TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bayraklı’da ‘komisyon’ gerilimi: CHP’de çatlak!

Bayraklı Belediyesi meclis toplantısına ‘komisyon’ tartışması damgasını vururken oylamada CHP grubunda çatlak yaşandı

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2023 16:02
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bayraklı’da ‘komisyon’ gerilimi: CHP’de çatlak!

Bayraklı Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili İrfan Önal idaresinde gerçekleştirildi.

MECLİS GERGİN BAŞLADI

Oturumda, toplantı gergin başlarken gerginliğin nedeni ise müdürlüklerden gelen ve daha önce İzmir Barosu’na bedelli tahsis edilen bir taşınmazın tahsis süresinin uzatılmasına ilişkin önergenin hangi komisyonlara gönderileceği konusu oldu.

mevlis bayraklı_ilkses

Gündemde, “Bayraklı ilçesi, Mansuroğlu Mahallesi, Zeki Müren parkı içinde bulunan ve 288/7 sokak, no:4/A-B adresinde kayıtlı bulunan Belediyemize ait kafeteryanın, 01/10/2019 tarih ve 92 sayılı Belediye Meclis kararı ile  kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütü İzmir Barosu Başkanlığına 3 yıl süreyle bedelli tahsisinin yapılmasına karar verilmiş olup, yapılan protokol süresi 14/09/2023 tarihinde sona ereceğinden;14/09/2023 tarihinden itibaren 3 yıl süreyle İzmir Barosu Başkanlığına bedelli kullanım hakkı verilmesine esas ekli protokolün imzalanması hususunda, Bayraklı Belediye Başkanı Sayın Serdar SANDAL'a yetki verilmesi hk” ifadeleriyle yer alan önergenin gönderileceği komisyonlar, mecliste tansiyonun yükselmesine neden oldu.

CHP grubu önergenin Plan-Bütçe ve Hukuk Komisyonu’na gönderilmesini talep ederken AK Parti grubu ise Kent konseyi ve Esnaf Komisyonu’nun da eklenmesini istedi. CHP’nin öneriye karşı çıkmasıyla birlikte meclis üyeleri arasında tartışma çıktı.

özgür hızal_ilkses

HIZAL: GRUP KARARI ÜZERİNE KARAR VERMEK DOĞRU OLMAZ

Konuya ilişkin söz alan AK Partili meclis üyesi Özgür Hızal, “Önergenin komisyonlara sevk meselesinde değerlendirme parti grup toplantılarında görüşülüyor. Ama nihai kararı meclis verir. Dolayısıyla grup kararı üzerinden bir değerlendirme yapmak çok doğru olmaz. Dolayısıyla grup başkanvekilimiz bir öneride bulundu. Bunların hepsi bir önerge niteliğinde. Kent konseyi ve Esnaf Komisyonu noktasında meseleye sadece süre uzatımı olarak bakmak değil, süre uzatımının yapılıp yapılmayacağını değerlendireceğiz. Burada kenti ve mahalleliyi ilgilendiren bir konu. O nedenle iki komisyonun da eklenmesi gerekiyor” dedi.

irfan önal_ilkses

ÖNAL: ART NİYET OKUMAYA GEREK YOK

Hızal’a yanı veren Meclis Başkan Vekili Önal, “Burada bir art niyet okumaya gerek yok. Süresi bitecek olan bir protokolün süresinin bitmesi. Yani sizin söylediğiniz açıdan bakarsak tüm komisyonlara göndermemiz lazım. O nedenle ana komisyonumuz Plan ve Bütçe ve Hukuk Komisyonudur” diye konuştu.

abdullah aktaş_ilkses

AKTAŞ: BİRÇOK ÖNERGE ALAKASIZ KOMİSYONLARA GİTTİ

Önal’ın ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, “Bu önergenin Kent Konseyi Komisyonu’na gitmesinde ne var? Bugüne kadar birçok önerge alakasız komisyonlara gönderildi. Bu önerge esnafı da ilgilendiren bir önerge. Sizin göndermemekteki gerekçeniz ne” ifadelerini kullandı.

HIZAL: BÖYLE BİR USÜL OLMAZ

Önal’ın ardından tekrar söz alan Hızal, oylama talep ederek şunları söyledi;

“Burada usulü bir hata yapıyorsunuz .CHP grup başkanvekilinin bir önerisi, AK Parti grup başkanvekilinin ve bir meclis üyesinin önerisi var. Sizin burada oylama yapmanız gerekiyor. Burada grup başkanvekilinin kararıyla karar alınmıyor. Böyle bir usül olmaz. Siz 4,5 yıldır bunu öğrenemediyseniz ben diyecek bir şey bulamıyorum.”

Hızal’ın konuşmasının ardından CHP Grup Başkanvekili Şentürk Apaydın ve Aktaş arasında karşılıklı atışma yaşandı.

APAYDIN: Bugüne kadar Abdullah Bey şu komisyon da ilave edilsin dediğinde o komisyon ilave edildi.

AKTAŞ: Sakındığınız bir şey mi var?

APAYDIN: Sakındığımız bir şey yok. Sadece sürecin hızlı işlemesi gerekiyor. Bu madde iki komisyona gidecek.

İki grubun ‘komisyon önerileri’ ayrı ayrı meclis üyelerine sunuldu. Önergenin Plan-Bütçe ve Hukuk Komisyonu’na gönderilmesini öneren önergesi meclis üyelerine sunuldu ve öneri oyçokluğuyla kabul edildi.

AK Parti’nin önerisi olan ve önergenin Kent Konseyi ve Esnaf Komisyonu’na da gönderilmesini talep eden önergesi de ayrıca oylatıldı.

Oylamada Hızal’ın talebi üzerine sayım yapılırken CHP’li 17 meclis üyesinin 11’i AK Parti aleyhine oy kullandı. Önerge oyçokluğuyla reddedildi.

GÜNDEM DIŞI KONUŞMALARDA DA GERGİNLİK TAM GAZ!

AKTAŞ: ÜZERİNİ ÖRTMEK İSTEDİĞİNİZ BİR ŞEY Mİ VAR!

Gündem dışı konuşmalarda söz alarak konuşmalarda söz alarak konuyu yeniden gündeme getiren AK Partili Aktaş, “Önergede kafe diye üstü kapalı geçilmiş ama adı Naz kafe Burası 3 yıl önce Baro’ya verildi. Daha sonra buraya alkol ruhsatı verildi. Bir kafe önce restorana sonra da alkollü mekana döndürüldü. Burada uzatma deniliyor ve 3 yıl. Belediye Başkanının görevi 7 ay sonra sona eriyor. Belki yeni gelen belediye başkanı bunu istemeyecek. Halka açmak isteyecek belki. Çünkü şu anda orası halka açık değil. Neden 3 yıl uzatıyorsunuz? 6 ay uzatın. Ayrıca… Şaşırıyorum. Hayvan Hakları diye bir komisyon var. Hiç alakası olmayan konuları alakasız komisyonlara gönderdiniz. Trafo konusunu 20 komisyona gönderdiniz. Burada üzerini örtmek istediğiniz bir şey mi var? İki komisyonda daha görüşülse ne olacak? Ayrıca buraya alkol ruhsatı verdiniz ve mekanın durumu değişti. Yakınında okul var. Gönderin söylediğimiz komisyonlara da incelensin” dedi.

APAYDIN: ART NİYET ARIYORUM

Aktaş’ın ardından konuşan CHP’li Apaydın, “Baro, kamu yararı olan bir kurum. Orası halka açık bir yer. Ayrıca yetkiyle alakalı… Belki düşürülebilir ama bu başkanın yetkisinde olan bir şey. Biz usulü Özgür Bey’den öğrenecekmişiz ama yetkisi başkanda olan bir şeyin usulü nasıl öğrenilecek? Alakasız komisyonlara gönderilmesi… Abdullah Bey o zaman itiraz etseydi .Ben burada art niyet arıyorum. Biz grubumuzda iki komisyona karar verdik e grup kararı burada geçerlidir. Bizim önerimiz işlerin bir an önce hızlı bir şekilde bitmesi için yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

HIZAL: BAYRAKLI’DA ÖYLE ŞEYLER DÖNÜYOR Kİ…

Yeniden söz alan Hızal, usül konusuna dikkat çekerek şunları söyledi; “Bu meclis CHP ya da AK OArti2nin kendi grup kararlarını alma yeri değildir. Bir grup başkanvekili ‘Bu bizim grup kararımızdır’ demez. ‘Parti grubumda verilen karar doğrultusunda böyle bir önerge sunuyorum’ der. Başkanın yetkisinde olduğu söylendi. O zaman neden meclise getiriyorsunuz! Bayraklı Belediyesi’ni getirdiğiniz noktayı söyleyeyim. 14 Eylül’de yani birkaç gün sonra bitecek bir sözleşmeyi birkaç gün öncesinde getiriyorsunuz sonra par topar iş yaptırmaya çalıyorsunuz? Bu önerge neden geçen ay gelmedi? Tartıştığımız konu, önerge Kent Konseyi’ne gitsin mi gitmesin mi! Bu doğru bir yaklaşım değil. Burası panayır değil, burası bir meclis. Yönetmelikler ve kanunlar çerçevesinde işliyor. Yaptığımız her şey tutanaklara geçiyor. Hepsi delil niteliğinde. Ben burada oylama talep ediyorum ama Sayın Başkan sayımı siz yapıyorsunuz. Sayımı Divan yapmalıydı. Mesela CHP’de İpek Kul, CHP’nin aleyhinde karar kullandı. Bunu yazdınız mı? Yazmadınız. Burada usulü problemler yaşanıyor ve bunlar Bayraklı Belediyesi’ne yakışmıyor. Bayraklı’da öyle şeyler dönüyor ki… Birilerinin danışmanlığından bahsediliyor. Seçime kalmış 6 ay. Bu süre içinde hayatın akışında normal değildir. Bayraklı belediye Başkanı kendine bir danışman atıyor. Bu eski bir meclis üyesi, kongreden çıkmış... Neyi danışacak Serdar Sandal? Serdar Sandal’ın çıkıp burada ‘ben 4,5 yıldır bu işi yanlış yaptım ve bunu danışacağım’ demesini beklerim.”

ÖNAL: SORULARINIZI KOMİSYONDA SORSUNLAR

Son olarak konuşan Önal, “Konu o kadar bağlamdan koparılıyor ki… Niyet okumalar üzerinde gidersek konuşulacak çok şey var. Buranın alkollü mekana döndürülmesi mi yoksa Barı’ya verilmesi mi sizi rahatsız etti? Bu önerge, içinde AK Partili meclis üyelerinin de olduğu komisyonlara havale edildi. Arkadaşlarınız sizin sorduğunuz soruları komisyonda sorabilir. Ben ayın 14'ünde süresi dolacağı için iki komisyona gönderilsin diyoruz” dedi.

TARİFE ÜCRETLERİNDE ARTIŞ

Oturumda, ayrıca İmar ve Şehircilik Müdürlüğü hizmet tarifelerine artış yapılması önergesi de gündeme geldi. Artışa gerekçe olarak 2023 yılı TÜFE maliyetinin öngörülenden fazla artması gösterildi.

Müdürlüğün hizmet tarifelerindeki zam, tüm meclis üyelerinin ‘evet’ oylarıyla oybirliğiyle kabul edildi.

İlgili önerge gündemde, “İmar ve Şehircilik Müdürlüğü 2023 yılı bütçesinde tarife ücretleri orta vadeli programda Tüfe artışları için öngörülen beklenti ve hedefler doğrultusunda belirlenmiş ancak 2023 yılı yeniden değerleme oranı ile Tüfe artışları ve bunlara dayalı maliyet artışları dikkate alındığında, tarife ücretlerinin artırılmasına ihtiyaç duyulduğundan; arttırılmış haliyle önerge ekinde sunulan tabloda belirtilen tarife ücretlerinin uygulanmasının kabulüne ilişkin "Plan ve Bütçe", "İmar", "Hukuk" Komisyonları (oy birliği) ortak raporu” ifadeleriyle yer aldı.

Yeni tarife kapsamında mevcut ücretlerin yaklaşık yüzde 50 oranında artması öngörülüyor.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - Bayraklı’dan öğrencilere kırtasiye desteği

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.