TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Emsal’ dediler: Kordon esnafı mahkemelik oluyor

Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, ‘fahiş kira’ ve ‘fırsatçılık’ nedeniyle kordon esnafının “emsal gerekçesiyle” mahkemelik olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2023 08:42
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘Emsal’ dediler: Kordon esnafı mahkemelik oluyor

TENZİLE AŞÇI - ÖZEL HABER
Pandemide getirilen kapanma kararlarıyla maddi çıkmazın içine giren Kordon esnafının yüzü pandemiden sonra da gülmedi.  
Pandemi sonrasında pandemi dönemi kiralarının ödemesine başlayan Kordon esnafının maddi darboğazına yüksek enflasyon ve döviz kurlarındaki artışla son dönemlerde ‘çıkılmaz hale gelen’ fahiş kira zamları eklendi.
Geçtiğimiz yıllarda pik yapan yüksek enflasyon kendini en çok kira artışlarında gösterirken konutlarda kiralara yüzde 25 zam sınırlaması getirilip iş yerlerinin kararın dışında bırakılması birçok esnafı iflasın eşiğine getirdi.
Konuya ilişkin İLKSES’e konuşan Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, ‘fırsatçılık” tepkisinde bulunurken milletvekillerine de çağrıda bulundu.



BİZDE BU FIRSATÇILIK OLDUĞU SÜRECE…
Mülk sahiplerinin ‘fırsatçılık’ yaptığını ifade eden Şanlı, “Maalesef bizler çalışıp kazandığımız her şeyi mülk sahiplerimize yatırıyoruz. Hiçbir şeye yanaşıyorlar. Halbuki bizler de nasıl düğünde, cenazede bir arada oluyorsak böyle günlerde de onların bizim yanımızda olmaları gerekiyordu. İyi günde biz hep onların yanında olduk, kiralarımızı zamanında ödedik ve sıkıntı yaşamadık. Ama bu süreçlerde… Tüm dünyada olan şeyler var. Ama bizde maalesef biraz da fırsatçılık var. Fırsatçılık olunca bu tür sorunlar yaşanıyor. Ne olursa olsun Avrupa’da bu tür fırsatçılık yok. Bizde her şeyin bir fırsatçılığı var. Ürünü depolamanın da fırsatçılığı var… Dolar yükseliyor zam yapıyor, dolar düşüyor ama o zam devam ediyor. Ahlak olacak. Önce kendimize bir çeki düzen vereceğiz. Bizde maalesef bu fırsatçılık olduğu sürece ne yaparsanız yapın sıkıntı. Ben kiramı ödeyemeyip çıktım diyelim. Gelen kişi ödeyebilecek mi? Aynı kirada o kişi de zorlanacak. Sen benim de yaşam hakkımı ver ki sen de kazan ben de kazanayım. Ama açgözlülük ve fırsatçılık olduğu sürece… ‘Sen çık. Sen şu anda bu kadar kira ödüyorsun ama ben daha fazlaya kiraya veririm’ diyor. Verirsin ama iki ay öder, üçüncü ay o kişi de sıkıntılar yaşar” dedi.



YENİ VERİLEN KİRALAR EMSAL GÖSTERİLİYOR
Kira artışında, konut kiralarında uygulanması gereken 25 oranının çok daha üstünde zamlarla karşılaştıklarını belirten Şanlı, esnafın mahkemelik olduğunu söyleyerek “Yüzde 25 artmıyor ki. Yüzde 70’lerde artış. Mesela mülk sahipleri başka yerleri emsal gösteriyor. Yani diyelim ki yıllardır bir kiracısı var ama verdiği kira yetmiyor. Yeni kiraya verilen bir yeri emsal göstererek mahkeme yoluyla kirasını artıranlar var. Böyle bir açgözlülük var. Fırsatçılıktan vazgeçip mülk sahipleri de esnafın yanında olması lazım. Kordon’da en düşük kira 35-40 binlerden başlayıp 100-150 bin liraya kadar çıkıyor” diye konuştu.

KDV’Yİ DÜŞÜRÜN DAHA FAZLA FİŞ KESİLSİN
Esnafın rahat nefes alabilesi için merkezi iktidar ve milletvekillerine çağrıda bulunan Şanlı, şunları söyledi; “Stopaj konusu… Devletin stopajı almaması lazım. En büyük sıkıntımız bu. Kazanan mülk sahibi, stopajı ödeyen esnaf. Bununla ilgili bir düzenlemenin gündeme gelmesi lazım. Ben buradan hem iktidar partisi hem de muhalefetin milletvekillerine sesleniyorum. Çalışma yapılması lazım. Ayrıca 1 ile aldığımız ürünü 8 ile çıkıyoruz. Bu da bize büyük sıkıntılar yaşatıyor. KDV’si  1 olarak aldığımız ürünü 8 olarak çıkıyoruz. Bununla ilgili de bir düzenleme olması lazım. Yani siz KDV’yi düşürürseniz esnaf zaten fişini kesmek zorunda kalacak. Daha fazla vergi alacak devletimiz. En yakınımızda adalarda mesela. Her yediğinizin, içtiğinizin fişi geliyor. Adisyon değil fiş kesiyor. Çünkü vergiler düşük olduğu için insanlar daha fazla fiş kesiyor. Cezaların artırın ama vergileri düşürün. Bu konuda parlamentoda bir çalışma yapılması lazım. Bu konuda da bir çalışma yapıldıktan sonra esnafın önü açılır.”
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.