TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Büyükşehir binasında yönetmeliğe aykırı yıkım!

Büyükşehir Belediyesi’nin Konak’taki ana hizmet binasının devam eden yıkım süreci tepkilere neden oldu.

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2022 05:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Büyükşehir binasında yönetmeliğe aykırı yıkım!

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremde hasar gördüğü için boşaltılan Büyükşehir Belediyesi’nin Konak’taki ana hizmet binasının devam eden yıkım süreci tepkilere neden oldu. Yıkım işlemlerinin 1 Temmuz’da yürürlüğe giren Bina Yıkım Yönetmeliği’ne uygun yürütülmediğini belirten İş Güvenliği ve Asbest Söküm Uzmanı Kenan Yıldız, çevreye toz yayılmasını engelleyecek perdeleme ya da parça düşmesini engelleyecek önlemlerin alınmadığına dikkat çekti. Şantiye etrafının 2,5 metre yüksekliğindeki parapetlerle çevrilmediğini ve yönetmeliğe uygun şantiye kurulmadığını vurgulayan Yıldız, binada asbest önlemlerinin alındığına dair raporun ise kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini söyledi.

YÖNETMELİK VAR DENETİM YOK

1 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe giren yıkım yönetmeliğinin kurumlara yüklediği sorumluluklara değinen İş Güvenliği ve Asbest Söküm Uzmanı Kenan Yıldız, “Yıkım ruhsatını veren belediyeler yıkımın mevzuata uygunluğunu denetlemekle ve uygunsuzluk varsa yıkımı durdurup önlemlerin alınmasını sağlamakla yükümlüdür. Ayrıca yıkım planını hazırlayan inşaat mühendisleri de yıkımın mevzuata uygun yapılmasını sağlamakla sorumludur. Yıkım planı eklerinden olan müellif taahhütnamesinde açıkça yazılıdır ve müellif tarafından imzalanmıştır. Ayrıca şantiye şefleri de açıkça sorumludur. Şantiye şefleri, sorumluluk aldıklarına dair taahhütnameyi plan ekleri ile belediyeye sunmaktadır. Yıkımda fenni mesül varsa onlar da aynı şekilde sorumludur. Yine yıkımı yapan yıkım müteahhitleri de sorumludur Yönetmelikteki tüm gereklilikleri yerine getirmelidir” dedi.

RAPOR KAMUOYUYLA PAYLAŞILMALI

İzmir ve ülke genelinde yönetmeliğe rağmen alınmayan önlemlere vurgu yapan Yıldız, belediye binasının devam eden yıkım çalışmalarında da bu önlemlere rastlanmadığını belirterek “Gerek İzmir gerekse ülkemizin birçok yerinde yapılan yıkımlarda özellikle toz çıkmasını engelleyecek perdeleme ya da parça düşmesini önleyecek önlemlerin alınmadığını hatta birçok yıkım şantiyesinde şantiye etrafının 2,5 m yüksekliğindeki parapetlerle çevrilmediğini, yönetmeliğe uygun şantiyenin kurulmadığını gözlemliyoruz. Hatta tüm yıkım müteahhitlerinde bulunması gereken toz bastırma sistemlerini maalesef şantiyelerde göremiyoruz. İnşaatlarda toz bastırma sistemleri asbest dışında oluşacak tozumanın çevreye ve insana verebileceği zararı engellemek için kullanılmalıdır. Asbest ise zaten karantina ortamı oluşturularak özel ekipler tarafından sökülmeli ve bertaraf edilmelidir. Asbest binadan uzaklaştırıldıktan sonra bina sökümü ve yıkım işlemine geçilmelidir. Şayet binada asbest önlemleri alındı deniyorsa önce bir raporu olmalı. Raporda asbest tespit edilmişse sökümü yapılmış olmalı. Şayet bu işlemler yapılmışsa başta İŞKUR’a bildirim yapılarak kayıt altına alınmış olmalı” ifadelerini kullandı.

ÜÇ MAYMUN OYNANIYOR

Zehir gemisine karşı verilen kolektif mücadelenin aksine şehrin göbeğinde kontrolsüz süren yıkıma sessiz kalındığını söyleyen Yıldız, “Siyasi tarafgirlik, mesleki korumacılık, inşaat faaliyetlerinden gelen rantın etkileri ve bir takım kazanımların bunun sebebi olduğunu düşünüyorum. Asbest konusunda açık karşı taraftaysa eleştiriliyor ama kendi tarafındaysa üç maymun oynanıyor. Asbestle mücadele siyaset üstüdür. Birçok sivil toplum örgütünün üyeleri siyasete girme hesabı yapıyor. Bu çok doğal ama tarafı olduğu belediyeye ya da mensubu olan belediye personeline ses çıkarmıyor. Ayrıca bir de yıkım müteahhitlerinin yasalara aykırı şekilde belge kiralama işleri var. Sadece belge kiralanıyor. Aslında kullanılan makina ve ekipmanlara göre belge veriliyor. Ama sahada başka makinalar ve personeller çalışıyor. Belediyeler de denetim yapmayınca ortaya kontrolsüz yıkımlarla çıkıyor” açıklamasını yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.