TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hızal ‘rant hırsızlığı var’ dedi: Büyükşehir’de ‘Aslanoğlu’ gerginliği tam gaz!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısında CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu üzerine yapılan tartışmalar devam ederken AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, ‘rant’ iddialarını yeniden gündeme getirdi

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2023 16:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Hızal ‘rant hırsızlığı var’ dedi: Büyükşehir’de ‘Aslanoğlu’ gerginliği tam gaz!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi.

buyuksehirmeclis1_ilkses

Oturumda, bir önceki meclis toplantısında başlayan ve Örnekköy’den evrilerek ‘Şenol Aslanoğlu’ ile ‘En değerlimiz’ tartışması devam etti. Mecliste, AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, ‘rant’ iddialarını yeniden gündeme getirdi.

300 MİLYONLUK ONAY

Oturumda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımları için gerekli durumlarda kullanması amacıyla İller Bankası’ndan faiz hariç 300 milyon lira gayri nakdi kredi kullanması önergesi gündeme geldi.

Bir önceki oturumda “acil” kaydıyla Plan-Bütçe Komisyonu’na havale edilen ve kredinin alınması ile kullanılması için Başkan Soyer’e tam yetki verilmesini öngören gündem maddesi mecliste de oybirliğiyle kabul edildi.

hakanyildizz-1

YILDIZ: TÜM TALEPLER ANKARA’DA HIZLA ÇÖZÜLÜYOR

Konuya ilişkin söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, üstü kapalı olarak ‘engellenme’ tartışmalarına gönderme yaparak AK Parti’nin engel değil destek olduğunu ifade etti ve “İller bankasının verdiği krediler. Bu konuda verdiğimiz oybirliği kararı devam ediyor. Grubumuz destek vermeye devam ediyor. Belediyemizin tüm talepleri Ankara hızlı çözülemeye devam ediyor. Bizim CHP ve İzmir Belediyesi’nin yatırımlarına engel olma gibi bir durumumuz söz konusu olmamakla birlikte gelen tüm taleplere destek olmaya devam ediyoruz" dedi.

SÜRÜCÜ: KREDİYİ 5-6 AY İMZADA TUTUP İMZALAMADINIZ

Yıldız’ın ardından söz alan CHP’li Meclis Üyesi Şerif Sürücü, Yıldız’a tepki göstererek “Hakan Bey her seferinde oy birliği deyip duruyor. Bu krediyi 5-6 ay imzada tutup imzalamadınız. Bu yüzden metro 5 ay gecikiyor. Sürekli her şeye destek oluyoruz demeyin” diye konuştu

Önerge, gündeme “Yatırım ve kamulaştırma harcamalarında kullanılmak üzere İller Bankası A.Ş’den 300.000.000,00-TL'ye kadar (faiz hariç) gayri nakdi kredi kullanılmasına,  krediden kaynaklanacak anapara, faiz, denetim giderleri, komisyon, vergi, resim, harç, ücret vs. ödemelerin,  İller Bankası A.Ş tarafından teminat olarak alınacak Belediyemiz gelirlerinden ve İller Bankası A.Ş ve Hazine ve Maliye Bakanlığınca dağıtılan yasal paylarımızın mevzuattan kaynaklanan herhangi bir kesinti oranına bağlı kalmaksızın tamamından (%40'ın dışında ve %100'üne kadar) karşılanması, kredi teminatına konu gelirlerden krediye ilişkin ödemelerin karşılanamaması halinde, bu krediyle elde edilen tesis, inşaat ve her nevi gayrimenkul ile araç, gereç ve malzemenin, İller Bankası A.Ş tarafından talep edildiği takdirde aynı şartlarda ve talep tarihinde İller Bankası A.Ş adına ipotek veya rehin edilmesi, İller Bankası A.Ş tarafından Belediyemize kullandırılacak krediye ilişkin olarak her türlü sözleşmeyi ve evrakı imzalamaya ve kredi ile ilgili devam eden işlemleri yürütmeye, Belediyemiz mülkiyetindeki her türlü gayri menkulü İller Bankası A.Ş’ye ipotek vermeye, Belediyemizin her türlü gelir, hak ve alacaklarını İller Bankası A.Ş’ye terhin ve temlik etmeye, Belediyemize ait her türlü ticari işletmeyi İller Bankası A.Ş’ye rehin vermeye, İller Bankası A.Ş’nin mevcut mevzuatı ve bunda meydana gelebilecek her türlü değişiklik çerçevesinde, 5393 sayılı Belediye Kanununun 68. maddesinde yer alan koşulların yerine getirilmesi kaydıyla krediye konu işle ilgili her türlü işlemi yapmaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tunç Soyer'in yetkilendirilmesi hususlarının görüşülmesi” ifadeleriyle yer aldı.

BOZTEPE: ONUN KIYMETLİSİ, BİZİM DEĞİL

Gündem dışı konuşmalarda söz alan AK Partili Meclis üyesi Hüsnü Boztepe, bir önceki oturumda İzmir büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’na gelen tepkilerin ardından “kendisi bizim en kıymetlimiz” sözlerini eleştirdi. Boztepe, “İzmir gibi yüzü batıya dönük bir ilin CHP İl Başkanı, ‘Ağzının payını verip oturtuyorlar’ diyor. Arkadaşlarımız düşüncelerini söylüyor diyebilirler. Ama çok çirkin bir söz. Bunu kendisine iade ediyorum. Gelelim İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızın ‘kıymetlimiz’ demesine. Olabilir herkesin kıymetlisi vardır. Çocuklarımız mesela hepimizin kıymetlisidir. O çocuk kötü yola düşmüş olsa, hırsızlık, yolsuzluk yapsa bile… O nedenle Sayın Tunç Soyer, kendisine kıymetlisini yakıştırıyorsa helali hoş olsun. Onun kıymetlisidir, bizim değil” dedi.

YILDIZ: MUHATAP ALIP CEVAP VERİRLERSE…

Gündem dışı konuşmalarda yeniden söz alan Yıldız, CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın’a yönelik konuşarak “Bir önceki oturumda Hüsnü Bey de Özgür Bey de İZBETON’un ortaya koyduğu kooperatif modeli nedeniyle yaşadığımız bazı şeyleri ortaya koydular. Sayın grup başkanvekiliniz çok net kullandığı ifadedeler var. Dediler ki bir kooperatifin başkanı sadece. Sadece bu değil. Bugün imza yetisi olmadan imzalayan bir kooperatifin başkanı. İmzaladığı günün ertesi gün başkan yardımcısına şirket kurdurup kendi adresini gösteren bir kooperatif başkanı ve maalesef İZBETON ile arasında protokol yaparken teminat mektubu olarak sadece mektup vermeyip şirketin senedi verecek ve bir takım girişimleri belgelerle ispatlanmış kooperatif başkanı. O kooperatifin ürettiği sorunlarda, belgelerle ispatlanmış maalesef bir daire başkanlığını kapatacak bir sürece gidecek kadar bir kooperatifin başkanı. Öyle sıradan bir kooperatif başkanı değiller. Sayın Aydın bir önceki oturumda bizim sorularımıza ilişkin ‘ne sorduysanız muhatap aldık cevap verdik’ dedi. Ben 2 soruyu 3 kere sordum, yine soruyorum ama hala bir cevap alamadık. Erhan Bey ile biz de yazı olarak da vereceğiz. Bizim İZBETON’a verdiğimiz yetkide 27. Ve 21.addelerdeki devir yetkiler, bizim ilgili daireleriniz tarafından İZBETON’un bu kooperatifine geçerken onaylanmış mı onaylanmamış mı? Çok yalın bir soru. Üç kere sordum bir kez yanıt alamadım. Kendisinden rica ediyorum yine muhatap alsın ve cevap versin. Biz İZBETON’a bu yetkiyi oybirliğiyle verdik. Benim yasal sorumluluğum kapsamında soruyorum bunu. Tabii yanıtlaması zor olan soruları yanıtlamamalarını anlıyorum. O nedenle biz bu soruları yazılı hale getirdik ve ilgili birime Pazartesi günü vereceğiz ve Büyükşehir’in yasal süre içerisinde yanıt vereceğini umuyorum. Ayrıca, bizim meclis olarak yetki verdiğimiz her şey bu mecalsin sorumluluğundadır. Kooperatif modelinde, Sayın Soyer’in ‘kıymetlimiz’ dediği kişinin verdiği evrakların takibi bu meclisin görevi olacaktır” ifadelerini kullandı.

ÖZUSLU: EVİNİZ CAMDANSA BAŞKASINA TAŞ ATMAYIN

Yıldız’ın ardından konuşarak ‘hassasiyet’ uyarısında bulunan Meclis Başka Vekili Özuslu, “Şunu yapmamalıyız. İşi gerçek bağlamında tutmak mecburiyetindeyiz. Sayın İl Başkanımızın il başkanı olmadığı bir dönemdeki işleri, icraatları eleştirilebilir ama o zamana bağlamından kopararak… Sanki o işleri yaptığınız il başkanıymış gibi yapıp ‘İl başkanınız bunu bunu yaptı’ derseniz iş bağlamından kopmuş olur. Tabi ki il başkanımız kıymetlimiz. İl başkanı siyasi partinin o ildeki en yüksek tüzel kişiliğini ifade edere. Biz de ona saygı göstermeliyiz. O nedenle bizim bu konudaki hassasiyetimizi doğru algılayın. Eviniz camdansa başkasına taş atmayın. Biz buna göre hareket ediyoruz. Meclis üyelerinin de o bağlama dikkat etmesi gerektiğini söylemek zorundayım” dedi.

murataydın

AYDIN: KARMAŞIK BİR HUKUKİ SÜREÇ VAR

Yıldız’ın sözlerine yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Aydın, şunları söyledi; “Tuhaf gelmiş olabilir ama bir kez daha söyleyelim. Sayın İl Başkanımız hepimizin kıymetisindir. Eleştiriye sözümüz yoktur. Dinleyip yanıt vermeye çalışırız. Ana ili başak bir mecraya sokma gayretine ve laf arasında laf çakma çabasına da izin vermeyiz. Kimsenin çocuğu haksızlık ya da hırsızlık yapmış değildir. Üstü örtülü bir şekilde lafı bir yerden başka bir yere getirmek doğru değildir. Hakan Bey’in sorduğu sorulara daha önce de cevap verdim. Daha önce sordum yanıt vermediniz bu defa yanıt verin demesi yersizdir. Biliyorum ben kendisine ne yanıt verirsem vereyim o kendi bildiğini yapacak. Ama sorulara yanıt verilmediğini söylemek… Tekrar yanıt veriyorum. Burada karmaşık bir hukuki süreç var. Burada bir kooperatif, bir büyükşehir şirketi ve büyükşehir belediyesi var. Burada iki dakikada anlatıp bunun neden böyle olduğunu izah etmek zor olabilir. Ben kendisine söylüyorum. Çıkış noktanız yanlış. Çıkış noktanız yanlış olduğu için sorduğunuz sorular da yanlış. Ben her seferinde kendisine bunu anlattım. Sözleşmenin hükümlerini yanlış yorumluyorsunuz ve bu hükümlerden çıkardığını soru ve yorumlar yanlış. Büyükşehir’in bütün faaliyetleri merkezi hükümet tarafından denetlenir. Her seferinde söylüyoruz. Bizim bütün eylem ve işlemlerimiz denetim altındadır. biz hiçbir zaman bundan şikayet etmedik. Biz sadece bu sorgulamanın adil, dürüst bir şeffaf bir şekilde yapılmasını ve herkese yapılmasını talep ettik.

HIZAL: RANT HIRSIZLIĞINI YAPAN ŞENOL ASLANOĞLU’DUR

Aydın’ın ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, ‘rant hırsızlığı’ ifadelerini kullanarak “Biz burada dönüşüm meselesiyle alakalı konuşurken Sayın Aslanoğlu il başkanı değildi. Ben o dönemde ‘Bir kooperatif kuruyorsunuz. Başkanı Şenol Aslanoğlu, işlemlerde usulsüzlük var Muhtemelen onu da İl Başkanı yapmayı düşünmüyorsunuz’ dedim. O gün kooperatifin başkanı olduğu için konuştum. Bugün de onun için konuşacağım. Ballı kaymak dediğimiz işlemler yürütülüyor burada İzBB eliyle. Buna müsaade eden de İzBB Başkanı Tunç Soyer. Diz İzBB’den bu kooperatif işini paklayacaksınız. Kendisi ‘kooperatifi yoldan geçenlerle’ kurduk diyor. Bu iş bu kadar basit. Bu kooperatifi kurduğu isimlerden biri Dilek Coşkun. Ne hikmetse ofis adresleri aynı. Daha sonra Dilek Coşkun denen kişinin bir işi daha ortaya çıkıyor ama şirket batık. Burada rant ortaya konuldu. TOKİ, yerelde yaptığı işlemleri şehrin dış çeperlerinde yapar.  Kooperatif işleri yüzde 40 fazla maliyetle yapılıyor TOKİ’den. İş bitiğinde bu yüzde 40 yüzde 60-70 olacak. Bu rant da Şenol Aslanoğlu’nun cebine gidiyor. Şenol Aslanoğlu’nun il başkanı olup olmaması beni ilgilendirmiyor. Kendisi CHP’nin adı olmadan bir kooperatifi kuramaz. Sonra çıkıp ‘İzBB’nin yapamadığı işleri biz yaptık’ diyecek. Siz kimsiniz kardeşim! Bu belediyenin 25 milyar bütçesi var. Kimin malını kime satıyorsunuz? Siyasi olarak il başkanınız sizin kıymetlinizdir. Bu konuda bir şe söylemiyorum. Ama ben Şenol Aslanoğlu, Serdar Deniz, Hüseyin Cengiz’i siyasi kimlikleri üzerinden vermiyorum. Ben Aslanoğlu’nu geçmişte yaptığı ticari faaliyetleri eleştirmiyorum. Ben İzBB’nin adını kullanarak ortaya koyduğu kooperatif ve bunu üzerinden elde ettiğiniz gelirleri eleştiriyorum. Ayrıç a ortada karmaşık hukuki bir durum yok. Devir yetkisi var mı yok mu bu kadar basit. Kimse kimseyi kandırmasın. Bir sözleşme var. Sözleşme de İzBB ve İZBETON arasında yapılmış. Yani bu ikisini ilgilendirir. İZBETOn, İzBB’ye karşı sorumlu. İzBB, ‘Ben sana devir hakkı vermiyorum’ demiş. Yani karmaşık bir durum yok. İZBETON burada suç işliyor. Burada büyük bir rant hırsızlığı var. Bu rant hırsızlığını yapan Şenol Aslanoğlu ve arkadaşlarıdır” dedi.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - İzmir'de elektrik kesintisi - 14 Eylül 2023 Perşembe

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.