TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emekliler İntibak Yasası istiyor

Hükümetin emekli maaşlarına zam yaparken reel enflasyon rakamlarını dikkate almadığını söyleyen DİSK Emekli-Sen Ege Bölge Temsilcisi Sabahattin Yeşiltepe, “İntibak Yasası İstiyoruz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2023 05:50
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Emekliler İntibak Yasası istiyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, önümüzdeki yılın başında memur emeklisinin maaşına yüzde 50’ye varan bir zam yapılacağı açıklamasında bulunmuştu. Bu açıklama üzerine akıllara SSK ve BAĞ-KUR emeklisi maaşına ne kadar zam yapılacak sorusu geldi. Yetkililer bu konuda henüz net bir açıklama yapmazken, hükümetin yapacağı hiçbir zam miktarının gelinen ekonomik düzeyde yeterli olamayacağını söyleyen DİSK Emekli-Sen Ege Bölge Temsilcisi Sabahattin Yeşiltepe, “Yapılacak olan zam yüzde kaç olursa olsun, enflasyon oranına göre olduğu için maalesef bize bir katkısı olmuyor. Bizler emekliler olarak İntibak Yasası istiyoruz. Maaşlar arasında denge olmalı. Bugün emekli maaş orantıları yüzde 74’lerden, yüzde 39’lara düştü. Emekli maaşlarının bütçeden katkı payı alması ve reel enflasyon rakamlarıyla hesaplanması gerekiyor ki bizler de bir rahat nefes alabilelim” şeklinde konuştu.

TAKSİT TAKSİT ÖLÜME GÖTÜRÜYORLAR

Emeklilere verilen maaşla insani şartlarda geçinilmesinin mümkün olmadığını dile getiren Yeşiltepe, artık kredi ve borç almadan temel ihtiyaçlarını dahi gideremediklerini vurguladı. Yeşiltepe, pazardan adetle sebze meyve alan emekliler olduğuna dikkat çekerek “Bu iktidar bizi sadaka kültürüne alıştırdı. Biz bu hükümetten artık hiçbir şey beklemiyoruz. Hep söylediğimiz gibi emeklilere insanca yaşayabileceği bir ortam sağlanması gerekiyor ama bu iktidar bunu sağlayabilecek güçte değil. Ben artık hükümetin bize hiçbir şey verebileceğini düşünmüyorum çünkü emekliler artık kredi ve taksitlerle yaşamaya mecbur bırakıldı. Kredilerden ve ödemelerden maaşımızı alamaz hale geldik, maaşımız elimize geçmeden bitiyor. Bizleri bir yaşamın ötesinde, taksit taksit ölüme götürüyorlar. Pazarlarda dahi kiloyla değil adetle meyve sebze alan emekliler var. Hükümetin yapacağı hiçbir zam miktarının gelinen ekonomik düzeyde yeterli olmayacak. Sırf bu yüzden bile bir duruş sergilemek zorundayız. Evet memur emekli maaşlarına zam yapılacak ama zamlar o kadar utanç verici ki, biz hakkettiklerimizi istiyoruz. Fakat verilmiyor. Emekliler cami, park, kahvehane arasında sıkıştırılmış yaratık değildir. Ancak onlar bizi öyle görüyorlar. Yapılan davranışlardan o sonuç çıkıyor” açıklamasında bulundu.

HUNİ TAKIP DELİRDİK DİYE SOKAKLARDA DOLAŞACAĞIZ

Yapılan zamların reel enflasyon oranına göre yapılmadığı sürece bir yararı olmayacağını belirten ve İntibak Yasası istediklerini söyleyen Yeşiltepe, yaptığı açıklamada “Bu duruma tepki göstermek için Konak Meydanı’nda tabutlarla, kefenlerle dolaştık yine de bir faydası olmadı. Artık huni takıp delirdik diye sokaklarda dolaşacağız o hale deldik. Çünkü bizleri insanca yaşamdan uzaklaştırdılar. Emekliler geçmişten bu yana bu ülkeye katkı sunmuş ve sunacak kişilerdir. Toplumun ve bu ülkenin gelişmesinde bir nebze de olsa yararımız olmuştur. Bu sebeple de mücadelemizi demokratik bir şekilde sürdürmekte kararındayız. Yapılacak olan zam yüzde kaç olursa olsun, enflasyon oranına göre olduğu için maalesef bize bir katkısı olmuyor. Bizler emekliler olarak İntibak Yasası istiyoruz. Maaşlar arasında denge olmalı. Bugün emekli maaş orantıları yüzde 74’lerden, yüzde 39’lara düştü. Emekli maaşlarının bütçeden katkı payı alması ve reel enflasyon rakamlarıyla hesaplanması gerekiyor ki bizler de bir rahat nefes alabilelim” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı emeklilere verilecek 5 bin TL’lik ikramiyeyi de değerlendiren Yeşiltepe, “Erdoğan, emekliye tek seferliğe mahsus 5 bin TL ikramiye vereceğini söylüyor. Ancak ikramiyenin tek seferlik olanı bize hiçbir katkı sağlayamaz. Eğer ikramiye vereceklerse bu sadaka gibi tek seferlik değil de yılın belli zamanlarında düzenli olarak verilmelidir. Ayrıca bu ikramiye asgari ücret üzerinden hesaplanmalıdır” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.