TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Acar: Mevzuata uygun yer istiyoruz

Yeşilyurt Pazaryeri’nin modernleştirilerek kapalı hale getirilmesi konusunda hala istenilen çalışmaların gerçekleşmediğinden yakınan Acar, pazarcı esnafının mağdur olduğunu dile getirdi

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2023 03:45
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Acar: Mevzuata uygun yer istiyoruz

YAREN GÜZELKAN-ÖZEL HABER

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Ağustos ayı meclis toplantısında Yeşilyurt Pazaryeri’nin ihalesini alan inşaat firmasının en kısa zamanda çalışmalarına başlayacağını söyledi. Başkan Selvitopu, bu süreçte pazar esnafıyla birlikte hareket ettiklerinden bahsedip pazaryerinin kapalı hale getirileceğini ve modern bir şekilde dizayn edilip halka sunulacağını ifade etti. Ağustos ayı meclis gündeminde de söz alan İzmir Pazarcılar Derneği Başkanı Faysal Acar, bu durumun aksini iddia ederek esnafın ortada kaldığını, yapılacak pazaryeri için yasal mevzuata uygun çalışmanın gerçekleşmediğini vurguladı. Yeşilyurt Pazaryeri sorunu ile ilgili gazetemize özel açıklama yapan Acar, “9 yıldır biz pazaryerinin bitmesini bekliyoruz. Başkan Selvitopu net bir zaman belirtmiyor. Örnek veriyorum 1 sene içerisinde bitireceğiz dese biz esnaf olarak beklemeye razı oluruz ama onu da söylemiyor” dedi. 

faysal acar_ilkses (Özel)

ESNAF RAZI DEĞİL

Yeşilyurt Pazaryeri’ni 9 - 9,5 yıldır bekledikleri ve bir türlü çalışmaların yapılmadığı konusunda yakınan Acar, Başkan Selvitopu’nun da Yeşilyurt Pazaryeri için çalışmaya başladığını ama bu projenin de yasal mevzuata aykırı olduğunu ve yapılacak yerin metrekaresinin küçük bir alan olup aydınlatmanın olmadığı, tuvaletin olmadığı bir yer olduğunu açıklayarak esnafın yarısının bu alana sığamayacağının altını çizdi. Acar, “Esnaf çok mağdur. İlk olarak pazaryerinin üstü kapalı olması gerekiyor. Daha sonra standart yolları olmalı, sağlık odası olmalı, otoparkı olmalı. İlçe tarımın ve itfaiye gibi 16 kurumun onay vermesi gerekiyor. Öyle bir pazar yok zaten sokakta. Bu pazaryeri konusunda oldukça mustaribim. Pazaryeri için Cumhurbaşkanımızla görüştük. Yeşilyurt Pazaryeri esnafı isyanda. Karabağlar Belediye Başkanı Selvitopu, meclis gündeminde de söyledi; ‘Biz dedi esnafa sorduk birlikte karar aldık.’ Esnaf bu konuda razı değil. Bu konuya razı olan bir tane esnaf yok. Yaptım oldu mantığıyla değil gerçekten emek görmek istiyoruz. Şu an için pazar bir alana taşınıyor fakat pazaryerinin üstü açık bir yer olamaz.” 

BU PROJE BİTMEZ

Ağustos ayı meclis gündeminde de söylediği cümlelerin arkasında duran Acar, “Mecliste de başkana dediğim gibi 1 sene içerisinde bitireceklerse boynumuz kıldan ince bekleriz. Normal şartlarda 1 sene çok uzun bir süre ama biz 1 seneye de razıyız. Göreceksiniz bu pazaryeri değil 1 sene, 2-3 senede de bitmez. Çünkü şu ana kadar Karabağlar Belediyesi’nin yaptıkları projeler o kadar ağır ilerledi ki, o yüzden bu projenin de biteceğine inanmıyoruz. Bu konuyu bırakmayacağız. Proje teslim belgesini ihale alan müteahhit firmanın ne zaman teslim edecek bunun takipçisi olacağız. Ama burada esnafımız ve semt halkı çok ciddi mağdur” diye konuştu.

pazaryeri_ilkses

Acar, sözlerine şöyle devam etti: “2012’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yasa çıktı. Yanılmıyorsam 900 küsur belediyeye 5 yıl süre verildi. 2017 yılının sonuna kadar bütün pazaryerlerini modernize edin. Pazarın olduğu alanı ya modern hale getirin ya da uygun koşullarda başka yerlere taşıyın. Pazarların ilkel şartlarda olması Avrupa standartlarına uygun olmaması hem vatandaşı hem de esnafı mağdur ediyor. İzmir 78 pazar alanına sahip fakat bu dediğim mevzuata uygun sadece 18-19 pazaryeri var. İnşaat halinde 4-5 tane pazar var. İzmir’deki pazarların neredeyse yüzde 70’i gayrı resmi. Bu konuda İzmir sınıfta kaldı. Bu esnaflar aidat ve vergi ödüyor. Sabah 04.00’te kalkıyor. Onlara modern yerler kurmak lazım. Bu çok zor değil. Pazaryeri ile ilgili de endişelerimiz çok” 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.