil”

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2023 09:43
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Oy ve Ötesi’nden o iddialara yanıt

ŞÜKRAN ŞEYMANUR ARSLAN

Tarihi bir seçimi geriden bırakan Türkiye, 13’ncü Cumhurbaşkanı'nı ve yeni dönem milletvekillerini seçmek için sandık başına gitti. Kritik seçimde parlamentoya girecek yeni dönem milletvekilleri belli olurken, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise yeterli oy çoğunluğu sağlanamadı. 28 Mayıs Pazar günü yapılacak ikinci turda, en yüksek oyu alan Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarışacak.

Orkun Erbil

Sandık güvenliğinin gündemden düşmediği Türkiye’de katılımcı demokrasi bilincinin yerleşmesi için faaliyet gösteren ve 2014’ten bu yana seçimde görev alan Oy ve Ötesi Derneği, 14 Mayıs’ta gerçekleşen seçimlerde de 70 bin gönüllüsüyle sahadaydı. Türkiye, ikinci tura doğru giderken Oy ve Ötesi Derneği Ege Bölge Koordinatörü Orkun Erbil, Sultan Gümüş Kaya ile Birinci Sayfa programına konuk oldu.

BÖYLE BİR ŞEY VARSA BİLE…

Erbil, İzmir’de 18 bin gönüllünün sandık görevlisi olmak için başvuru yaptığını belirtirken, Bergama, Beydağ, Kiraz ve Tire gibi uzak ilçelerde ise gönüllü ihtiyacının sürdüğünü kaydetti. Öte yandan, ‘Bakanlık, Oy ve Ötesi'ni sandıktan uzak tutmak için emniyet müdürlerini görevlendirdi’ iddialarını da yanıtlayan Erbil, şunları aktardı: “Böyle bir şey varsa bile benim bunu teyit edebilmem mümkün değil. Oy ve Ötesi bir dernek olarak kendini şöyle konumlandırmış; ‘Ben bir dernek olarak gönüllüleri eğitirim, ondan sonra Oy ve Ötesi’yle iş birliği yapmak isteyen partilerin müşahitlerinden kartları alırım ve o gönüllüler hukuken sandık başlarındaki varlıklarını bu müşahit kartlarına dayandırırlar.’ Dolayısıyla bizim gönüllülerimiz, evet bir Oy ve Ötesi gönüllüsü ama aynı zamanda sandık başında bir sandık müşahidi.”

HUKUKEN UYGULANABİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Birçok parti ile iş birliği yaptıklarını aktaran Erbil, şunları da söyledi: “Seçim kanununda da ‘Parti müşahitleri sandık başında yer alabilir’ ibaresi olduğu için böyle bir önlemin hukuken uygulanabilmesi mümkün değil. Her seçimin başlangıcında zaman zaman Oy ve Ötesi’ne böyle şeyler oluyor. Sahada bilgili, sakin, sempatik, empatik gönüllüler yetiştirmeye çalışıyoruz. Her zaman Oy ve Ötesi bu konuda takdir topluyor. Türkiye’de 200 bin sandık oluyor aşağı yukarı. Her birinin yanında 1 müşahit bulundurabilsek, seçimler yüzde yüz şeffaf şekilde sonuçlanır. Hiç kimsenin aklında soru işareti kalmaz. Bu konuyla ilgili farkındalığı, hassasiyeti oldukça arttırdı Oy ve Ötesi. Bu ve bundan sonraki seçimlerde vatandaşımız seçimin hukuken uygun biçimde sonuçlanmasını sağlayabilir artık. Her seçimde böyle bir ilgi olması gerekiyor. Bu bir vatandaşlık görevi. Lütfen bu görevi almaktan çekinmesinler. 5 yılda 1 günlerini ülkemizin geleceğine, demokrasisine ayırmaya çalışsınlar.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.