TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Köpeklerde gençlik hastalığı tehlikesi

Gençlik hastalığı, yavru ve yetişkin birçok köpekte görülüyor. Veteriner Hekim Ertekin, ölümcül gençlik hastalığının kolay bir şeklide yayılabildiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2023 03:56
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Köpeklerde gençlik hastalığı tehlikesi

YAREN ELMAS GÜZELKAN-RÖPORTAJ

İç Hastalıkları Uzmanı Veteriner Hekim Bilal Ertekin, köpeklerde görülen gençlik hastalığının tehlikelerinden ve hastalığın nasıl önlenebileceğinden bahsetti. Ertekin, köpekleri enfekte olan su ve mama kaplarından kesinlikle köpekleri uzak tutulması yönünde uyarılarda bulundu. Vahşi hayvanlarda bu virüs yaygın olarak rastlandığına vurgu yapan Ertekin “Bu yüzden köpekleri vahşi hayvanlardan koruyun” ifadelerini kullandı. Gençlik hastalığı ile ilgili önemli bilgiler veren Uzman Veteriner Hekim Bilal Ertekin, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

yeni-anasayfa-21

KÖPEKLERDE GENÇLİK HASTALIĞI NEDİR?

Asıl adı Canine Distemper olan köpeklerde görülen gençlik hastalığı temelinde ateşli bir hastalıktır. Tehlikesini bulaşıcı olmasıyla büyük oranda artıran bu hastalık çok farklı şekillerde ortaya çıkabilir. 3 ile 12 aylık köpek yavrularında daha çok görülen bu rahatsızlık mide, bağırsak, sinir, solunum ve deri formunda kendini gösterebilmektedir. Sadece tek bir formuyla ortaya çıkabilecek olan bu rahatsızlık aynı zamanda birden fazla noktada ya da bir yerden başlayarak belirtilerinin görülebileceği her noktaya yayılacak şekildedir.

KÖPEKLERDE GENÇLİK HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Köpeklerde gençlik hastalığı (kanlı ishal) semptomlarının görülmesi halinde en kısa sürede veteriner hekime gidilmesi gerekir. Köpeklerde gençlik hastalığının belirtileri ise şu yöndedir: Depresyon, kusma, ishal, halsizlik, tik oluşumu, nöbetler, burun akıntısı, göz akıntısı, kuru öksürük, nefes almada zorlanma, kas seğirmesi ve felç bu gibi semptomlar halinde distemper şüphesi ile veteriner hekime danışılmalıdır. Ek olarak, hasta tiplerinin geneli sinir sistemi sıkıntılarını da gösterebilmektedir. Tüm bu belirtiler ise klinik belirtiler kapsamında ele alınırlar. Bademciklerde genişleme ve ateş yükselmesi ek belirtiler olarak ele alınırken, göz bebeklerinde küçülme ve görme bozuklukları da semptomlar arasında değerlendirilir.

KÖPEKLERDE GENÇLİK HASTALIĞINA NE YOL AÇAR?

Köpeklerde gençlik hastalığı viral bir hastalıktır ve oldukça kolay bir şekilde yayılır. Enfekte idrar, kan, tükürük ve solunum esnasında yayılan damlacıklar ile hayvanlar enfekte olurlar. Yapılan araştırmalara göre gençlik hastalığının en yaygın bulaşma nedeni damlacık yoludur. Öksürme, hapşırma gibi durumlarla ya da yiyecek ve su kaplarına salya yolu ile bulaşma durumunda köpeklerin gençlik hastalığına yakalanması olasıdır. Gençlik hastalığı yılın her döneminde yayılabilir, virüs soğuğa dayanıklıdır. Evcil köpekler arasında yapılan araştırmalarda köpeklerin çoğunlukla sonbahar ve kış aylarında bu hastalığa yakalandığı gözlemlenmiştir.

GENÇLİK HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?

Distemper hastalığını teşhis etmek ne yazık ki çok kolay değildir. Distemper için yapılan testlerde başka hastalıkların semptomları da görülebilmektedir. Ancak gençlik hastalığını doğruluk oranıyla teşhis edebilmek için beyin omuriliği sıvısı incelenebilir. Veteriner hekimler distemper hastalığının varlığını anlamak için genelde semptomlara bakar, rutin testler uygular ve köpeğin sağlık durumu ile aşı geçmişini inceler. Ayrıca biyokimyasal testler, dışkı ve idrar testleri de köpeğin distemper hastalığına sahip olup olmadığını gösterebilir. Öte yandan maalesef henüz distemper hastalığını direkt olarak tedavi eden bir ilaç ya da aşı bulunmamaktadır. En iyi tedavi yöntemi, görülen semptomları ortadan kaldırmak için gerekli müdahaleleri yapmak ve beyaz kan hücrelerinde oluşması muhtemel yeni enfeksiyonları önlemektir. Tüm bu bilgiler doğrultusunda gençlik hastalığı için en etkili tedavinin aslında hastalığın oluşumunu önlemeyi mümkün kılan aşıların geciktirilmeden tamamlanması gerekir 

KÖPEKLERDE GENÇLİK HASTALIĞI NASIL ÖNLENİR?

Köpekleri korumanın en etkili yolu aşılamadan geçer. Yavru köpekler zamanında aşılanır ise güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmuş olurlar. Aşılar yaklaşık 3 yıl kadar uzun süren bir koruma sağlar. Bu hususta uzman bir veteriner ile görüşmek gerekir. Aşının ne zaman tekrarlanması gerektiğini size söyler. Köpekleri korumak için sizlere de bazı görevler düşer. Enfekte olan su ve mama kaplarından kesinlikle köpekleri uzak tutmalısınız. Vahşi hayvanlarda bu virüs yaygın olarak bulunur. Bu yüzden köpekleri vahşi hayvanlardan koruyun. Aşılar düzenli yapılmalı ve kontroller aksatılmamalı. Bu korunma yolları sayesinde gençlik hastalığına yakalanma oranını en aza indirmeniz mümkün. 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.