TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çevre, geri dönüşüm ve temiz enerji teknolojileri fuarları kapılarını açtı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek Wenergy Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı ve Kongresi ile We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı kapılarını açtı

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2023 09:51
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çevre, geri dönüşüm ve temiz enerji teknolojileri fuarları kapılarını açtı

ÇAĞLA GENİŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde İZFAŞ, BİFAŞ ve EFOR Fuarcılık iş birliğiyle düzenlenen Wenergy Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı ve Kongresi ile We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı kapılarını açtı. Fuarİzmir’de gerçekleşen açılış törenine, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanı sıra İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, BİFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Vural, EFOR Fuarcılık Genel Müdürü Nuray Eyigele İşleyen, Siemens Elektrifikasyon ve Otomasyon İŞ Birimi Yurtdışı ve Enerji Üretimi Satış Müdürü Ediz Gizlier katıldı.

IMG_9835 (ft)

ATMAMIZ GEREKEN ADIMLAR VAR

Açılış töreninde konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Bugün insanlık, ülkemiz ve İzmir için önemli iki ayrı çalışmanın açılışını gerçekleştiriyoruz. Fuarlar geleceğe dönük bir çalışma ve vizyon. Bugünün dünyasına mevcut problemlere çözüm aramakla yetindiğimiz çaresiz kalacağımız hepimizin malumu. Hem kaynakların doğru kullanımı hem de geleceğin ihtiyaçlarının doğru planlaması mümkün hale gelecek. Şehirlerimiz büyüyor, ihtiyaçlar artıyor. Yapılan her çalışmanın realist ve nesnel düşünce ile planlama gerektirdiğini hepimiz biliyoruz. Bu fuarlar bu vizyonlar açısından çok kıymetli. Bu fuarlarla birlikte geleceğe bakan vizyonları tesis etmek ve projeleri sergilemek de kıymet arz ediyor. Yeni bakış açıları ve buluşlar gerekliliği hepimizin malumu. Çevre ve geri dönüşüm bugün hayatımızın odağında yer alan iki temel mesele. Son yıllarda toplumsal hayatta bu kavramların daha fazla şekilde hesaba katıldığını görüyoruz. Ama henüz çevre bilinci noktasında atmamız gereken yeni adımlar var. Bu konularda hayatın içinden çözümler geliştirmeli ve geniş kitlelerle birlikte hayata geçirmeliyiz” dedi.

IMG_9863 (ft)

BİR GÖNÜLLÜLÜK KONUSUDUR

Temiz enerjinin yaygınlaştırılması gereken bir alan olduğuna dikkat çeken Bakan Kasapoğlu, “Temiz enerjiyi yaygınlaştırmamız gerekiyor. Bu anlamda sağlıklı bir çevrede yaşayabileceğiz ve dolayısıyla bize temiz enerji sağlayacak her imkanın teknoloji gündemimizde de yeri olması gerçeğiyle karşı karşıyayız. İnsanlarımızın bu konuda bilinçlenmesi hayati önem arz ediyor. Bu fuarlar ilimiz ve ülkemiz açısından çok kıymetli. Katkısı olan herkesi gönülden tebrik ediyorum. Gençlerle birlikte inanıyorum ki daha yanabilir bir dünyayı inşa etmemiz çok kıymetlidir. İnanıyorum ki hep birlikte yaşanılabilir bir çevre inşa etmek herkes açısından bir sorumluluk olduğu gibi bir gönüllülük konusudur” ifadelerini kullandı.

IMG_9855 (ft)

YAŞANILABİLİR BİR ÇEVRE

Fuarların ve kongrelerin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “Geri dönüşüm günümüzde çok daha önemli bir hale geldi. Çağımızın en büyük gerekliklerinden enerjinin de tasarrufunu kolaylaştırmaktadır. Ülkelerin ekonomilerine ciddi katkılar sağlamaktadır. Gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir çevre bırakacağız. Atıkları ve emisyonları azaltmak yanı sıra doğal kaynaklarımızı az kullanmak noktasında çözüm olarak görülen temiz enerji teknolojilerinin ülkemizde giderek yaygınlaşmasını da mutlulukla takip ediyorum. Fuarların hayırlara vesile olmasını diliyor, sizleri saygı ve sevgilerimle selamlıyorum” diye konuştu.

TALİHSİZ HEM DE ÇOK ŞANSLIYIZ

İzmir’in önemli iki fuara ev sahipliği yaptığını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bugün kuraklığı, yoksulluğu, iklim krizini, gıda güvenliğimizin tehlike altına girmesini ve afetleri aynı anda yaşıyoruz. Peki ne oldu da böyle oldu? Dünya artık bizi doyuramıyor mu? Dünyanın kaynakları hepimizi aslında doyurmaya yeter ama artık dünya hırsımızı doyurmaya yetmiyor. O yüzden bu hırsı sonlandırmak mecburiyetindeyiz.  Bizler hem çok talihsiz, hem de çok şanslıyız. Talihsiziz... Çünkü doğanın bir parçası olarak eğlenmeyi, üretmeyi, yemeyi, içmeyi unuttuk. Doğanın hakimi olduğumuz yanılgısına düştük ve hayatı kendimize zindan ediyoruz. Yine de çok şanslıyız çünkü artık sorunun kaynağını biliyoruz. Değişim bizim elimizde! İşte biz, İzmir’de dönüşümü tam da bu noktadan başlattık. İzmir’de yaşamı birleşe birleşe dönüştürüyoruz. Doğa ‘çöp’ üretmez. Çünkü doğada atık diye bir şey yoktur. Dünyada çöp üreten tek tür, insan... Bu bize çok yalın bir şekilde şunu anlatıyor. Dönüşüm önce zihinlerimizde, düşüncemizde başlamalı. Doğanın kaynakları sınırlı, kendi ihtiyaçlarını ise sınırsız gören insan merkezli düşünce, artık son dönemlerini yaşıyor. Geleceğin dünyasını inşa etmek istiyorsak, ekoloji ve ekonomi arasında uyumu tarif etmek zorundayız. Çünkü doğa yoksa, hayat da yok” dedi.

IMG_9851 (ft)

İZDÖNÜŞÜM’Ü ANLATTI

İzDönüşüm projesini anlatan Başkan Soyer, “İzDoğa ve İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairemizin başlattığı bu çalışmayla İzmir için hayal ettiğimiz üç büyük hedefe aynı anda ulaşıyoruz. Birincisi doğayı koruyoruz. İkincisi şehrimizin ekonomisini güçlendiriyoruz. Ve üçüncüsü sokak toplayıcılarını istihdam ediyor, onlara sağlıklı çalışma koşulları sunuyoruz. Şehrimizdeki atıkları henüz kaynağındayken, yani '0 noktasında' ayrıştırıyoruz. Geçtiğimiz Nisan ayında, Karşıyaka, Karabağlar, Buca ve Narlıdere'nin ardından Bornova, Bayraklı ve Menderes ilçelerimizi de ağa kattık. Çeşme'de ise tekstil atıklarımız İzDönüşüm tarafından toplanıyor. Bu süreci şu anda 8 ayrı ilçemizde büyük bir titizlikle yürütüyoruz. Gururla söyleyebilirim ki bu İzmir nüfusunun üçte biri demek. Bu süreçte, kurduğumuz ayrıştırma sistemi ve kamuoyu oluşturma faaliyetleriyle tüm İzmirlileri ambalaj atıklarını çöp yerine, geri dönüşüm kutularına atmaya teşvik ettik. Ve İzmir’in sağduyulu insanları bu çağrımızı yanıtsız bırakmadı, her birine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

49 ÜLKEDEN ZİYARETÇİ

Başkan Soyer, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Bugün bizleri bir araya getiren WE-Cycle ve WEnergy EXPO fuarlarımız da işte tam olarak bunu söylüyor. Dönüşüm! Hemen, şimdi. Bu fuarlar, ekonomi ve ekolojinin birlikte büyümesi gerektiğine inanan çok sayıda kurumun iradesi ve gayretleri sonucunda bu noktaya geldi. Yaklaşık yirmi ürün grubunun katıldığı fuarımızda; arıtma, atık gaz, yeşil enerji, geri dönüşüm teknolojileri gibi başlıkların yanı sıra; enerji sektörüne hizmet veren kuruluşlar ve sivil toplum kurumları yer alıyor. Bugün İstanbul’dan, Konya’ya, Giresun’dan Tekirdağ’a kadar 12 farklı şehrimizden katılımcılar bizimle. Dahası Hindistan’dan ABD’ye yaklaşık 49 ülkeden ziyaretçiyi fuarımızda ağırlayacağız.”

IMG_9846 (ft)

GELECEĞİMİZİN SERGİLENDİĞİ BİR FUAR

Konuşmasında fuarların önemine değinen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “EBSO olarak önerisini sunduğumuz bu fuarın Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer tarafından onaylanarak ikincisi yapıyor olmaktan son derece memnunuz. Çevre ve geri dönüşme temiz enerji de eklenince fuarın gücü daha da arttı. Kaynakların sonsuz olmadığı gerçeği ile yüzleşmemiz insanoğlunu gelecek kaygısıyla karşı karşıya getirdi. Almanya ve Danimarka atıkların yarısını dönüştürülebilir durumda. Dünya devi olmak isteyen Çin yenilebilir yatırımlarda önderliğini sürdürüyor. Artık dünyada satın alma kullanma ve atma devri bitti. İnsanoğlu medeniyet adı altında doğa kaynaklarını bol bol israf etti. Bu fuarın geleceğimizin fuarı, geleceğimizin sergilendiği bir fuar olarak görüyorum. Hareketli ve bereketli bir fuar olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

IMG_9849 (ft)

İLK GÜNDEN MUTFAĞINDA OLDUK

Fuara katılan üyelere maddi destek verdiklerinin altını çizen İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, “Bir fuarı ilk kez hayata geçirmek emek ve sabır gerektirir. Fuarların sürekliliğini sağlamak da aynı oranda azim ve çaba gerektirir. Bugün özellikle iklim değişikliği konusunda dünyada cesur adımların atıldığı bir süreci yaşıyoruz. Ülkemizde güneş enerjisi potansiyeli birçok ülkeye göre yüksek, ülkemizin temiz enerjisinde de güneş ön plana çıkıyor. İzmir’de de bu ortalamanın çok daha üstünde ve oldukça imkan barındırıyor. Rüzgar enerjisi konusunda da oldukça şanslıyız. İzmir, rüzgar enerjisi kurulu gücünde lider durumda. Her iki fuarın da ilk günden bu yana mutfağında olduk, elimizden gelen desteği verdik. İZTO olarak alınan kararla bu fuarlara katılan üyelerimizi maddi olarak da desteklediğimizi hatırlatmak isterim” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.