TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çiğli’de ‘Harmandalı’ seferberliği

Çiğli Belediyesi, Harmandalı Katı Atık Tesisi’nin kapatılması kararının ardından itirazlara takılan Menderes’teki yeni tesise Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün onay vermesi için seferberlik başlattı

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2023 12:33
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çiğli’de ‘Harmandalı’ seferberliği

TENZİLE AŞÇI

İzmir’de uzun yıllardır gündemde olan ve yılan hikayesine dönen Harmandalı Katı Atık Düzenli Depolama Alanı’na ilişkin tartışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Tesis, geçtiğimiz yıllarda ömrünü doldurduğu ve kapasitesinin İzmir’e yetmediği gerekçesiyle kapanacağı söylentileriyle gündeme gelmiş ve tesis üzerine kentte tartışmalar başlamıştı.

Geçtiğimiz haftalarda Harmandalı konusunda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tesisin kapatılmasının zorunlu olduğunu belirtirken alternatif alanlar için merkezi iktidarın engellemeleriyle karşılaştıklarını belirtip “Çiğli’de Harmandalı’da biometalizasyon denilen bir yöntemle çok sağlıklı bir atık bertaraf süreci başlamış. Elde edilen elektrikle ciddi bir elektrik söz konusu. Fakat bölgede bir de heyelan tehdidi ortaya çıkıyor. Bu, bizim oradan vazgeçmemize neden oldu ve Harmandalı’yı terk etme kararı verdik. Biz 2024’ün sonunda burayı kapatıp 2025’te oradaki çöp depolamasını bitirmeyi planlıyoruz. Ama en az 4 noktada atık bertaraf tesisine ihtiyacımız var. Fakat Harmandalı kapatılacaksa başka bir şeye ihtiyaç var” demişti.

Soyer konuşmasında ayrıca, Harandalı’na alternatif olan tesislerden birini Menderes’te açmak istediklerini ancak tüm onay süreçleri tamamlanmasına rağmen İl Tarım Müdürlüğü’nün itirazına takılan Menderes Gölova’daki rezerv alanına onay verilmezse İzmir en az üç yıl daha kaybedeceğini belirtmişti.

tunsoyerharmandali_ilkses

YARGI ‘DUR’ DEMİŞTİ

Öte yandan; daha önce yargıya da taşınan Harmandalı konusunda, mahkeme kararını vermişti. Harmandalı Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Dursun Ali Kazar tarafından açılan davada İzmir 4. İdare Mahkemesi, Harmandalına çöp dökümüne ilişkin işlemin iptaline karar vermişti. Mahkeme gerekçeli kararında bölgedeki toprak kayması hareketlerinin devam ettiğine dikkat çekilmişti.

ÇİĞLİ BELEDİYESİ’NDEN HAMLE

Öte yandan; ÇED sürecinin sonlanmasına sayılı günler kala Çiğli Belediyesi’nden seferberlik hamlesi geldi. Belediye, Harmandalı Tesisinin kapatılıp Menderes’teki tesisin açılması için imza kampanyası başlattı.

Kampanyada amaç, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün tesise onay vermesi olurken belediye, kısa mesaj yoluyla tüm İzmirlileri imza vermeye davet etti.

Belediye tarafından gönderilen mesajda şu ifadelere yer verildi; “HARMANDALI ÇÖPLÜĞÜNÜN KAPATILMASI İÇİN MENDERES'İN AÇILMASI ŞART. BİR İMZA DA SEN VER.

Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün yeni tesise onay vermesi için yaptığımız kampanyaya "bir imza" verir misin?”

katiatiktesisi_ilkses

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.