TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Okul zili çalacak! Okul öncesi çocukları için önemli uyarılar... Okul korkusu nasıl geçer?

Uzman Pedagog ve Aile Danışmanı Sedat Baş, okula merhaba diyecek minikler için aileleri uyardı. Baş, okul korkusunu yenmenin püf noktalarından okul seçimine kadar dikkat edilmesi gerekenleri aktardı

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2023 09:56
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Okul zili çalacak! Okul öncesi çocukları için önemli uyarılar... Okul korkusu nasıl geçer?

Uzman Pedagog ve Aile Danışmanı Sedat Baş, okulların açılmasına az bir süre kala ana okuluna yeni başlayacak çocuklar ve veliler için önemli uyarılarda bulundu. Velilerin gözlerinin arkada kalmaması için öncelikle okul seçiminin çok önemli olduğunu vurgulayan Sedat Baş, dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. 2 yaşından itibaren kreş ve 3 yaşından itibaren anaokulu eğitimlerinin önemine dikkat çeken Sedat Baş, okul öncesi eğitimin ileriki yaşamı etkilediğini de söyledi.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE OKUL SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Bu aslında çok yönlü bir süreçtir. Okulun hijyen kurallarına uyup uymadığı, merdivenlerin ve pencerelerin çocuklar için uygun olup olmadığı, yemekhane çalışanlarının ve temizlik çalışanlarının aynı kişi mi yoksa ayrı mı olduğu, öğretmenlerin lisans durumları, oyuncakların çoğunluğunun tahtadan mı plastikten mi yoksa peluş mu olduğu, akıllı tahtanın olup olmadığına bakılmalıdır. Çünkü bizler okul öncesi dönemde bunu pek uygun görmüyoruz. Oradan çizgi film açıp izlettirmek yerine çocukların daha çok oyuna odaklanmalarını istiyoruz. Sınıf mevcuduna göre yardımcı öğretmenin olup olmadığı, mahremiyeti öğrenmeleri açısından kız erkek tuvaletlerinin ayrı olup olmamasına dikkat edilmelidir. Veli öğretmenlere direkt olarak ulaşabiliyor mu yoksa sadece okulla mı muhatap oluyor bu da önemli bir kriterdir. Çünkü bazı okullar velilerin öğretmenle direkt olarak iletişim kurmasına izin vermiyor.

EN ÖNEMLİ NOKTA GÜVENLİK!

Öğretmenlerin gün içinde çocukları ebeveynlerinden daha fazla gördüğüne de dikkat çeken Sedat Baş, çocuklarınızı bıraktığınız yer eğitimden de öte çok önemli bir noktadır. Çünkü güvenlik en çok dikkat edilmesi gereken şeydir. Akran ve öğretmen şiddetinin önüne geçebilmek için okulda ve hatta sınıflarda kamera olup olmadığına bakılmalıdır. Okulların kendilerini zengin göstermek adına planladıkları drama, kodlama eğitimi, bilgisayar, yabancı dil gibi eğitimlerin çok boş olduğunu da vurgulayan Baş, “Biz okul öncesi çağı çocuklarının oyun oynaması taraftayız. Çocuğun dikkatini geliştirecek boyama, kesme gibi faaliyetler yapmasını önermekteyiz. Çocukların okul öncesi dönemde ihtiyacı olan şey, şefkattir ve bu dönemde hayal güçlerini geliştirici aktiviteler ve oyunlar yapmaları gerekir” dedi.

OKUL KORKUSU NORMALDİR

Pek çok çocuk da bulunan okul korkusuna da değinen Uzman Pedagog Sedat Baş, “Okul korkusunun oluşumunda ilk olarak aileye bakmak lazım” dedi. Baş, okul korkusu ile ilgili şu ifadelere yer verdi: “Aile okulu güvenli bir yer olarak görmüyorsa çocuk da doğal olarak okula gitmek istemeyecek ve okuldan korkacaktır. Okul öncesi dönem çocuğun anneden ve aileden ilk kopma anıdır. Çocuk güvenli üssünden başka bir üsse yönelecektir ve bunun sancılı olması oldukça normaldir. Çocuk bu dönemde ağlayabilir, stres seviyesine göre kaşı ve saçı dökülebilir, okula gitmek istemeyebilir. Bunlar normal ve beklenen tepkilerdir. Bir papağanı ile bir odadan başka bir odaya götürdüğünüz zaman stresten tüylerini döker. Burada bahsettiğimiz ise bir insan. Burada önemli olan çocuğun korkusunu yenmesi için her okulun çocukların korkularını yenmesi için bir oryantasyon süreci planlamasıdır. Öncelikle yarım saat veya bir saat süreler halinde çocuk bırakılmalıdır. Anne veya baba kapıda beklemelidir. Çocuk görmek istediği zaman ailesini görebilmelidir. Giderek bu süre uzatılmalı ve çocuk zamanla uyum sağlamalıdır.”

OKUL KORKUSUNU YENMENİN PÜF NOKTALARI

Her çocuğun okula başlarken ağlaması gerektiğini ve eğer ağlamıyorsa bir sorun olduğunu gösterdiğine de dikkat çeken Sedat Baş, okul korkusunu yenmek için şu önerilerde bulundu: “Çocuk ağlamaya başladığı zaman okulun güvenli ve keyifli bir ortam olduğu anlatılmalıdır, okulun gerekli olduğu gerçeği anlatılmalıdır, çocuğu üzgün bir şekilde okula bırakmamalıdır aksine seri hareketlerle çocuk ağlasa dahi gülümseyerek kararlı bir şekilde okulun güvenli bir yer olduğu imajı yaratılmalıdır. Kesinlikle ağladı ya da uyum sağlayamadı diye çocuğu okuldan almak gibi bir hataya düşmesinler. Gerekirse uzmanlardan yardım alsınlar.”

ÇOCUK OKULA GİDERKEN ‘AĞLAMIYORSA’ DİKKAT!

Çocuğun okula giderken ağlamamasının büyük bir sorun olduğunu da aktaran Sedat Baş, “Okula giderken ağlamayan çocuk evde çok ağlamıştır ve onu kimse ciddiye almamıştır anlamına gelir. Çocuk okula giderken ağlamıyorsa bu aile ile arasındaki bağlarda müthiş bir sorun olduğunu gösterir. Bu çocuk ya şiddet görüyordur ya da evde aile içi şiddet olaylarını görüyordur bu yüzden de evden ayrılmak onu mutlu eder” diye konuştu.

Bu haber de ilginizi çekebilir: Müzekart ile en çok ziyaret edilen yerler belli oldu

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.