TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

HPV’de ‘Koca müjde’den 4 aydır ses yok: “Sizi kanserden korumayanlara oy vermeyin!”

Bakan Koca, geçtiğimiz yıl kasım ayında HPV aşısının aşılama programına alınması için çalışmaların başlayacağını duyurmuştu. Fakat aradan 4 ay geçmesine rağmen bir adım atılmadı. Duruma tepki gösteren mücadelenin mimari Kılınç, “Sizi kanserden korumayanlara oy vermeyin” dedi

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2023 04:59
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
HPV’de ‘Koca müjde’den 4 aydır ses yok: “Sizi kanserden korumayanlara oy vermeyin!”

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Boyun Eğmeyen İlaç Emekçileri’nden eczacı Cem Kılınç’ın başlattığı, ardından büyük bir ‘halk hareketi’ne dönüşen ‘HPV aşı dayanışması’ ve ‘HPV aşısı ücretsiz olsun’ mücadelesi 18 ayın sonunda kazanımla sonuçlanmıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz yıl kasım ayında HPV aşısının aşılama programına alınması için çalışmaların başlayacağını duyurmuştu. Fakat aradan tam 4 ay geçmesine rağmen HPV aşısının ulusal aşılama takvimine alınmasına dair hiçbir çalışma yapılmadı. Hayati önem taşıyan aşı mücadelesinin takipçisi olacaklarını söyleyen mücadelenin mimari Kılınç, hala aşılamaların başlamamasına tepki göstererek, “Aşının ücretsiz olmasını bekleyen yurttaşlarımızdan çokça mesaj alıyoruz. Çok öfkeliler, kendilerini kandırılmış hissediyorlar. 9-14 yaş arası kız ve erkek çocuklara öncelik verilerek bilimsel olarak yakalama dozuyla aşılanması gerekenler de dahil olmak üzere hemen ulusal aşı takvimi kapsamında HPV aşılamaları başlamalı. Artık önlenebilir kansere de gerici ve piyasacı anlayışa da verecek canımız yok. Başta kadınlar ve çocuğu olan ebeveynler olmak üzere tüm yurttaşlara şunu söylemek isterim. Sizi kanser edenlere oy vermeyin. Sizi kanserden korumayanlara oy vermeyin” vurgusu yaptı.

PES ETMEK ZORUNDA KALDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz yıl kasım ayında meclis kürsüsünden yaptığı, HPV aşısının ücretsiz uygulanacağına yönelik sözlerini hatırlatan Kılınç, “Yaklaşık 2 yıl önce HPV aşısı ücretsiz olsun mücadelemiz başladı. Örgütlü akılla ve kolektif bir dayanışma ile örülmüştü her tarafı ve ilk günden beri her anını örgütledik. Olası tüm senaryolara çalıştık ve yol alıp ses getirdikçe de devam ettik mücadeleye. Politik dilimizi de hiç yumuşatmadık açıkçası, çünkü laikliğe değinilmeden bu konu tartışılamazdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 24 Kasım’da pes etmek zorunda kaldı. En azından bunu Meclis kürsüsünden söylemek durumunda kaldı. HPV aşısının ücretsiz uygulanması konusunda hazırlıkların yapıldığını ve kısa süre içerisinde aşılamaya başlayacaklarını söyledi. Ki burada yine bu gericiliği başka alana taşıyan bazı şerhler de düştü. Medeni hal ve yaşa vurgu yaptı. 1-2 hafta sonra bir gazeteye verdiği röportajda bu kez medeni halden bahsedemez hale geldi. Bu kez 18 yaşının üstündekilere bu aşıyı yapacaklarını söyledi. Sonra bununla alakalı da biz bilimsel gerçeklikleri ortaya koyduk. Çünkü biz biliyoruz ki 18 yaşında bu virüs zaten pik yapıyor aşısız toplumlarda. Dolayısıyla zaten bu virüsü edinmiş kişileri aşılamanın mantıksızlığını anlattık. Tüm bunlar aralık ayında oldu. Ocak ayı da rahim ağzı kanseri farkındalık ayıydı. Acaba bu dönemde aşılamaya başlarlar mı diye bekledik” dedi.

ARADAN TAM 4 AY GEÇTİ

6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından Boyun Eğmeyen İlaç Emekçileri olarak bölgede seferberlik ilan ettiklerini ve dolayısıyla HPV aşısıyla ilgili yürütülen mücadelenin geri plana düştüğünü dile getiren Kılınç, yaralar bir nebze olsa sarılmaya başladığında ise yeniden mücadeleye koyulduklarını söyledi. Kılınç, “6 Şubat’ta 11 ili etkileyen deprem oldu. İnsanların can pazarında olduğu bir deprem yaşadık. Biz Boyun Eğmeyen İlaç Emekçileri olarak, sürekli halk sağlığı konusunda refleks geliştiren bir kolektifiz. Dolayısıyla depremin ilk günü tüm eczacı arkadaşlarımızı deprem bölgesine sevk ettik. Dolayısıyla biz de HPV aşısını irdeleyebilir halde değildik. Depremde halk sağlığının hiçe sayıldığını bir kez daha gördük. On binlerce yurttaşımız can verdi, sağlık bakanlığının hizmeti yokken biz oradaydık. Biz oradayken bu konu hakkında ses çakarmayışımızı fırsata çevireceklerini zannediyorlarsa yanılıyorlar. Biz depremin yaralarını da sararız, HPV aşısı mücadelesini de veririz. Aradan tam 4 ay geçti ve hala kimse aşılanmadı. Herkes haklı bir şekilde soruyor, ‘HPV aşısı ne oldu?’ diye” ifadelerini kullandı.

SİZİ KANSERDEN KORUMAYANLARA OY VERMEYİN

HPV aşısı mücadelesinin gölgesinde yurttaşlara ‘sandık’ mesajı da veren Kılınç, şu çağrıyı yaptı: “Bugün geldiğimiz noktada bakanların milletvekilli adayı yapılarak işledikleri düşünülen suçlara karşı dokunulmazlık zırhına kavuşturulmak istendiğini görüyoruz. Onlar o koltuklarından ayrılmaya hazırlanırken biz bir kez daha söylüyoruz. HPV aşısı ücretsiz olacak ama o kişiler nerede olacak bilmiyoruz. Açıkçası depremde halka karşı geliştirilen tutumdan gördüğümüz kadarıyla, bu iktidarın ve onun hastane sahibi patron sağlık bakanının siyasi ömrünün buna yetmeyeceğini düşünüyoruz. Depremde insanlara tetanoz aşısı bulamadılar ki biz o an aşı yapıyorduk bakanlığın kendi personeline bile. Dolayısıyla oradaki koordinasyonsuzluğu ve insan canının ne kadar değersizleştirildiğini görmüşken, seçime kadarki 2 aylık süreçte aşılamanın başlayacağını düşünmüyoruz. Ama başta kadınlar ve çocuğu olan ebeveynler olmak üzere tüm yurttaşlara şunu söylemek isterim. Sizi kanser edenlere oy vermeyin. Sizi kanserden korumayanlara oy vermeyin. Boyun eğmeyenlerle birlikte başka bir yolu yürüyebilirsiniz.”

HPV AŞILAMALARI BAŞLAMALI

Aşılamanın en kısa sürede başlaması için yetkililere seslenen Kılınç, “Aşının ücretsiz olmasını bekleyen yurttaşlarımızdan çokça mesaj alıyoruz. Çok öfkeliler, kendilerini kandırılmış hissediyorlar. Kimi de ‘Zaten bunlardan bunu beklemek bile abesti’ gibi bir tutum sergiliyor. Ama hepsine şunu hatırlatıyoruz; bu bizim hakkımız. Öyle ya da böyle yıllardır konuşturulmayan bir konudan bahsediyoruz. Öyle şıp diye olmayacaktı. Biz bunu en başından beri biliyorduk. Dolayısıyla ya bu iktidarı ya da seçimden sonra gelmesi muhtemel iktidara bir şeyi kabul ettiriyorduk aslında biz, yaptığımız çalışma buydu. Olası bir iktidar değişikliğinde yine hesap soracağız biz. Yapmazlarsa onların da tutumlarını gözler önüne sereceğiz. Öyle ya da böyle biz bu aşıyı halk sağlığının faydasına 100’ün üzerinde ülkede olduğu gibi ücretsiz sunulmasını sağlayacağız. 9-14 yaş arası kız ve erkek çocuklara öncelik verilerek bilimsel olarak yakalama dozuyla aşılanması gerekenler de dahil olmak üzere hemen ulusal aşı takvimi kapsamında HPV aşılamaları başlamalı. Artık önlenebilir kansere de, gerici ve piyasacı anlayışa da verecek canımız yok” açıklamasını yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.