TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Muharrem ayının önemi nedir? Muharrem ayı ne zaman?

Bereket ve paylaşmanın simgesi Aşure günü, Muharrem ayı içerisinde yer alıyor. Peki, Muharrem ayı ne zaman? Muharrem ayında neler yapılır?

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2023 08:15
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Muharrem ayının önemi nedir? Muharrem ayı ne zaman?

RABİA AYKUT

Muharrem Ayı, İslam takviminin ilk ayıdır ve aynı zamanda Hicri yılın başlangıcı. İslam takviminin birinci ayı olduğu için önemli ve Müslümanlar için kutsal bir ay. Muharrem’in kelime anlamı itibariyle haram olan, yasaklanan anlamını taşır. Muharrem ayı, savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan biri. 

Muharrem Ayı'nda özellikle onuncu günü olan Aşure Günü önemli bir gün. Aşure Günü, Hz. Muhammed'in (sav) torunu Hz. Hüseyin ve yakın arkadaşları ve ailesiyle birlikte Kerbela'da trajik bir şekilde şehit edildiği gün olarak bilinir. Bu nedenle Aşure Günü, Müslümanlar için hüzünle anılan bir gün olup, çeşitli ibadet ve hayır yapılır. Aşure, aynı zamanda bugünde yapılan bir çeşit tatlı olup Müslümanlar arasında paylaşılır.
Muharrem Ayı'nın ilk on günü, özellikle dokuzuncu ve onuncu günü ibadet ve hayır işlerine ağırlık verilen günler. Bu günlerde oruç tutmak, dua etmek, sadaka vermek ve iyilik yapmak teşvik edilir.

MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Diyanet tarafından açıklanan, Muharrem ayı Hicri takvime göre, 19 Temmuz Çarşamba günü başlayacak.  Muharrem ayının ilk günü aynı zamanda Hicri yılın başladığı gün olarak bilinir. 

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?
 Muharrem ayının 10. Gününe denk geldiği bilinen aşure günü, bu yıl 28 Temmuz Cuma gününe denk gelir. 

MUHARREM AYINDA NELER YAPILMALIDIR?
Muharrem Ayı, İslam takviminin ilk ayı ve önemli bir ay olduğundan Müslümanlar için özel bir anlam taşır. Bu önemli ayda yapılması tavsiye edilen bazı ibadetler yapılır. Mübarek gün olan Muharrem ayında her Müslüman, tövbe ve istiğfar etmeli, oruç tutmalı, sadaka vermeli, namaz kılmalı, salavat ve zikir çekmeyi unutmamalı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.