TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gümrüklü araçta vize şokunu yaşadı

Gümrükten satın aldığı aracının üç yıl vize muafiyeti olmasına rağmen geriye dönük muayene farkı talep edilen İzmirli iş insanı Hakan Akman, mahkemeye başvurarak farkın iadesini isteyecek

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2023 14:03
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Gümrüklü araçta vize şokunu yaşadı

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER

İzmirli iş insanı Hakan Akman, 3 yıl önce gümrükten satın aldığı ve son muayene tarihi 29 Kasım 2022 olan aracının muayenesini yaptıramayınca büyük bir şok yaşadı. Araç muayene istasyonunda kendisine aracının sistemde görülmediği bilgisi verilen Akman, aracının muayenesini yaptıramadan araç muayene istasyonundan ayrılmak durumunda kaldı. Sonrasında süreci irdeleyen Akman, sistemin 2021 yılında değiştiğini ancak kendi aracını 2019 yılında satın aldığını ruhsatta da son muayene tarihinin 29.11.2022 yazdığını görünce kendisinden istenen gecikme cezasının haksız olduğuna kanaat getirdi. Yaşadığı olaydan sonra hukuksal olarak hakkını arayacağını belirten Akman, “Cezayı ödeyip, aracın muayenesini yaptıracağım ama açacağım dava ile bir emsal karar aldırmak istiyorum. Bir emsal karar olursa haksızca insanlardan alınan bu cezayı iptal ettirip paralarını geri alabilirler diye düşünüyorum” dedi.

ARACIM SİSTEMDE GÖRÜNMEDİ

Yaşadığı olayı aktaran Akman, “Aracımı 2019 yılında gümrükten e-ihale sitesi üzerinden aldım. Aracı satın aldıktan sonra gümrük size bir fatura kesiyor. O fatura ile TSE’ye gidip arabaya bir proje çizdiriyorsunuz. TSE onayladıktan sonra noterden ruhsatınızı alıp arabayı kullanmaya başlıyorsunuz. 2019 yılında durum böyleydi. Aracı Kahramanmaraş’tan aldım İzmir’e getirdim. Üç yıldır da aracı kullanıyorum. Aracın üç yıldır trafik sigortası, kaskosunu yaptırdım. Türkiye’nin her yerine gittim, yurtdışına da çıktım bu arabayla. Trafik polislerinin yaptıkları çevirmelerde hiçbir sıkıntı yaşamadım. Bu araçla kazaya karıştım, trafik sigortası ve kaskodan da faydalandım. Üç yıllık vize muafiyeti süresi 2022’nin Kasım ayının 29’una kadar geçerliydi. Yurtdışına çıkacağım için dönüşte sıkıntı olmasın, ceza yemeyeyim, vizesiz ülkeyi boydan boya geçmeyeyim diye 2022 Kasım 15’ine randevu aldım. Gitmeden de aracın bakımlarını yaptırdım. Aracı muayeneye götürdüğümde şu anda sizin aracınızı sistemde göremiyorum dolayısıyla işlem yapamıyorum denildi. Polis bu araca işlem yapıyor siz nasıl göremiyorsunuz dedim” ifadelerini kullandı.

ÜÇ YIL VİZEDEN MUAFTIM

Kendisine aracı ilk aldıktan sonra normalde TÜVTÜRK’e getirmesi gerektiğinin söylendiğine değinen Akman, “Ancak benim öğrendiğime göre TSE’den sonra aracın TÜVTÜRK’e getirilmesi gerektiği sonradan kanunla değişmiş. Trafik takipçisine işi devrettik o da araştırdı ve kanunun 1,5 yıl önce değişmiş artık gümrükten satın alınan araçlar TSE’den sonra TÜVTÜRK’e de gitmesi gerekiyor dedi. Ama ben aracı 3 yıl önce satın aldım dedim. O zaman öyle bir kanun yok dedim. Ben ödeyecektim ama bana her halükarda noter faturamı ve gümrük evraklarını getirmen gerekiyor yoksa ruhsatınla ilgili işlem yapamam dedi. Yola gideceğim için vaktim yoktu. 3 sene olmuş nereden bulacağım bu evrakları dedim. Noteri aradım arkadaşlara durumu anlattım. Bankodaki arkadaş noter kendi kafasına göre vize tarihi yazıyor cümlesini notere aktardım. Noter de bizim kafamıza göre iş yapma şansımız yok biz her halükarda denetleniyoruz. Bana sistem ne atıyorsa o tarihi yazıyorum. Kendi kafama göre yazsam o zaman 10 sene yazayım dedi. Gümrükten alınan araçlar ilk trafiğe çıkışlarında sıfır araç muamelesi görüyormuş. Üç yıl da vizeden muaf oluyormuş. Ruhsatımda muayene son geçerlilik tarihi 29.11.2022 açık olarak yazıyordu. Herhangi bir şüpheye yer vermeyecek şekilde. Bir sonraki randevu tarihi alamadım. Durumu avukatımla konuştum ve dava açarsak kesinlikle kazanabileceğimizi söyledi. Yurda döndükten sonra muayenem geçmiş olduğu için yolda trafik cezası yedim. Avukatım trafik cezasının da iptal edebileceğini belirtti” diye konuştu.

KARAR EMSAL OLMALI

Hukuksal olarak hakkını arayacağını dile getiren Akman, “Noterin bana geri bildirimi bende çok etkili oldu. Bu şekilde kendilerine çok geri dönüş yapıldığını söyledi. Burada araç muayene işini yapan şirket 3 yıl gecikme ücretini benim gibi birçok kişiden tahsil etmiş. Şu anda cezayı ödeyip, aracın muayenesini yaptıracağım ama açacağım dava ile bir emsal karar aldırmak istiyorum. Bir emsal karar olursa haksızsa insanlardan alınan bu cezayı iptal ettirip paralarını geri alabilirler diye düşünüyorum. Bana TSE’ye git dediler gittim, notere git dediler gittim. Şunu yatır dediler yatırdım. Neticede bana bir ruhsat verildi. Burada benim anladığım kadarıyla sistemsel bir yanlışlık var. Benim evraklarımın hiçbir eksikliği ya da yanlışlığı yok” dedi.

NOTER EVRAKINI SAYMIYORLAR

Hakan Akman’ın Avukatı Ümit Birol da süreci hukuki açıdan şöyle özetledi: “Müvekkilimiz gümrük çıkışlı bir araç aldığı için noterden verilen ruhsattaki tarihe göre muayene yapılıyor. Müvekkilim Hakan Bey’de ona binaen o tarihi bekliyor ancak muayenesini yaptıramıyor. Muhtemelen araç muayene firmasının sistemsel bir hatası var. TÜVTÜRK yetkilileri biz şu yüzden muayenenizi yapamıyoruz, ya da şöyle bir yönetmelik var buna aykırılık var diyemiyorlar. Şu an için bu tarz bir cevap vermediler. Biz de noterden basılan evraka dayanarak bunun haksız olduğunu geriye dönük muayene farkının talep edilmeyeceğini iddia edeceğiz. Aracın ruhsatında yazan tarih 29.11.2022. Burada bir keyfiyet söz konusu. Burada bu keyfiyetin ortadan kaldırılmasını sağlayacağız. Noter evrakını saymıyorlar. Devletin yetki verdiği bir kurum, devletin bir organının verdiği bir kararı dikkate almayarak böyle bir durum oluşmuş oluyor. Haksız bir tahsilat var. Biz de resmi evraka dayalı geri iadesini isteyeceğiz. Yurtdışına çıkıp döndüğü için bu süreçte aracın vizesi geçtiği için yolda trafik polisinden de ceza yemiş, ona yönelik de bir işlem yapacağız.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.