TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünyada çocuklara özel tek bayram: 23 Nisan

Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiş tek bayram olan 23 Nisan Çocuk bayramını tarihini ve önemini sizler için haberimizde derledik

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2023 08:50
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Dünyada çocuklara özel tek bayram: 23 Nisan

KEMAL ÖZKURT

Çocukların heyecanla beklediği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bu yılda ülke genelinde büyük coşkuyla kutlanması bekleniyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, Büyük Millet Meclisinin açılışı ile beraber Türk çocuklarına armağan ettiği bu bayramın ilk kutlanmaya başlandığı yıl ve ortaya çıkışı merak konusu oluyor. 

23 NİSAN'IN ANLAM VE ÖNEMİ
Tüm dünyada kardeşlik mesajının verildiği ve çocuklarımızın gelecek için ne kadar önemli dolğunu hatırlatması açısından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük önem taşır. Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilan edildiği yarih olan 23 Nisan 1920, Türk milleti için bağımsızlığın simgesidir. Dünya’da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir.

23 NİSAN İLK OLARAK HANGİ TARİHTE KUTLANDI?
23 Nisan Atatürk tarafından , 23 Nisan 1924'te bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929’da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir ve 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlanmıştır. 1979'da, yine ilk olarak altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşıdığımız bu millî bayramımıza, ortalama olarak her yıl kırkın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılmaktadır. 

23 NİSAN NE ZAMAN İLAN EDİLDİ?
23 Nisan'ın Milli Bayram Addine Dair Kanun, Birinci Büyük Millet Meclisinin açılışından tam bir yıl sonra, 23 Nisan 1921 yılında kabul edildi.Kanun, 2 Mayıs 1921 ise Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.İki maddeden oluşan kanunun birinci maddesinde, "Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk yevmi küşadı olan 23 Nisan günü milli bayramdır."
 ikinci maddesinde ise "Tarihi kabulünden muteber olan işbu kanunun icrasına Büyük Millet Meclisi memurdur." ifadesi yer alıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.