TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu sene tercihte akran danışmanlığı

Üniversite tercih döneminde akran danışmanlığının önemine vurgu yapan Sena Canpolat, akran danışmanlığı sayesinde öğrencilerin üniversiteye gitmeden önce fikir sahibi olduğunu dile getirdi

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2023 04:07
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bu sene tercihte akran danışmanlığı

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER

Üniversiteye gidecek öğrenciler için tıpkı sınav kadar önemli olan tercih dönemi, geçtiğimiz günlerde başladı. Gençlerin hangi mesleği yapacaklarına karar verdiği bu dönemde bir rehberden yardım almaları bu seçimi yapmalarında kolaylık sağlıyor. Bu kapsamda Mayda VİP yaklaşık 11 yıl tek başına son 3 yıldır da İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte üniversite tercihi yapacak gençlere Uzman Danışmanlar ve Akran Danışmanlar ile yol gösteriyor. Özellikle birçok üniversite ve bölümden akranlarıyla buluşmalarını ve onların deneyimlerini öğrenmelerini sağlayan bu etkinlikte, öğrenciler gitmek istedikleri bölüm, üniversite ve şehirle alakalı kendi yaşıtlarının görüşlerini alıyor. Yapılan Üniversite tercih etkinliğinde akran danışmanlığı yapan Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikoloji Bölümü 4. sınıf öğrencisi Sena Canpolat “Öğrenciler buraya geldikten sonra, birçok üniversiteden ve bölümde akranlarıyla görüştürüyorlar. Onlardan gitmek istedikleri üniversite ve bölümle ilgili fikir alıyorlar” dedi.

akran danışmanlığı_ilkses (5) (Özel)

ÖĞRENCİLERDEN HİÇBİR ÜCRET ALINMIYOR

İzmir Atatürk Lisesinde 20 yıldır görev yapan, Uzman Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Dilek Şahin, Mayda VİP ve İBB tarafından düzenlenen bu etkinlikte, öğrencilerden hiçbir ücret alınmadan hizmet sağlandığını ve bu hizmetin öğrencilerin geleceği açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi. Bu etkinlikte kendisinin uzman danışman olarak görev yaptığını belirten Şahin, özellikle tercih döneminde ortaya çıkan ebeveyn-genç arasındaki gerilimi kontrol altına alıp, gençlere doğru tercih yaptırmak için çalıştıklarını söyledi. Tercih sürecinde işleyişi anlatan Şahin: “Ben, Milli Eğitim Bakanlığında 27 yıldır Rehber Öğretmeni olarak görev yapıyorum. Bu süre içerisinde birçok öğrenci ile birlikte üniversite ve bölüm tercihi yaptım. Şu anda burada uzman danışman olarak görevliyim. Bu süreçte öğrenci ve veliler arasında, ister istemez tercih gerginliği oluşuyor. Bizler bunu azaltarak, genç yetişkinin iyi eğitim alacağı ve severek yapacağı bir mesleği seçmesi konusunda rehberlik yapıyoruz. Bu gerginlikleri en büyük sebebi ise şehir dışında üniversite okuma konusu oluyor. Çünkü genç yetişkin aile yanında kalmak istemiyor. Aileler ise koruma içgüdüsüyle çocuklarının yanında kalmasını istiyorlar. Aslında şu çerçeveden bakmak lazım, koruma altıdaki bir birey kendini bio psikososyal olarak nasıl geliştirebilir, özgüveni nasıl gelişebilir? Çünkü bu hayatta kendi başına ayakta durmak zorunda. Koruma altında kaldığında kendi kendine karar alamayan, karar alma mekanizması gelişmemiş birisi olacaktır. Aldığı kararlar olumsuz da olsa bunları yaşayarak anlamalı. Bu kararın hayatına neler getirip neler götürdüğünü görmeli çünkü kişiliğin oluşmasında bunların yararlı olacağını düşünüyorum” sözlerini etti.

dilek şahin_ilkses (Özel)

ÇOĞU KİŞİ MEMNUN KALDI

Tercih dönemindeki öğrenciler için, Mayda VİP ve İBB tarafından her yıl düzenlenen etkinlikte, Canpolat, bir zamanlar kendisinin de üniversite tercihi için yardım aldığı etkinliğin, öğrencilere büyük yararı olduğunu anlattı. Canpolat, yaklaşık 11 yıldır Mayda VİP’in yaptığı bu yararlı etkinliğin, son 3 yıldır İBB’nin desteğiyle daha geniş kitlelere yayıldığını vurgulayarak, Ödemiş, Urla, Menemen, Bergama gibi İzmir’in birçok ilçesindeki öğrencilere ulaştıklarını belirtti. Canpolat, yaptığı açıklamada “Mayda VİP olarak, İBB ile birlikte 3 yıldır bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık iki yıldır ise belediyenin bize tahsis ettiği Alsancak Hava Gazı Fabrikası Kültür Merkezindeyiz. Bizler, İzmir’in çeşitli yerlerindeki öğrencilere ulaşıp, onların buraya gelmesini sağlıyoruz. Öğrenciler buraya geldikten sonra, birçok üniversiteden ve bölümde akranlarıyla görüştürüyorlar. Onlardan gitmek istedikleri üniversite ve bölümle ilgili fikir alıyorlar. Sonrasında ise öğrencileri uzman hocalarımızla görüştürüyoruz. Uzmanlarımızdan da bölüm ve üniversitelerin eğitim kalitesi hakkında bilgi aldıktan sonra tercih yapıyorlar. Bu kapsamda öğrenciler, üniversite ve bölüm konusunda daha sağlıklı ve emin adımlar atmış oluyor. Hatta bende burada Akran Danışmanlığı yapıyorum ama kendim de üniversite tercihimi burada yapmıştım. Yani çoğu kişi tıpkı benim gibi buradan yararlanmaktan, memnun kaldı” ifadelerine yer verdi.

akran danışmanlığı_ilkses (1) (Özel)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.