TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karbon vergisinin hazır giyimcilere maliyeti: 190 milyon Euro

Sınırda Karbon Vergisinin ton başına 30 veya 50 Euro olarak düzenleneceği tahmin edildiğini belirten Başkan Sertbaş, “Bu düzenlemelerin Türk hazır giyim sektörü için yıllık 130-190 milyon Euro civarında bir maliyeti olacağı hesaplanıyor. Maliyeti azaltmak ve sektörü hızla Yeşil Mutabakata hazırlamak için çeşitli projeler ve bilgilendirme faaliyetleri yürütüyoruz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2023 15:21
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Karbon vergisinin hazır giyimcilere maliyeti: 190 milyon Euro

NURETTİN BAKİ

Ege İhracatçılar Birliği (EİB) 2022 yılı olağan mali genel kurul toplantıları Ege Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) toplantısı ile devam etti. Toplantıda birliğin Yönetim ve Denetim Kurulları oy birliğiyle ibra edildi. Birliğin gelir-gider tablosu oylandıktan sonra teşekkür konuşması için kürsüye çıkan EHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, “EHKİB olarak 2023 yılı ihracat hedefimizi 1,6 milyar dolar olarak belirledik ve İhracat hedefimize ulaşmamızda tasarıma yaptığımız yatırımın büyük payı olduğunu düşünüyorum” dedi.

HER ŞEYE RAĞMEN BAŞARILIYIZ

Birliğin 2022 yılı hazır giyim ihracatını değerlendiren ve birliğin yürütmüş olduğu faaliyetlerle ilgili katılımcıları bilgilendiren Başkan Sertbaş, “2022 yılı Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sebebi ile artan enerji fiyatları, küresel ekonomi ve ana ihraç pazarımız Avrupa’daki durgunluk nedeniyle hazır giyim sektörü için zor bir yıl olurken, bu etmenlerin ihracatımıza yansımasını yılın ikinci yarısıyla birlikte yakından hissettik. Tüm olumsuzluklara rağmen yıl sonunda Türkiye geneli ve EHKİB ihracatımızı başarılı olarak değerlendiriyorum. Türkiye genelinde hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4,7 artışla 21 milyar 205 milyon ABD Dolar olarak gerçekleşirken; EHKİB olarak ihracatımız, 2022 yılında yüzde 1 azalışla 1 milyar 472 milyon ABD Doları olarak gerçekleşmiştir. Konjonktürel olarak yaşadığımız zorluklara rağmen EHKİB olarak geçen yıla göre küçük bir düşüşle aynı rakamları yakalamayı başardık. Katma değerli üretimde de sektör olarak iyi bir konumdayız. Türkiye’nin ortalama ihraç fiyatı 1,6 dolar seviyesindeyken, sektörümüzün 2022 yılı Türkiye geneli ihraç fiyatı 14,1 dolardır.2022 yılında  EHKİB ‘in ihraç fiyatı da 17,9 dolar olarak ortalamanın epey üzerinde gerçekleşti” dedi.

HEDEFİMİZİ TASARIMLA YAKALAYACAĞIZ

İhracat hedeflerine ulaşmak için tasarıma yaptıkları yatırımın büyük olduğunu ifade eden Başkan Serbaş, “Tüm konjonktürel zorluklara rağmen EHKİB olarak 2023 yılı ihracat hedefimizi 1,6 milyar dolar olarak belirledik ve İhracat hedefimize ulaşmamızda tasarıma yaptığımız yatırımın büyük payı olduğunu düşünüyorum. Bu noktada, tasarım konusuna değinmişken genç tasarımcıların önünü açmak ve sektöre kazandırmak amacıyla her yıl düzenlediğimiz EİB Moda Tasarım Yarışmamızın 17. Sini bu sene Seed temasıyla ve genç tasarımcılardan gelen yoğun ilgiyle organize ediyoruz, final gecesini yılın 2.yarısında düzenleyeceğiz. Bildiğiniz gibi her yıl 2 adet fuara milli katılım organizasyonu düzenliyoruz. Fransa’nın Paris kentinde yılda iki kez düzenlenen hazır giyim sektörünün en prestijli fuarlarından olan Premiere Vision Fuarı'nın Manufacturing bölümüne 05-07 Temmuz 2022’de 12 firmamızla birlikte, 07-09 Şubat 2023’te de 18 firmamızla birlikte katılım sağladık” diye konuştu.

YEŞİL MUTAKABATIN MALİYETİ 190 MİLYON EURO CİVARINDA

Avrupa Yeşil Mutakabatı kapsamında düzenlenen vergilerin Türk giyim sektörüne maliyetinin 190 milyon Euro civarında olduğunu dile getiren Başkan Sertbaş, “Avrupa Yeşil Mutabakatı dahilinde hayatımıza dahil olacak olan Sınırda Karbon Vergisinin ton başına 30 veya 50 Euro olarak düzenleneceği tahmin ediliyor. Bu düzenlemelerin Türk hazır giyim sektörü için yıllık 130-190 milyon Euro civarında bir maliyeti olacağı hesaplanıyor. Maliyeti azaltmak ve sektörü hızla Yeşil Mutabakata hazırlamak için çeşitli projeler ve bilgilendirme faaliyetleri yürütüyoruz.  Ticaret Bakanlığımıza konuyla ilgili şimdiden görüşlerimizi bildirdiğimiz bir yazı ilettik ve sürdürülebilirlikle ilgili güncel bir destek paketi açıklanmasını umuyoruz. Sektörümüzde ISO Karbon Ayak İzi, Su Ayak İzi ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmelerine ait sertifikaya sahip şirketlerin oranı düşük. Yeşil dönüşüm sürecinde tedarikçi şirketler sürdürülebilirlik sertifikaları ve standartlarına daha fazla önem ve dikkat vermeye başladı. AYM’nin sınırda karbon ayak izi, ecodesign, recycle ürün kullanımı ve fosil yakıtların azaltılması ile ilgili çalışmaların sonuçlarını ölçmek üzere firmalar özel şirketlerden karbon ayak izini ölçmek için danışmanlık da almaya başladı” şeklinde konuştu.


                                  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.