TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Güçlendirilmiş Covid Aşısı Yaptıralım mı?

Yazının Giriş Tarihi: 29.09.2022 05:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.09.2022 05:14

*Cevapları olan değil soruları olan insanları dinleyin. Albert Einstein

Yukarıda başlıkta yazdığım sorunun yanıtını hemen yazayım. Bana göre kuvvetli bir EVETTİR. Biliyorsunuz daha önce de belirtmiştim. Yeni tip mRNA aşısında hem klasik Koronavirüse (SARS-CoV-2) ve hem de bu virüsün OMİKRON varyantına karşı planlanan ikili aşı, büyük olasılıkla ekim sonu veya kasım aylarında (aksilik olmaz ise) kullanıma girecektir. Hacettepe’de tıp eğitimimiz sırasında sevgili hocalarımızın bizlere öğrettiği en temel kavram; Aşılardan Sakın Korkmayın sloganı olmuştu. Şimdiye kadar birçok Enfeksiyon Hastalığı tarihe karışmış ise, bu aşıların sayesinde olmuştur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, COVID-19’un yeni bir varyantı ortaya çıkmazsa salgının yakında bitebileceğini söyledi. Kluge DSÖ başkanının geçenlerde yaptığı bir konuşmada neleri vurguladığını ve pandemi konusunda yorumunu yazmış. Birlikte haberi okuyalım!..

İzlanda’da yayın yapan RUV Televizyonuna konuşan Kluge, DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus’un “COVID-19 salgınında bitiş çizgisinin görüldüğüne” dair açıklamalarını değerlendirdi. Ghebreyesus’un açıklamalarına katıldığını belirten Kluge, “Yeni bir varyant görülmezse salgın yakın zamanda bitebilir. Bu konuda umutlu olmalıyız.” dedi. Kluge, yaklaşan kış öncesi herkese yeni bir güçlendirici doz COVID-19 aşısı yapması tavsiyesinde bulunarak, “Yeni varyantları çabucak tanımlayabilmek için güçlü bir takip de önemli.” diye konuştu. DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, 14 Eylül’deki açıklamasında, “Salgını bitirmek için hiç bu kadar iyi bir durumda olmamıştık. Sonu görüyoruz fakat orada değiliz” ifadelerini kullanmıştı. Kovid-19 ile mücadelede bitiş çizgisine gelindiği görüşünü savunan Ghebreyesus, “Bu durumda yapacağımız en kötü şey durmaktır. Daha hızlı koşmalı ve bitiş çizgisini geçmeliyiz. Bu fırsatı şimdi değerlendirmezsek daha fazla varyant, ölüm ve belirsizlik risklerine yol açarız” diye konuşmuştu. Lafı uzatmaya gerek yok. DSÖ başkanı da açıkça belirtmiş. Eğer hep beraber bilimin ışığında pandemi savaşında çabalarımıza devam edersek sona gelebiliriz demiş. Asla bu iş bitti, önlemlere gerek yok dememiş.

YORUM VE ÖNERİLERİMİZ

Halen Hindistan kökenli BA.2.75 varyantı ABD’de görülmeye başlandığı bildirilmektedir. Konunun uzmanı bir klinisyen hekim olarak bir veya bir buçuk aya kadar ülkemizde de görülebileceğini düşünüyorum. Bu varyanta karşı ülkemizde kullanılan Biontech mRNA aşısının buna karşı koruma düzeyinin belirgin gözle görünebilir, diğer varyantlardan bir farkı olmadığı bilim çevrelerince dile getirilmektedir. Halen ülkemizde yaygın olan varyant “Omicron BA.4 ve özellikle baskın olan BA.5 varyantlarıdır (yüzde 80-90 arası tahmin ediliyor). Sağlık Bakanlığı verilerine göre; ülkemizde 5 - 11 Eylül 2022 tarihleri arasındaki olgu sayısı 22.441, ölüm sayısı ise 89 olarak bildirilmiştir. Ancak mevcut olgu tespit çalışmaları ve toplumun bu konudaki duyarsızlığı da göz önüne alınırsa haftalık olgu sayısının bunun en az 40-50 katı olduğunu söyleyebiliriz. Son 6 ayda (tercihan son 3 ayda) anımsatma dozunuzu yaptırmış olun. Eğer mRNA İkili aşısı ülkemize hemen gelirse bu aşıdan olursanız daha iyi olur. Uçakta ve otobüste iseniz maskelerimizi kullanarak seyahat etmek gerekir (Uçakta ve otobüste FFP2 veya N95 maske kullanırsanız iyi olur). Herhangi bir kalabalık toplantı ve bulaşmada grup içi hızla enfekte olunabileceğinizi hepiniz biliyorsunuz. Eldeki bilgiler

Reenfeksiyon(Enfeksiyon tekrarı) süresinin ortalama 4 hafta (en kısa 7 gün) olduğunu gösteriyor.

Virüs ile ilişkimiz aynen Rana Alagöz’ün şarkısındaki gibi duruyor.

Her şey bitmedi bitemez, aşkımız kalmasın yarım, mutlu günler geri gelsin, nolur hiç ayrılmayalım…

*Aşılardan korkmayın, çekinmeyin! *Aşılar özellikle enfeksiyon hastalıklarından korunmanın temel öğesidir! *Korona pandemisinde maraton yarışı henüz bitmedi! *Ne kadar hızlı koşarsak o kadar çabuk maratonu bitiririz! *İkili aşı özellikle risk grubundaysak bizim için bir şanstır.

Yazımı Cemil Uzel Ustamızın kaynaklık ettiği, Ümit Tokcan abimizin derlediği güzelim bir Giresun türküsü ile bitirelim. Bu türkünün bende çok güzel anısı var. İyi ki Giresun’da doktor olarak çalışmışım.

Kale bayırı düzü, devriye sardı bizi, hep beraber olalım, vermiyelim şu Gızı…

Sevgilerimle…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.