TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Elektronik sigaradan yeni bir hastalık doğdu! EVALI hastalığı nedir? Elektronik sigaranın zararları neler?

Elektronik sigara kullanımına bağlı olarak akciğerde meydana gelen solunum sistemi hastalığı, "Elektronik Sigara ve Buharlaşma Kullanımına Bağlı Akciğer Yaralanması (EVALI)" olarak adlandırılmaktadır. Peki, EVALI hastalığı nedir? İşte merak edilen detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2024 14:13
Haber Güncellenme Tarihi: 08.02.2024 14:13
Kaynak: HABER MERKEZİ
Elektronik sigaradan yeni bir hastalık doğdu! EVALI hastalığı nedir? Elektronik sigaranın zararları neler?

Dünya genelinde her yıl, özellikle sigara ve tütün ürünleri bağımlılığına bağlı olarak gelişen hastalıklar nedeniyle milyonlarca insan hastaneye yatmakta veya yaşamını yitirmektedir. Elektronik sigara kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan yeni bir sağlık sorunu tanımlandı. Bu hastalığa "Elektronik Sigara İlişkili Akciğer Hasarı (EVALI)" adı verildi. Peki, son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz EVALI hastalığı nedir?

EVALI HASTALIĞI NEDİR?

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Genel Başkanı ve Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şule Akçay, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, dünya genelinde her yıl 8 milyon kişinin sigara nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtti.

Akçay sözlerine şöyle devam etti:

"Isıtılmış tütün ürünleri olduğundan bataryanın patlaması halinde el, ağız ve yüzde yanıklara, sıvının içindeki yağlı bileşenler de akciğer hasarına neden oluyor. Sadece elektronik sigara tüketen kişilerde ortaya çıkan yeni bir hastalık tanımlandı. Bu hastalığın ismi de elektronik sigara ilişkili akciğer hasarı 'EVALI' olarak isimlendirildi. Bu hastalık, sadece elektronik sigara tüketirken kişide oluşan akut akciğer hasarı. Yani elektronik sigara, kronik yan etkilerinin yanı sıra akut sağlık sorunlarına yol açıyor.

EVALI, 17 yaşında bir Amerikalı öğrenci, akut solunum yetmezliğiyle hastaneye başvuruyor ve her iki akciğerinde yaygın zatürre saptanıyor. Öykü derinleştirildiğinde yakın zamanda elektronik sigara tükettiği öğreniliyor. Birçok hastalık elendiğinde elektronik sigarayla gelişen bir hastalık olduğu anlaşılıyor ve EVALI ismiyle bir hastalık olarak tanımlanıyor.”

Akçay, hastalığın, elektronik sigara kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan akut akciğer hasarı olduğunu açıklayarak, “Son 90 gün içinde elektronik sigara ve türevlerinin kullanılması halinde, kişide balgam, öksürük, nefes darlığı, ateş, bulantı, kusma, ishal, kilo kaybı, iştahsızlık semptomlarının varlığında ve akciğer grafisinde her iki tarafta zatürre görünümü olduğunda artık bu kişiye EVALI tanısı konuluyor. EVALI hastalığı artık kod sınıflandırmasında yer almaya başladı. Bu artık hem ülkemizde hem dünyada bilinen bir hastalık haline geldi” dedi.

ELEKTRONİK SİGARANIN ZARARLARI NELER?

Elektronik sigaranın zararları şunlardır:

  • Nikotine bağımlılık yaparak sigarayı bırakma çabalarını zorlaştırabilir ve sigara kullanımını teşvik edebilir.
  • Solunum problemleri
  • Ağız ve boğazda tahriş
  • Öksürük
  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Yüksek felç riski
  • Kardiyovasküler sisteme olumsuz etkiler
  • Solunum sistemi üzerinde negatif etkiler
  • Beyin gelişimini yavaşlatabilir
  • Erkeklerde sperm sayısını ve kalitesini düşürebilir
  • Kadınlarda erken menopoz riskini artırabilir
  • Düşük doğum riskini artırabilir
  • DNA hasarına yol açabilir
  • Doğurganlık sorunlarına ve gebelik komplikasyonlarına neden olabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.