TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kayıp yakınları: En azından bir mezarları olsaydı… Her gün aynı acı!

Çok sayıda depremzede aile hala mezarlarda, hastanelerde ve sosyal medya paylaşımlarında kayıplarını arıyor. Sevdiklerinin cansız bedenlerine bile ulaşamayan kayıp yakınları, “En azından bir mezarları olsaydı. Her gün aynı acıyı yaşıyoruz” diyor

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2023 03:50
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kayıp yakınları: En azından bir mezarları olsaydı… Her gün aynı acı!

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerde resmi sayıya göre 50 bin kişi hayatını kaybetti. Yakınlarından haber alamayan ise onlarca aile var. Hepsi başvurularını yaptı, DNA örneklerini verdi ancak bir yanıt alamadılar. Sevdiklerinin cansız bedenlerine bile ulaşamayan kayıp yakınları, haftalardır mezarlıklar, savcılıklar ve hastaneler arasında mekik dokuyor. Belirsizliğin can yakıcı olduğunu söyleyen kayıp yakınlarından Kılıç ve Cananoğlu, “Öldüklerini bilsek, cenazelerimizi alabilsek, gideriz mezarlarına duamızı okuruz. Ama belirsizlik çok zor. İnsanlar ölülerini buldukları için şanslı olduklarını düşünüyorlar artık. En azından bir mezarları olsaydı. Her gün aynı acıyı yaşıyoruz” sözleriyle duygularını dile getirdi.

AYNI BİNADAN 25 KİŞİ KAYIP

Hatay’ın Antakya ilçesindeki İlke Apartmanı, kayıp ilanlarında adı en sık geçenlerden. 30 daireden oluşan binada toplamda 108 kişi yaşıyordu. Depremde yerle bir olan binadan yalnızca 10 kişi sağ çıkabildi, 25 kişi ise hala kayıp. Aradan 2 ay geçmesine rağmen bu apartmanda yaşayan sevdiklerine ulaşamayan kayıp yakınlarından biri de Hande Kılıç… Kılıç, depremin yaşandığı günden bu yana abisi (Mustafa Kılıç), yengesi (Hasret Kılıç) ve yeğeninden (Asel Kılıç) haber alamıyor. 5 Şubat günü Hatay’dan İstanbul’a döndüğünü belirten Kılıç, “Binada 30 daire var. 108 kişi yaşıyor ve sadece 10 kişi sağ çıkabildi. 25 kişi kayıp ve diğerleri öldü. Binada yangın başladığında çok sayıda kişi yanmış bir şekilde çıkarıldı. Bina enkazı 6 gün sonra kaldırıldı. Anladık ki kayıplar var, üstelik sadece bizim ailemizde de değil. Bütün kayıp aileleri bir Whatsapp grubu kurdular. Kayıp sayısı ilk başta 28 idi. Sonra 3 kişi bulundu. DNA eşleşmesi yapıldı, kimsesizler mezarlığına gömülmüş o 3 kişi. Geriye kalan 25 kişi hala kayıp. Örneğin 3 kişilik bir aile; anne bana bulunuyor DNA eşleşmesiyle fakat çocukları kayıp. Binada kayıplar olduğu için ekipler 2-3 kez gelip detaylı araştırma yaptı. Acaba bu kişilerin bedenleri parçalarına mı ayrıldı diye. Koku alan köpeklerle geldiler, profesyonel ekipler geldi. Ama bulunamadı. Kepçe operatörleri de enkazı kaldırırken dikkatli ve yavaş davrandılar. Bu yüzden binanın enkazı 1 hafta sürdü” dedi.

2 GÜN YARDIM GELMEDİ

İlk günler yardım gelmemesine tepki gösteren Kılıç, “Arama kurtarma çalışmaları hemen başlamadı. 2 gün boyunca hiçbir şekilde yardım gelmedi. O günden sonra gelen yardım da insanların tanıdıkları aracılığıyla gelenlerdi. Örneğin bir asker vardı, arkadaşı enkazda olduğu için gelmişti. Başka biri kepçesini alıp enkaz altındaki kuzenine ulaşmak için gelmişti. 2 ay önce DNA örnekleri verdik. Babam sürekli Adli Tıp’a gidip eşleşme olup olmadığını soruyor. Bir yandan hastaneleri de arıyoruz ama hiçbirinde kayıtlı çıkmıyorlar” ifadelerini kullandı.

BELİRSİZLİK ÇOK ZOR

Yakınlarının yaşayıp yaşamadığına dair belirsizliğin can yakıcı olduğunu vurgulayan Kılıç, şunları söyledi: “Ama kulaktan dolma bazı haberler alıyoruz. Bazıları diyor ki deprem ilk olduğu anda AFAD yetkilileri binada yangın çıktığını görünce durup bazı insanları alıp götürmüşler. Ve diğer binalardan sağ çıkan insanlar binanın yıkıldığını görünce enkazdan kurtarabildikleri kurtarıp hastanelere götürmüşler gibi haberler duyuyoruz. Mesela yan binada oturan biriyle konuşmuş annem ve demişler ki, depremden sonra arabada bekliyorduk ve insanlar o yıkılan binadan yaralıları çıkarıp arabalarına bindirip hastanelere götürüyorlardı. Doğruluğu nedir bilmiyoruz tabii ki. Ama bunlar bize hep umut veren şeyler. Nerdeyse 70 gün oldu ama hala umutla bekliyoruz. Belirsizlik çok zor. Öldüklerini bilsek, cenazelerimizi alabilsek, gideriz mezarlarına duamızı okuruz. Ama bu belirsizlik durumu çok zor. İnsanlar ölülerini buldukları için şanslı olduklarını düşünüyorlar artık.”

O KADAR ÇOK KAYIP VAR Kİ!

Aynı apartmandaki kayıp yakınlarını arayanlardan biri de Filiz Cananoğlu. Kardeşi (Semra Kamçılı), eniştesi (Mehmet Kamçılı) ve yeğeninden (Su Kamçılı) 2 aydır haber alamıyor. Neredeyse tüm akrabalarının evlerinin yıkıldığını ve kendisinin de şu anda Mersin’de bir KHK Yurdu’nda kaldığını dile getiren Cananoğlu, “Çoğu akrabamız ise dışarlarda, çadırlarda… Depremzedelere evini açanlar da oldu. Hepimiz bir yere dağıldık. Kız kardeşime, enişteme ve yeğenime aradan 2 aydan fazla zaman geçmesine rağmen hala ulaşamadık. DNA örneği verdik ancak hala bir haber gelmedi. Onların evi ilk etapta yıkıldı. Hatay’da o kadar çok kayıp var ki… Hala enkaz altında insanlar var çünkü enkaz kaldırma çalışmaları bitmedi. Enkazlar kaldırıldıkça cenazelerimiz çıkıyor” diye konuştu.

BÖYLESİ DAHA ZOR

Depremde yıkılan binada daha sonra çıkan yangın sonucu çoğu cesedin tanınmaz hale geldiğini kaydeden Cananoğlu, “İlk 3 gün arama kurtarma çalışması yapılmadı. Herkes kendi imkanlarıyla kazıyıp çıkardı yakınlarını. Bizim öyle bir şansımız da olmadı. Kız kardeşimin binasında çıkan yangın tam 3 gün sürdü. Çıkan cenazelerin çoğu teşhis edilemedi. Bizim gibi o binadaki yakınlarını arayan çok kişi var. Yarın tekrar Hatay’a gidip verdiğimiz DNA örneklerinin sonucunu soracağız. Cenazelerimiz yandı mı, enkaz kaldırılırken kepçeyle mi gitti hiç kestiremiyoruz. Öldüler mi ölmediler mi onu da bilmiyoruz. Böylesi daha zor. Rabbim kimsenin başına vermesin. Gecemiz gündüzümüz belli değil. En azından bir mezarları olsaydı. Ama öldüler mi, kaldılar mı, acaba bir hastaneye mi götürüldüler, yaşıyorlar mı sorularıyla baş başa kaldık. Başvurmadığımız yer kalmadı. Her gün aynı acıyı yaşıyoruz” sözleriyle yaşananlara isyan etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.