TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonomik göstergeler sezonu son dakikaya bıraktı

Ekonomik göstergelerin insanları son dakikaya bıraktığını kaydeden Buğday, turizm sektörünü ele aldı: “Bu sene rakamlar iç pazarda çok iç açıcı değil.” 

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2023 09:40
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ekonomik göstergeler sezonu son dakikaya bıraktı

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER 

Zor günlerden geçen turizm sektörü, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalmasıyla birlikte ‘rezervasyon’ sıkıntısı çekiyor! Bu sene rakamların iç pazarda pekte iç açıcı olmadığı söylenirken, görüşlerine yer verdiğimiz Çeşme Otelciler Birliği Başkan Yardımcısı / Çeşme Ontur - Onlive Deluxe ve İzmir Ontur Genel Müdürü Gökçe Kesikciler Buğday, ekonomik göstergelerin insanları son dakikaya bıraktığını kaydetti. Tüm bunların aksine İzmir’de sağlık turizminin ise çok hareketli geçtiğini aktaran Buğday, bu alanda rezervasyonların daha hızlı aktığını belirtti. 

Öte yandan, bekleyen rezervasyonlar dışında sektördeki istidam sorunu da gündemde… Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), “Kısa çalışma ödeneği gibi benzeri uygulamalar bu kayışı önemli ölçüde önlemişti. Ancak sektör kalifiye elemanlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Sektörde istihdamın, kalifiye işgücünün korunması için yeni teşvikler ve destekler gerekiyor” dedi. 

Gökçe Kesikciler Buğday

RAKAMLAR İÇ AÇICI DEĞİL!
Buğday, şunları kaydetti: “Seçimin ikinci tura kalması iç pazar turizmini etkiledi. Çeşme özelinde otellerimiz özellikle Resort Otellerimizde genelde Şubat - Mart ve Nisan aylarında o yılın gerçekleşecek genel rezervasyonun bir kısmını erken rezervasyon ile garantiye alırdık. Ne yazık ki genel olarak bu sene rakamlar iç pazarda çok iç açıcı değil. Elbette haziran ortasında okulların kapanmasının ardından yaz aylarında yoğun bir talep göreceğiz ama yine de erken rezervasyon sistemine özellikle son 10 -15 yıldır istikrarlı bir şekilde kıştan öngörebildiğimiz rezervasyon akışına alışmıştık. O anlamda ekonomik göstergelerin insanları son dakikaya bıraktığını görüyoruz.” 

SAĞLIK TURİZMİ DAHA HAREKETLİ 
“Kısıtlı misafir, satın alma yapıyor” diyen Buğday, “Çoğunluk seçim sonuçlarının ardından yaz planı yapacak gibi görünüyor. Yurt dışı tarafında ise yine İzmir özelinde konuşmam icap ederse; Şehir otelimizde son 1.5 yıldır çok güzel sağlık turizmi yapıyoruz. İzmir’de otellerimiz dolu, bilhassa İngiltere’den diş yaptırmaya gelen misafirler çoğunlukta, Avrupa’dan; Fransa, Almanya, Belçika gibi ülkelerden, Amerika’dan, Pakistan’dan bile estetik, saç ektirme, mide ameliyatı gibi operasyonları ülkemizde yaptırmaya gelen misafirler var. O sebeple İzmir’de sağlık turizminin çok hareketli olduğunu söyleyebilirim. Rezervasyonlar çok hızlı devam ediyor. Döviz olarak satın alma gücünün yüksek olması ve bizim çok iyi doktor ve cerrahlarımızın olması da önemli bir etmen diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

GEMİYİ YÜZDÜRMEYE ÇALIŞIRKEN… 
Bekleyen rezervasyonlar dışında sektördeki istidam sorunu da gündemde… Türkiye Otelciler Federasyonu yani TÜROFED konuya dair yazılı bir açıklama yaptı. TÜROFED, sektörün kalifiye elemanlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Nitelikli tesislerde verilen hizmeti anlamlandıran en önemli unsurun nitelikli iş gücü olduğunu belirten TÜROFED, bir yandan gemiyi yüzdürmeye çalışırken normalleşmeye gidilen süreçte istihdamı korumanın önemli olduğunu vurguladı. “Bu süreçte yetişmiş, sektörümüze yıllarını vermiş arkadaşlarımız başka sektörlere ve mesleklere yöneldi” diyen TÜROFED, şunları ekledi: “Kısa çalışma ödeneği gibi benzeri uygulamalar bu kayışı önemli ölçüde önlemişti. Ancak sektör kalifiye elemanlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Sektörde istihdamın, kalifiye işgücünün korunması için yeni teşvikler ve destekler gerekiyor.” 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.