TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AİHM’nin ilk Türk kadın yargıcı Prof. Dr. Ayşe Işıl Karakaş kimdir? Ayşe Işıl Karakaş ne zaman öldü?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ilk Türk kadın yargıcı olarak tarihe geçen Prof. Dr. Ayşe Işıl Karakaş, yaşamını yitirdi. Prof. Dr. Ayşe Işıl Karakaş kimdir?

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2024 12:09
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2024 12:12
Kaynak: HABER MERKEZİ
AİHM’nin ilk Türk kadın yargıcı Prof. Dr. Ayşe Işıl Karakaş kimdir? Ayşe Işıl Karakaş ne zaman öldü?

Eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkan Yardımcısı ve akademisyen Prof. Dr. Işıl Ergüvenç Karakaş, kanser tedavisi gördüğü süreçte yaşamını yitirdi. Türkiye'yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde temsil eden ilk kadın yargıç olarak atanarak 22 Ocak 2008 tarihinde göreve başlayan Karakaş, 66 yaşındaydı.AİHM’in ilk Türk kadın yargıcı Prof. Dr. Ayşe Işıl Karakaş kimdir? Ayşe Işıl Karakaş ne zaman öldü?

AYŞE IŞIL KARAKAŞ KİMDİR?

Ayşe Işıl Karakaş, 8 Aralık 1958 tarihinde İstanbul'da doğdu. Eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıcı ve akademisyen olan Karakaş, Galatasaray Lisesi mezunudur. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde kamu yönetimi bölümünden 1983 yılında mezun olan Karakaş, aynı üniversitenin Hukuk Fakültesi'nde de yüksek lisans ve doktora derecelerini tamamlamıştır.

Akademik kariyerine İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde yardımcı doçent olarak başlayan Karakaş, daha sonra aynı üniversitede doçent ve profesör unvanlarını elde etmiştir. Aix-Marseille III Üniversitesi ve Montpellier II Üniversitesi'nde misafir öğretim üyeliği yapmıştır. İnsan hakları, bireysel özgürlükler ve Avrupa hukuku konularında uzmanlaşan Karakaş, 2019 yılında Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Profesör olarak göreve başlamış ve 2024 itibariyle Kamu Hukuku Bölüm Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye'yi temsil eden ilk kadın yargıcı olarak atanmış ve bu görevini 2008 yılına kadar sürdürmüştür.

AYŞE IŞIL KARAKAŞ’IN AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNDEKİ GÖREVİ

22 Ocak 2008 tarihinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye'yi temsil edecek ilk kadın yargıcı olarak seçilen Ayşe Işıl Karakaş, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren AİHM'nin ikinci bölüm başkanı olarak görev yapmış ve bu göreviyle beş bölümden birine ilk kez bir Türk başkanın atanmasına öncülük etmiştir. Ayrıca, 1 Kasım 2015 tarihinde AİHM başkan yardımcısı olarak atanmıştır.

Karakaş, ikinci bölüm başkanlığı ve başkan yardımcılığı görevlerinden 30 Nisan 2017'de asıl görev süresi dolduğu için ayrılmıştır. Ancak, 2019 yılına kadar yeni yargıç Saadet Yüksel görevine başlayana kadar AİHM yargıçlık görevini sürdürmüştür.

AYŞE IŞIL KARAKAŞ NE ZAMAN ÖLDÜ?

Uzun süredir kanser tedavisi gören Prof. Dr. Ayşe Işıl Karakaş, 24 Ocak 2024 tarihinde 65 yaşında hayatını kaybederek aramızdan ayrıldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.