TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kestelli’den İTTM müjdesi: Başvurumuz onaylandı!

Başkan Kestelli, “Proje onayıyla İTTM’ye 5,8 milyon TL hibe katkısı da sağlandığı bilgisini paylaşmak istiyorum” dedi

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2023 15:16
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kestelli’den İTTM müjdesi: Başvurumuz onaylandı!

NURETTİN BAKİ

İzmir Ticaret Borsası (İTB) mayıs ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer Başkanlığı’nda gerçekleştirildi. Seçimlerin bittiğini artık hayatın gerçeklerine dönülmesi gerektiğini söyleyen İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, çeşitli vergi destekleri sağlayacak TEKMER statüsü alınması amacıyla KOSGEB’e yaptıkları proje başvurularının onaylandığı müjdesini verdi.

nurettin

SEÇİM BİTTİ, GERÇEKLERE DÖNME VAKTİ

Seçimin bittiğini ve artık hayatın gerçeklerine dönme vaktinin geldiğini söyleyen İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Seçim yarışı bitti, şimdi hayatın gerçeklerine dönme vakti. Dünyamızın karşı karşıya olduğu önemli zorluklardan birisi küresel iklim değişikliğinin neden olduğu çevresel, sosyal ve ekonomik sorunlar. İklim değişikliği ile mücadeledeki temel hedef sera gazı emisyonlarının azaltılması. 2021 yılı verilerine göre ülkemizde toplam 564 milyon ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı emisyonu söz konusu. Bunun yüzde 71’i enerji sektörü, yüzde 13’ü endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı, yüzde 13’ü tarım ve yüzde 3’ü atık sektörlerinin emisyonlarından oluşuyor. Dolayısıyla küresel iklim değişikliği ile mücadelede tarım sektörüne de önemli sorumluluklar düşüyor. Paris Anlaşması kapsamında verilen Ulusal Katkı Beyanımızda tarım sektöründe sera gazı azaltımı için yapacaklarımızda belirlenmiş durumda. Hayvancılık sektöründeki yetiştiricilik uygulamalarının iyileştirilmesi ve metan emisyonlarının kontrol altına alınması, toprakların korunması ve rehabilitasyonu, gübre kullanım uygulamalarının iyileştirilmesi, su kaynaklarının uygun kullanımı ve yeni yöntem ve teknolojilerin hayata geçirilmesi, azaltım politikalarının ana başlıkları. Küresel iklim değişikliği ile mücadeledeki bu süreç sadece tarımsal üretimi değil, dolaylı olarak tarım ürünleri ticaretini de etkileyecek. Dolayısıyla geleceğe ilişkin tüm planlarımızda firma olarak kendi iş süreçlerimizin yanı sıra hammadde temin ettiğimiz tarımsal üretim süreçlerindeki gelişmeleri de yakından takip etmek zorunda olduğumuzu ifade etmek istiyorum” ifadelerine yer verdi.

KÜRESEL ISINMAYLA MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

Başkan Kestelli, “Tarımsal üretimde yeni sezon faaliyetlerinin arttığı, üreticilerimizin tarlada, bağda, bahçede işlerinin yoğunlaştığı bir dönemdeyiz. Bahar aylarının yağışlı geçmesi, kuraklığın en önemli sorun olduğu bu dönemde üreticilerimizi bir nebze de olsa rahatlattı. Meteorolojiden yapılan açıklamaya göre nisan ayında metrekareye 87 kilogram yağmur yağdı. Bu yağış miktarı; son 30 yıl ortalamasının yüzde 51, geçen yıl nisan ay yağış miktarının ise yüzde 254 üzerinde. Bu demek değil ki kuraklık sona erdi, tehlike geçti. Hâlâ barajlarımızın eksik dolulukta olduğunu, yeraltı su seviyelerimizin her geçen gün azaldığını unutmamalı, küresel ısınma ile mücadeleye taviz vermeden devam etmeliyiz” dedi.

ÜZÜM ÇUVALA GİRMEDEN BELLİ OLMAZ!

Borsa olarak yeni sezon için sahada çalışmaya devam etiklerini belirten Başkan Kestelli, “Borsa olarak biz de bu dönemde arazi çalışmalarımıza yoğun bir şekilde başladık. Bildiğiniz gibi özellikle üzüm, incir gibi geleneksel ürünlerimizde Ziraat Mühendisi uzmanımız Bilge Bey uzun yıllardır saha çalışmaları gerçekleştiriyor. Bu çalışma ile Borsa üyelerimizi ürün gelişimi konusunda, üreticilerimizi ise doğru uygulamalar konusunda bilgilendirmeye çalışıyoruz. Ekibimize bu yıl bir ziraat mühendisi arkadaşımız daha katıldı ve geçtiğimiz hafta ürün ve arazi incelemelerine başladılar. Çekirdeksiz üzüm üretim alanlarında, 10 ilçede, 237 farklı lokasyonda ve 948 bağda teknik incelemelerde bulunarak hazırlanan rapor üyelerimize gönderilmiştir. Özetle şu an için çekirdeksiz üzümde hastalık ve zararlı bakımından herhangi bir salgın durumunun olmadığı ve salkım doğuş ve gelişimlerinin iyi olduğu tespit edilmiştir. ‘Üzüm çuvala girmeden ne olacağı belli olmaz’ ama umarım tüm üretim sezonu uygun şartlarda devam eder ve hem miktar hem de kalite açısından güzel bir sezon yaşarız. Uzmanlarımız tüm sezon boyunca incir, pamuk ve zeytinde de saha çalışmaları yaparak raporlarını hazırlayacaklar ve bizleri bilgilendirmeye devam edecekler” diye konuştu.

BAŞVURUMUZ ONAYLANDI

Çeşitli vergi destekleri sağlayacak TEKMER statüsü alınması amacıyla KOSGEB’e yaptıkları proje başvurularının onaylandığımı söyleyen Başkan Kestelli, “İzmir Tarım Teknoloji Merkezi projemizle ilgili güzel bir haberi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Tarım teknolojisi geliştiren girişimci ve şirketlerin yer alacağı merkezimizin inşaatı ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.  İTTM’de yer alacak işletmelerin birçoğu yeni kurulmuş start-up firmalar olacağı için desteğe ihtiyaçları olacak. Çeşitli vergi destekleri sağlayacak TEKMER statüsü alınması amacıyla KOSGEB’e yaptığımız proje başvurumuz geçtiğimiz günlerde onaylandı. TEKMER statüsü sayesinde İTTM bünyesinde faaliyet gösterecek olan girişimciler ve işletmeler 5746 sayılı “Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun” kapsamındaki sigorta prim desteği, kurumlar vergisi ARGE & Tasarım indirimi, gelir vergisi stopajı teşviki, damga vergisi istisnası, gümrük vergisi istisnası desteklerinden faydalanabilecekler. Ayrıca, proje onayıyla İTTM’ye 5,8 milyon TL hibe katkısı da sağlandığı bilgisini paylaşmak istiyorum. Bu vesileyle projede emeği geçen tüm ekibimize teşekkürlerimizi sunuyorum” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.