TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bir yanda ‘iptal’ bir yandan yenisine ihale

Son dönemlerde artan jeotermal kaynak arama projelerine tepki sesleri yükselir ve bazı projeler iptal edilirken İzmir Valiliği, jeotermal kaynak arama ve işletme ruhsatlı sahaları için ihale kararı aldı

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2023 13:25
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bir yanda ‘iptal’ bir yandan yenisine ihale

TENZİLE AŞÇI

Özellikle İzmir gibi doğal zenginlikleriyle ön plana çıkan bölgelerde son dönemlerde yaygınlaşan Jeotermal kaynak arama projelerinde ciddi artış meydana gelirken projeler için tarım ve orman alanlarının talanı da gündeme gelmeye başladı.

Sera, ısınma ve sanayi gibi alanlarda kullanılan jeotermal kaynak projeleri genellikle aktif tarım arazileri, doğal sit ya da koruma bölgeleri ile orman sahalarında yapılmasıyla dikkat çekerken özellikle turizm amaçlı kullanımı git gide yaygınlaştı.

Bir yandan; İzmir’in Urla ilçesinde  sit alanı olan Demirci Koyu’nun olduğu bölgede jeotermal kaynak aramak için başlatılan çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün verdiği görüş sonrası durdurulurken diğer yandan da yeni sahalar için ihale kararı aldı.

İzmir Valiliği bugün yaptığı duyuruda, İzmir’de jeotermal kaynak arama sahaların ihalesine çıkılacağını açıkladı.

Açık teklif usulü yapılacak ihalenin 24 Ağustos Perşembe günü yapılacağı belirtildi.

İhale ilanında şu ifadelere yer verildi; “İlimizde yapılacak jeotermal kaynak arama ve işletme ruhsatlı sahaların ihalesi 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 45. maddesi Açık Teklif Usulü ile 24.8.2023 tarihine rastlayan Perşembe günü saat 09:30'da başlayacaktır.”

YARARINDAN ÇOK ZARARI VAR

İzmir’de geçtiğimiz yıllarda Seferihisar Orhanlı Köyü’nde hayata geçirilmek istenen jeotermal kaynak arama projesiyle gündeme gelen konu, yarardan çok zarar getirdiği gerekçesiyle eleştirilmişti.

Bölge halkı, santral için kuyuların kazılması gerektiğine dikkat çekerek faaliyetlerin bölgedeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerini sonlandıracağı gerekçesiyle tepki göstermişti.

Jeotermal enerji santralleri ayrıca, su kaynaklarını ve yer altı su kaynaklarını da etkilemesi noktasında da eleştirilmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.