TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EİB protokolü imzaladı: İhracatta ders zili çaldı!

İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu ile EİB arasında imzalanan işbirliği protokolü ile 2023-2024 eğitim-öğretim yılında müfredata yeni dersler eklendi

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2023 09:31
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
EİB protokolü imzaladı: İhracatta ders zili çaldı!

NURETTİN BAKİ

İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu ile Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Ticaret Bakanlığı tarafından verilen İhracata Yönelik Devlet Destekleri ile Dahilde İşleme Rejimi konularını içeren dersler müfredata eklendi. Bu derslerde, şirketlerin ihracata hazırlanması ve uluslararası pazarlarda rekabet avantajı kazandırılması, tasarım ve kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi, ürünlerinin yurt dışında tanıtımı, pazarlanması, tutundurulması , markalaşması ve ihracatımızın sürdürülebilir artışına katkı sağlayan devlet desteklerinin mevzuatı, şirketlerin bu desteklere nasıl başvuracağı, doğru evrakın hazırlanması gibi konular bizzat sekreteryanın ilgili şubelerinde yer alan uzmanlar tarafından öğrencilere anlatılacak. Ege İhracatçı Birlikleri, GİK Toplantı Salonu'nda yeni işbirliğin detaylarını basın toplantısı ile açıkladı. 

CUMHUR İŞBIRAKMAZ

ÖRNEK OLACAĞIZ!

Protokol ile ilgili bilgiler veren EİB Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz, özellikle, ihraç ürünleri üretmek için gerekli olan ve dışarıdan ithal edilen, bu yüzden de ithali gümrük vergisine tabi ara mallara ya da girdilere gümrük muafiyeti getiren bir ihracatı teşvik sistemi olan, Dahilde İşleme Rejimi konularını içeren derslerin müfredata eklenmesinin önemine vurgu yaparak, “Toplam ihracatımızın yaklaşık olarak yüzde 40’ı, Dahilde İşleme Rejimi kapsamında gerçekleştiriliyor. Birçok sektörde kullanılıyor. Tekstil, otomotiv, beyaz eşya sektöründe ise ağırlıklı olarak kullanıyor. Oldukça teknik bir konu. Bu sistemi kullanacak olan ve kullanan personellerin bu işleri iyi takip etmesi çok önemli. En sıklıkla rastladığımız sorunların başında bu belgeler yerine getirilirken yaşanan aksaklıklar oluşturuyor. Personellerin bu konuları bilmemesi, tarihin atlaması konusunda sorunlar yaşanıyor. Bu işbirliği çerçevesinde yetişecek öğrencilere çok büyük katkı sağlayacak. Daha önce bu işe hiç girişmemiş ihracatçılarımızın veya kullanıp da teknik detaylardan dolayı bunu kullanmayacağım diyen firmaların, bunu kullanıp sorunlarla karşılaşan firmaların işlerine çok büyük katkı sağlayacak. Etkilerini belki hemen göremeyeceğiz ama orta vadede önemli bir boşluğu doldurmuş olacağız. Bir örnek olacağız”

BİZİM NİHAİ HEDEFİMİZ…

EİB olarak nihai hedeflerinin işgücü niteliğinin ve üretimin, ihracatın beklediği işgücü ile örtüşmesi ile dış ticaret firmalarının kalifiye personel ihtiyacına cevap verecek hale gelmesi olduğunu belirten İşbırakmaz, “Türkiye’nin yıllık 254 milyar dolarlık hacme ulaşan ihracatı eğitimli kadrolarla daha yukarı taşımak için EİB olarak uzun yıllardır yoğun efor harcıyoruz. İşgücünün niteliğinin üretimin, ihracatın beklediği işgücü ile örtüşmesi, dış ticaret firmalarının kalifiye personel ihtiyacına cevap verecek hale gelmesi bizim nihai hedefimiz. Bunun için gerek Bakanlıklarımız, gerek üniversitelerimiz ile yakın temas halindeyiz. Gençlerimizin staj süreçlerine, mezun olacak öğrencilerin istihdamına destek olurken, başarılı öğrencilerimize burs imkânı sunuyoruz. Geçtiğimiz dönemde pilot okul olarak belirlenen İzmir Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Çince eğitimin müfredata girmesine destek olmuştuk” dedi.

YENİ BAŞLIKLAR DAHİL ETTİK 

İşbırakmaz, müfredatların şekillenmesi ile ilgili çalışmalar yapıldığını kaydederek, “Bu noktada İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu’nda okuyan gençlerimizin mesleki beceri edinebilmesi için Birliğimizde ve EİB’e üye ihracatçı firmalarda da staj yapmalarına olanak sağlıyoruz. İzmir’deki tüm üniversitelerle yakın iş birliğimiz var. En son iki hafta önce Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi ile yeni bir işbirliği yaptık. Fakültenin uluslararası dış ticaret dersinde öğrenciler dönem ödevlerini bize aktardı. Gençlerimiz bize ülkemiz ve sektörler bazında değişik perspektifler sundu. İhracatçılarımızın beklentilerinin doğrultusunda müfredatların şekillenmesinde çok yol kat ettik. Şimdi de İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu ile işbirliğimize yeni bir halka ekleyerek müfredata devlet yardımları ile ilgili yeni başlıklar dahil ettik” ifadelerini kullandı.

DERMAN KÜÇÜKALTAN

İŞ ARAYAN DEĞİL ARANAN OLSUNLAR 

Kavram Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan da amaçlarının sektöre nitelikli eleman yetiştirmek olduğunun altını çizdi. Küçükaltan, “Biz sektöre nitelikli ara eleman yerleştiren bir eğitim kurumuyuz. Biz istiyoruz ki sektörlerin ihtiyacı olan çalışanları yetiştirelim. Bu derslerin müfredata eklenmesi, teorik birikimin uygulamaya dönüşmesi için çok önemli bir adımdır. Sektörler piyasayı bizden iyi biliyorlar. Biz teorisyeniz, firmalar pratisyen. Öğrencimiz bizden mezun olduktan sonra iş arayan değil aranan olsun istiyoruz” diye konuştu. 

DERSLERDE NE ANLATILACAK? 

İhracata Yönelik Devlet Destekleri ile Dahilde İşleme Rejimi konularını içeren derslerde, şirketlerin ihracata hazırlanması ve uluslararası pazarlarda rekabet avantajı kazandırılması, tasarım ve kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi, ürünlerinin yurt dışında tanıtımı, pazarlanması, tutundurulması, markalaşması ve ihracatımızın sürdürülebilir artışına katkı sağlayan devlet desteklerinin mevzuatı, şirketlerin bu desteklere nasıl başvuracağı, doğru evrakın hazırlanması gibi konular bizzat sekreteryanın ilgili şubelerinde yer alan uzmanlar tarafından öğrencilere anlatılacak.


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.