TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çiğli planlarında ‘bakanlık görüşü’ çıkmazı

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında Çiğli Planlarına ilişkin ‘bakanlık görüşü’ tartışması yaşandı

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2024 19:29
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2024 20:24
Kaynak: TENZİLE AŞÇI
Çiğli planlarında ‘bakanlık görüşü’ çıkmazı

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı üçüncü bileşimi, Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi.

Oturumda, Çiğli ilçesi Ataşehir, Yenimahalle ve Küçükçiğli mahallelerini kapsayan toplada 330 hektarlık alana ilişkin hazırlanan 1/1000 ölçekli Büyükçiğli Ova Kesimi Uygulama İmar Planı Revizyonuna gelen itirazların karara bağlanmasına ilişkin tartışmalar oldu.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu’ndan itirazların oybirliğiyle kısmen uygun bulunduğuna ve oyçokluğuyla kısmen uygun bulunmadığına ilişkin kararla meclis gündemine gelen önergeye ilişkin ‘bakanlık görüşü’ tartışması yaşandı.

AK Parti grubu planlarda bakanlık adına il müdürlüklerinin görüşlerinin kabul edilmesi gerektiğini savunurken CHP grubu ilgili bakanlığın yazısını işaret etti.

Gündemde “Çiğli ilçesi, Ataşehir, Yenimahalle ve Küçükçiğli Mahallelerinin bir kısmını kapsayan yaklaşık 330 ha’lık alanda hazırlanan 1/1000 ölçekli Büyükçiğli Ova Kesimi Uygulama İmar Planı Revizyonuna askı süresi içerisinde yapılan itirazlara ilişkin, Çiğli Belediye Meclisinin 07/06/2023 tarihli ve 05.51 sayılı Meclis Kararında düzeltme kararı içeren, Çiğli Belediye Meclisinin 08/11/2023 tarihli, 05.81 sayılı Kararı doğrultusunda hazırlanan, 1/1000 ölçekli Büyükçiğli Ova Kesimi Uygulama İmar Planı Revizyonu Değişikliği önerisinin değişiklikle oyçokluğu ile kısmen uygun bulunduğuna, kısmen uygun bulunmadığına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu” ifadeleriyle yer alan önerge komisyonlardan geldiği şekilde AK Parti ve MHP’nin ‘ret’ oylarına karşılık CHP ve İYİ Parti’nin ‘evet’ oylarıyla oyçokluğuyla kabul edildi.

BOZTEPE: İKİ KONU VAR

Önergeye ilişkin söz alan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, ‘görüş çıkmazını’ gündeme getirerek “Ataşehir, Ova Kesimi dediğimiz bölgeyle alakalı bir plan revizyonuyla ilgili bu madde. Burada iki konu var. Birincisi… Sosyal tesis alanının özel sosyal tesis alanına çevrilmesi. Bildiğimiz kadarıyla huzur evi ve kreş yapılacak. Bir şahsın yeri burası. Bakanlıktan alınan görüşte de ‘herhangi bir sakınca bulunmadığı’ belirtilmiş. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan gelen görüş bu. Ama Büyükşehir ilgili bakanlıktan görüş demiş. Müdürlük zaten bakanlığı temsil eder. Bölgede ayrıca eğitim alanı olan bir alanın özel salık alanı olarak ayrılmasında ilgili bakanlıktan ilgili kurum görüşleri alınmış. Burada da bir eksiklik var. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki kurum görüşünün eksik olduğu söyleniyor. Ama bu var. Çiğli Meclisi’nde biz bunu konuştuk. Paftaların Büyükşehir’e ulaşmadığını düşünüyoruz. Ben önergenin komisyona geri gönderilip eksik paftalar varsa giderilmesini ve eksik kurum görüşleri varsa alınması gerektiğini düşünüyorum. Bunlar yapılırsa iyi olur. Bu şekilde Çiğlili vatandaşlarımız hem özel salık tesisine hem de huzur evi ve kreşe kavuşacak” ifadelerini kullandı.

ÖNAL: ‘GÖRÜŞÜ BİZDEN ALIN’ DİYE BAKNALIK SÖYLEDİ

Boztepe’nin görüş konusundaki sözlerine bakanlık yazısı üzerinden yanıt veren İmar Komisyonu Başkanı CHP’li Meclis Üyesi İrfan Önal, “Kurum görüşü konusunda biz kurum görüşü isterken bakanlığa soruyoruz. Bunun için de bakanlığa yazı yazmışız. Bu konuda İl Müdürlüğü’nden görüş alınabilir mi diye sormuşuz. Bakanlık da çok net bir şekilde ‘planlama yetkisi büyükşehirde olan yerlerde kurum görüşünün bakanlıktan alınması gerektiğini’ söylemiş. Bu nedenle biz görüşleri eksik olduğunu söylüyoruz.

HIZAL: TAŞRA TEŞKİLATLARI ZATEN BAKANLIĞIN TEMSİLCİSİDİR

Önal’ın ardından söz alan KA Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Bakanlığın böyle bir ifadesi var ama il müdürlüğü görüşü bakanlık adına veriyor. Bugüne kadar bakanlığın her görüşüne bu mecliste itibar edildi mi? Yapmak istediklerinizi yapıyorsunuz yapmak istemediklerinizi yapmıyorsunuz. Taşra teşkilatları zaten bakanlığın temsilcisidir” dedi.

AYDIN: BİZ ELİMİZDEKİ YAZIYA GÖRE HAREKEET EDİYORUZ

Yapılan tartışmalara ilişkin söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, bakanlık yazısına dikkat çekerek şunları söyledi; “Özgür bey hiyerarşik yapı içerisinde doğru bir şeyi söylüyorlar. Ama burada farklı bir durum var. Bunun nedeni de biz değiliz. Bakanlığın görüşü. Bir yer kamusal sosyal tesisten özel sosyal tesise çevrilmesinden bahsediyoruz. Bu da o alanın kamu kullanımından çıkıp özel kullanıma çıkması demektir. Biz bunu yapmazsak ilgili bakanlık burayı kamulaştıracak ve özel kişiye parasını ödeyecek. Bunu yapmayıp özel kişinin kendi alanında kendi tesisini yapması durumunda bakanlık böyle söylüyor. Biz Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ‘Sizden mi görüş alalım yoksa il müdürlüğünüzden mi’ diye soruyoruz. Bakanlık, ‘Bizden alacaksınız görüşü’ diyor. Eğer il müdürlüğünün bir. Biz bakanlığı ya da müdürlüğün görüşüne uymak zorunda değiliz ama görüşün alınması gerektiği yerden görüş almak zorundayız. Biz elimizdeki yazıya göre hareket ediyoruz.”

MÜRSELPAŞA İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ

Oturumda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından 2021 yılında ‘trafiği rahatlatacak hamle’ olarak duyurulan ancak üzerinden TCDD demiryolunun geçmesi nedeniyle bir türlü çalışmalara başlanamayan “Mürselpaşa Karayolu Altgeçidine ilişkin önerge de gündeme geldi. Alsancak trafiğini rahatlatmak ve alternatif güzergahlar oluşturmak için harekete geçti.

TCDD III. Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında yer alan İZBAN hattı üzerinde yer alan ve Mürselpaşa Bulvarı’nı Gıda Çarşısı’na bağlayacak olan altgeçide ilişkin geçtiğimiz yıllarda projeye ilişkin geçtiğimiz yıllarda dönemin AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, “Mürselpaşa Bulvarı üzerinde tasarlanan battı çıktı için onayını vereli bir buçuk yıl olmuş, Büyükşehir Belediyesi halen harekete geçmemiş. Çarşı esnafı, otoparktan çevre temizliğine kadar pek çok konuda kendi göbeğini kendi kesmeye çalışıyor” diyerek Büyükşehir’in projeye ilişkin harekete geçmemesini eleştirmişti.

Öte yandan; bugün Başkanlıktan Gelen Önergeler kapsamında, altgeçidin yapılması için Büyükşehir ile TCDD III. Bölge Müdürlüğü arasında protokol imzalanması gündeme geldi.

Gündemde “Belediyemiz sınırlarında kalan ve TCDD III. Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında yer alan İZBAN hattı üzerinde; Basmane-Afyon Hattı Km:1+826 - 1+848 bölgesinde “Mürselpaşa Karayolu Altgeçidi İşi”nin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD III. Bölge Müdürlüğü ile arasında imzalanmak üzere hazırlanan ve önerge ekinde yer alan Protokolün görüşülmesi” ifadeleriyle yer alan önerge, görüşülmek üzere İmar Komisyonnu’na havale edildi.

İZDENİZ MADDESİNDE ‘GAZETE’ AYRINTISI

Oturumda ayrıca büyükşehir ile İZDENİZ A.Ş arasında imzalanmak üzere düzenlenmiş olan "Deniz Yoluyla Yolcu ve Araç Taşımacılığı İşletmeciliği Devir Sözleşmesi" kapsamında İZDENİZ A.Ş'ye yapılan ödemeye esas mil başı ücretlerde fiyat artışına gidilmesi önergesi gündeme geldi.

Plan ve Bütçe –  Ulaşım Komisyonlarından oyçokluğuyla gelen önergeye AK Parti grubu karşı çıktı.

AK Parti grubu adına söz alan AK Partili Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, ‘gazete’ ayrıntısını gündeme getirerek “Bu madde, maliyetlerin artması nedeniyle ücretlerin artmasına ilişkin bir teklif. Biz buna hayır dedik. Çünkü… İZDENİZ’in masraflarına bakmak lazım. Son dönemde çok ilginç bir şekilde gazete giderleri var. 1 milyon 800 bin liraya gazete alınmış. Kütüphane mi işletiyor İZDENİZ? 1 milyon 800 bin liraya hangi gazete, kaç gazete alınıyor? Son dönemlerde Büyükşehir’in şirketlerinde bunu sıkça görüyoruz. Siz böyle harcamalar yapıyorsunuz sonra da maliyetlerimiz artı diyorsunuz” dedi.

KÖKLÜ: GİDERLER MAVİ KITA’NIN

Çalışkan’a yanıt veren Plan Bütçe Komisyonu Başkanı CHP’li Meclis Üyesi Bülent Köklü, gazete giderlerine açıklık getirerek “Komisyona gelen konu bir sözleşmeyle ilgili. Erhan Bey gazete giderlerinden bahsetti. İZDENİZ’in ‘Mavi Kıta’ diye çıkardığı bir gazetesi var. Günlük 40 bin kişinin kullandığı İZDENİZ vapurlarında ve ESHOT’lar ile diğer toplu taşıma araçlarında da bu dağıtılıyor. Günlüğüne vurulduğunda 5 bin geliyor. Yani hesaplayınca çok değil. Düzenli olarak dağıtılan bir gazete bu. Artan maliyetler belli akaryakıt giderindeki artış da ortada” diye konuştu.

Kaynak: TENZİLE AŞÇI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.