TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hayata Destek’ten 'çocuk işçi' vurgusu

Hayata Destek Derneği, depremden sonra çocuk işçiliğinin daha da ağırlaşmasından endişe duyduklarını açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2023 12:42
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Hayata Destek’ten 'çocuk işçi' vurgusu

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Sosyal çalışmacı ve psikologlar Hayata Destek Derneği adına deprem nedeniyle okuldan kopan ve çalışmak zorunda kalan çocuklarla bir araya geldi. Saha ekipleri, afet bölgesinde çocuk işçiliğiyle mücadele için ayrı bir hassasiyet gösterilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Çocukların işe değil, okula yönlendirilmesi, bunu mümkün kılmak için ise ihtiyaç sahibi ailelere ve çocuklara yönelik çok boyutlu bir sosyal destek mekanizmasının hayata geçirilmesinin de çözümler arasında olduğunu belirtiyorlar. 

Hayata Destek, depremden sonra çocuk işçiliğinin daha da ağırlaşmasından endişe duyulduğunun altını çizerek şu açıklamayı yaptı: “Özellikle afet bölgesindeki çocuklar, bir yandan eğitime erişimdeki sıkıntılar, bir yandan derinleşen yoksulluk nedeniyle çalıştırılma riskine daha da açık hale geliyor.”

UCUZ İŞ GÜCÜ, KAYIT DIŞI İŞLER…

Açıklamanın devamında ise şunları yer alıyor: “Okulu yıkılan, çadır dersliği kurulmayan, kurulu olana gidemeyen, öğretmeni gelmeyen, gittiği yeni şehirde okul kaydını tamamlayamayan, tamamlasa da kaynaşamayan, psikolojik sebeple eğitime ve geleceğe ilgisini yitiren çocukların çalıştırılma riski altında olduğu gözleniyor. Afet bölgesinde geçim kaynaklarının ciddi oranda kaybı ve çocukların 'ucuz iş gücü' olarak görülmesi, çocukların merdiven altı atölyelerde kayıt dışı işlerde, enkaz aralarında hayati riski yüksek işlerde çalıştırılmasına neden oluyor. Çocuk işçiliğinin olumsuz izleri bir ömür boyu devam ederken, bedensel, zihinsel, ruhsal, davranışsal ve toplumsal gelişime zarar veriyor. Bu süreçte çocukların okulla bağı da kopabiliyor. Çocukluğunu yaşayamayan çocuklar, potansiyelini ortaya çıkarmakta zorlanıyor. Afet koşullarında ise bu olumsuz etkilerin çocuğa katmerlenerek yansıma olasılığı artıyor.” 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.